Bouwen van een modelspoorbaan met C-rails: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (== kopjes == aangepast)
Regel 1: Regel 1:
==Bouwen van een modelspoorbaan met C-rails ==
+
== Bouwen van een modelspoorbaan met C-rails ==
  
 
== Algemene informatie ==
 
== Algemene informatie ==

Versie van 6 apr 2012 07:32

Bouwen van een modelspoorbaan met C-rails

Algemene informatie

Bouwen van een modelspoorbaan met c-rails.jpg


Titel: Bouwen van een modelspoorbaan met C-rails
Ondertitel: ---
Schrijver: Markus T. Nickl
Uitgever: Märklin Insider
ISBN-10: ---
ISBN-13: ---
Bladzijden: 52
Bindwijze: Hardcover
Leverbaar: Nee
Taal: Nederlands

Recensie

In dit boek wordt een spoorbaan aangelegd met een afmeting van 205 x 107 cm. Er is een station, een goederenloods met spooraansluiting en een kleine locloods op deze baan. Verder 2 spoorbruggen, een seinhuis, een paar huisjes en een ruïne. De hoogte varieert van 0 tot 18 cm. Stap voor stap krijg je te zien hoe deze baan aangelegd moet worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van (uiteraard) C-rails, seinen, het Faller Car System, scenery en verouderingstechnieken van gebouwen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er 3 niet al te lange treinen op deze baan kunnen rijden. Er wordt precies beschreven wat je voor deze baan aan hout en gereedschap nodig hebt, helaas niet wat je aan rails nodig hebt. Eerst wordt er iets verteld over het C-railsysteem en krijg je een overzicht van de diverse railstukken van het complete C-railprogramma. Het volgende hoofdstuk geeft een inleiding over de te bouwen baan: het wordt een gedeeltelijk “overdekte” baan in een acht-vorm, waarbij ongeveer één derde “ondergronds” is. De baan heeft 3 niveau’s en wordt gebouwd op een open raam constructie. In het volgende hoofdstuk wordt getoond hoe de rails gelegd en afgetekend wordt, gevolgd door een hoofdstuk dat de aanleg van de wegenbouw voor het Faller Car System beschrijft. Het leggen van de rails en de bekabeling (ook voor de seinen) is onderwerp van het volgende deel van het boek en als dat gebeurd is, zijn de gebouwen aan de beurt: bouwen, verouderen en inbouw van de verlichting. Nu is het landschap aan de beurt, en daarna de afwerking van het geheel door middel van het aanleggen van de schakelpanelen, straatlantaarns, auto’s, figuurtjes, borden en reclameplaten.

Het eindresultaat is een leuk, niet al te groot baantje. En ook belangrijk: de ervaring die je hiermee kunt opdoen voor het bouwen van een grotere baan, omdat in de bouw van deze baan al een aantal basistechnieken gebruikt worden.

Het laatste hoofdstuk geeft nog een aantal voorbeelden van spoorbanen, die met dezelfde technieken gebouwd kunnen worden. Helaas ontbreken hierbij de afmetingen en de railstuklijsten.

Het boek is verder verzorgd zoals we van Märklin gewend zijn: duidelijke kleurenfoto’s en tekeningen verduidelijken de tekst.

(oude)Revisiegeschiedenis

Jos.png Tabel Revisiegeschiedenis dient bij het overzetten van Wiki 1 naar Wiki II één keer meegenomen te worden. Daarna kan deze "geveegd" worden en wordt dan automatisch opgenomen in de vervolg-geschiedenis van het artikel.zie "Geschiedenis bekijken" in de bovenbalk.

Werkwijze; na één keer "bewerken" en "opslaan" opnieuw "bewerken" en onder "samenvatting" (onder in dit artikel) het volgende typen; tabel oude revisiegeschiedenis verwijderd.


Oude Revisiegeschiedenis
Datum Auteur aanpassing
28 Juli 2007 Gerard Kosterman Oorspronkelijke recensent (Website 3rail)
15 Febr 2011 Edwin Trouwee Overgezet naar Wiki 1