Relexkoppeling: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  
 
=== Märklin Relexkoppeling ===
 
=== Märklin Relexkoppeling ===
De Relex-koppeling is een koppeling welke wordt gebruikt om locomotieven, wagons en rijtuigen met elkaar te koppelen. Tevens is een Relexkoppeling bedrijfszeker en zijn geschikt voor het ontkoppelen via een ontkoppelrails. De Märklin relexkoppelingen (afgekort RK) zijn er in diverse uitvoeringen. Er zijn klikbare uitvoeringen die in een [[NEM-schacht]] gestoken kunnen worden, een uitvoering welke onder wagons/rijtuigen geklikt/geschroefd dienen te worden en een uitvoering die onder een locomotief bevestigd dient te worden.  
+
De Relex-koppeling is een koppeling welke wordt gebruikt om locomotieven, wagons en rijtuigen met elkaar te koppelen. Tevens is een Relexkoppeling bedrijfszeker en zijn geschikt voor het ontkoppelen via een ontkoppelrails. De Märklin relexkoppelingen (afgekort RK) zijn er in diverse uitvoeringen. Er zijn klikbare uitvoeringen die in een [[NEM-schacht]] gestoken kunnen worden, een uitvoering welke onder wagons/rijtuigen geklikt/geschroefd dienen te worden en een uitvoering die onder een locomotief bevestigd dient te worden. Soms worden deze koppelingen ook wel beugelkoppeling genoemd echter is deze versie doorontwikkeld. Bij beugelkoppelingen mist deze het lipje. Zie [[beugelkoppeling]] voor verdere details.
  
 
<gallery caption="Afbeeldingen Märklin kortkoppelingen" widths="220px" heights="140px" perrow="4">
 
<gallery caption="Afbeeldingen Märklin kortkoppelingen" widths="220px" heights="140px" perrow="4">

Versie van 15 apr 2022 15:57

Märklin Relexkoppeling

De Relex-koppeling is een koppeling welke wordt gebruikt om locomotieven, wagons en rijtuigen met elkaar te koppelen. Tevens is een Relexkoppeling bedrijfszeker en zijn geschikt voor het ontkoppelen via een ontkoppelrails. De Märklin relexkoppelingen (afgekort RK) zijn er in diverse uitvoeringen. Er zijn klikbare uitvoeringen die in een NEM-schacht gestoken kunnen worden, een uitvoering welke onder wagons/rijtuigen geklikt/geschroefd dienen te worden en een uitvoering die onder een locomotief bevestigd dient te worden. Soms worden deze koppelingen ook wel beugelkoppeling genoemd echter is deze versie doorontwikkeld. Bij beugelkoppelingen mist deze het lipje. Zie beugelkoppeling voor verdere details.


Verwijzingen (links)

Intern

Extern

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten