Roco: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:24%;" ! colspan="2" style= "background:#2E9AFE; color:black;"| '''Roco Modelleisenbahn GmbH''' |- | colspan="2" | B...')
 
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 41: Regel 41:
 
* [http://www.Roco.cc Website Roco.cc]
 
* [http://www.Roco.cc Website Roco.cc]
  
 +
== H0 modellen ==
 +
{{Roco-h0-modellen}}
 +
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}
{{Navigatie-modelspoorfabrikanten}}}
+
{{Navigatie-modelspoorfabrikanten}}
  
 
[[Categorie:Modelspoor fabrikant]]
 
[[Categorie:Modelspoor fabrikant]]

Huidige versie van 21 mrt 2017 om 19:52

Roco Modelleisenbahn GmbH
Roco logo.png
Opgericht: 1960
Merken: Roco
Schalen: H0 (1:87)
H0e (1:87 smalspoor)
TT (1:120)
N (1:160)
Hoofdkantoor: Bergheim / Salzburg
Land: Oostenrijk

Roco

Roco is een Oostenrijkse modelspoor fabrikant en produceert naast 2-rail gelijkstroom (DC) modellen, tevens 3-rail wisselstroom (AC) modellen. Daarnaast heeft Roco tevens modellen in schaal H0e (smalspoor), schaal TT en schaal N in zijn assortiment. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bergheim / Salzburg in Oostenrijk. Roco valt onder Modelleisenbahn München GmbH, onderdeel van de Modelleisenbahn Holding GmbH waar Fleischman ook onderdeel van uitmaakt.

Geschiedenis

Roco is opgericht in 1960 en is begonnen met de productie van kunststof zandemmers en miniatuurvoertuigen. De eerste locomotieven werden geproduceerd vanaf 1976. Het assortiment werd uitgebreid met modeltreinen in de schalen H0 (1967) en N. In 1975 kon Roco een groot deel van de werktuigen van het bedrijf Röwa overnemen. Hierdoor kon het doorbreken op de Europese markt. Later zijn ook modeltreinen gemaakt in de schalen TT (sinds de jaren 90), H0e (smalspoor H0) (sinds de jaren 80) en 0.

Op 15 juni 2005 ging ROCO Modellspielwaren GmbH failliet. Na een noodzakelijke sanering met steun van huisbankier Raiffeisenverband werd het daarna voortgezet als Modelleisenbahn GmbH. Na de sanering vindt de productie plaats op vier locaties: Bergheim (Oostenrijk, tevens hoofdkantoor), Gloggnitz (Oostenrijk), Banská Bystrica (Slowakije) en Arad (Roemenië). Het bedrijf moest veel producten wijzigen omdat veel patenten in handen waren van de oude eigenaar Peter Maegdefrau. Leopold Heher werd de nieuwe algemeen directeur.

Techniek

De H0-modellen zijn standaard voor 2-rail gelijkstroom (DC) uitgerust. Daarnaast worden tegenwoordig ook 3-rail wisseltroom (AC) modellen geproduceerd voor de modelspoorliefhebbers die met het Märklin systeem rijden. Bij aankoop van een wagon of rijtuig, is het gebruikelijk om kostenloos de assen en koppelingen te kiezen die voor 2-rail of 3-rail benodigd zijn. De locomotieven zijn voorzien van een motor met vliegwiel en zorgen voor goede rijeigenschappen. Naast modellen biedt roco ook een eigen railsysteem (Roco Line), digitale besturingsunits en startsets aan. De besturingssystemen zijn volgens NMRA/DCC norm en werkt met een zogeheten X-bus systeem. Voor aansturing middels een PC is er een seriële interface en het software programma Rocomotion.


Bronnen:[1][2]

Verwijzingen (links)

Intern

Extern

H0 modellen

Roco H0 modellen

Stoomlocomotieven  •   Diesellocomotieven  •   E-locomotieven  •   Treinstellen •   Rijtuigen  •   Wagons 



Bronnen, referenties en/of voetnoten

Modelspoorfabrikanten (treinen)
Acme - Arnold - Artitec - Atlas - Bachmann - Brawa - Broadway Ltd. - Bemo - Electrotren - ESU - Fleischmann - Gützold - HAG - Hobbytrade - Hornby - Hübner - Jägerndorfer - Jeco - Jouef - Kato - Kleinbahn - Klein Modellbahn - Lemaco - Lematec - LGB - Liliput - Lima - LS models - Märklin - Mehano - Philotrain - Piko - Rivarossi - Roco - Trix - Westmodel - Walthers