ESU 53451 Lok programmeerbox: verschil tussen versies
k (→Conclusie: categorieverwijzing aangepast conform categoriestructuur) |
|||
Regel 113: | Regel 113: | ||
---- | ---- | ||
− | + | [[Categorie:Decoder programmeer en testapparatuur]] |
Versie van 31 jul 2012 10:49
ESU Lok programmeerbox 53451
Korte beschrijving
Met de Lok programmerbox 53451 kunnen we ESU Lokpilot en Loksound decoders programmeren. De programmeerbox bestaat uit 2 kern elementen namelijk een interface, die de verbinding tussen de PC en de Lok verzorgt en een software gedeelte die op elke PC met Windows als besturing -programma werkt. Door de grafische gebruikersomgeving van Windows is het mogelijk de optimale aanpassing van de locsound decoder ook voor mensen die geen of weinig ervaring met de programmering van digitale decoders hebben te veranderen en in te stellen. Het is mogelijk om de veelvoudige eigenschappen en instellingen die de Loksound producten hebben, gemakkelijk met behulp van de Pc te veranderen en in te stellen. Bovendien is het mogelijk om de diversen op de loksound modules opgeslagen geluiden naderhand te veranderen. De firma ESU biedt in een archief op de website www.esu.eu een heel aantal geluidsbestanden aan voor de diversen loksound decoders. Het archief wordt relgelmatig uitgebreid.
Verpakking
De verpakking bestaat uit een wit/geel/blauwe kartonnen doos met daarin een doorzichtige kunststof bak met deksel. In deze bak zitten de volgende ondredelen:
- lokprogrammer;
- Adapter voor de stroom voorziening;
- Seriële kabel (serieel/serieel) en een USB kabel (serieel/USB);
- CD-rom met software;
- Korte handleiding.
Systeemeisen van de software
Om met de lokprogrammeerbox te kunnen werken moeten we beschikken over een PC die werkt met het besturingssysteem Windows 98, 2000, XP, Vista (vanaf lokprogramma softwareversie 2.6.3), Windows 7 ( vanaf versie 2.7.6 is dit mogelijk, wel moet men een actuele USB-driver installeren); Windows NT wordt niet ondersteund. Verder heeft men nodig:
- Cd-rom loopwerk;
- Een vrije seriële of USB poort op de PC;
- Geluidskaart ( om gebruik te kunnen maken van de geluidsbestanden);
- Ten minste 10Mb vrije ruimte op de harde schijf of SDD (ram disk).
Aansluiten van de lokprogrammeerbox
De lokprogrammeerbox wordt met de meegeleverde seriële of USB kabel aangesloten aan de PC, welke seriële of USB aansluiting is onbelangrijk. Voor de stroomverzorging van de programmeerbox zijn er verschillende Mogelijkheden:
- We maken gebruik van de stroomadapter;
- We kunnen ook de wisselspanning van de treintransformator gebruiken, deze wordt dan aangesloten op de schroefaansluitingen naast de stroom voorziening bus van de stroomadapter;
Gebruik nooit de bovengenoemde aansluitingen samen, want de programmeerbox wordt dan vernietigd! Als de stroomverzorging aangesloten is moet de groene LED van de programmeerbox gaan oplichten. Sluit de “Track out” (railuitgang) van de lokprogrammeerbox aan op de programmeer rail ( we moeten wel altijd even in de gaten houden dat de programmeer rail en dus de Lokprogrammeerbox gescheiden zijn van de modelbaan, anders kan er schade ontstaan aan de lokprogrammeerbox hardware. Ook moeten we opletten dat er tussen de geleiders geen overbruggingen zitten). Het is onbelangrijk welke draad aan welke rail aangesloten wordt.
De “Track out” van de programmeerbox kan ook aangesloten worden aan de decoder tester 51900.
Op de lokprogrammeerbox zitten 2 LED’s, namelijk een groene en een rode, welke de volgende functies hebben:
Groene LED-
- Licht op, als er spanning op de programmeerbox staat;
- Knippert, als de programmeerbox gegevens van/naar de PC krijgt/verstuurt.
Rode LED-
- Knippert snel, als er spanning op de programmeer rail staat en data via de rail wordt gezonden;
- Knippert langzaam als de lokprogrammeerbox een te hoge stroomopname ziet en daarom de spanning aan de rails heeft afgesloten.
Installatie van de software
Zorg ervoor dat de lokprogrammeerbox goed is aangesloten en dat er spanning op staat. Plaats de Cd-Rom in de Cd-rom speler, deze zal automatisch het programma opstarten. Wanneer dit niet het geval is klik dan op “Start” en druk dan op “Uitvoeren” en zoek dan op de Cd-rom naar het bestand setup.exe van het programma. Selecteer nu OK. Het installatieprogramma start nu. Volg de aanwijzingen die op het beeldscherm verschijnen en wacht totdat het programma op de harde schijf of SSD(ram disk) geïnstalleerd is. Het installatie programma legt een registratie aan in het start menu zodat U het programma via het startmenu kunt starten. U kunt ook een snelkoppeling aanmaken op het hoofd scherm van uw Windows , zo is het programma nog eenvoudiger te starten. Esu biedt op de website ESU website een actuele versie van de lokprogrammeerbox software aan die te vinden is in het Pull down menu Downloads maar er bestaat ook een automatische update-mogelijkheid bij de al geïnstalleerde softwareversie op u PC. Ook is het mogelijk om de Firmware (dit is de software die in hardware in geprogrammeerd is) up te daten.
De decoder die wordt toegepast Bij dit artikel is een loksound Decoder 52412, zie onderstaande afbeelding van de zijkant van de verpakking. Het betreft hier een loksound decoder voor een universele stoom locomotief.
Conclusie
Een handige tool om een loc decoder te programmeren en in samenwerking met de decoder tester te testen . Men kan nu voordat de inbouw in een locomotief plaats vindt de decoder naar wens instellen en de instellingen te controleren c.q. te optimaliseren.