C-Rail Overweg Zelfmaken

Uit 3rail Wiki
Versie door Jos (overleg | bijdragen) op 16 jan 2012 om 16:46 (Test overzetter aangemaakt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spoorwegovergang zelf maken in C-rails

Deze handleiding beschrijft een knutsel experiment voor de bouw van een zelfgemaakte overweg in C-rail bochten. De methode kan natuurlijk ook toegepast worden op een rechte C-rail.

Overweg1.jpg


Bouw van spoorwegovergang in bochten

De standaard overweg Märklin 74920 is in bochten niet te gebruiken. Dit experiment toont aan dat ook met C-rails met kleine aanpassingen een overweg in een bocht goed te realiseren is. Het is weliswaar een onbewaakte overweg, maar met een paar andreas-kruisen met knipperende LED's is het toch tot een mooi geheel te maken.


Gebruikte materialen

  • Voor de bouw van deze overweg is het volgende benodigd:
 * C-rail bocht 24130
 * stuk geïsoleerd koperdraad (zwarte mantel)
 * verdunde houtlijm
 * fijn balast materiaal
 * grover balast materiaal
 * plaatje balsa-hout van 1,0 of 1,5 mm. (sigarenkistje !)
 * Humbrol matt 62 (roestbruin)
 * Humbrol matt 34 (wit)
 * Humbrol matt 98 (Chocolade bruin)
 * Faller 180507 straatverf (beton grijs)
  • En verder:
 * sleutelvijl
 * schroevedraaier
 * ijzerzaag (beugelzaag)
 * zijkniptang
 * punttang
 * soldeer en soldeerbout/station
 * soldeerhulpje
 * boortje
 * penseel (dikte 1) voor het schilderen van de railstaven
 * penseel (dikte 2) voor het lijm aanbrengen
 * keukenrol, tissue of doek
 * sateh prikker of tandenstoker
 * schuurpapier
 * superlijm


Bouwbeschrijving

Verbouwen van de C-rail

  1. Stap 1. We nemen voor dit experiment een standaard C-rail bocht 24130. Hiervan duwen we met de achterkant van de schroevedraaier de puntkontakten (puko's) uit de bedding.
  2. Stap 2. Het laatste stukje doen we door met de punt van een schroevedraaier de puko's vlak te drukken zodat ze verzonken met de bielzen zitten.

Betand:rails:bocht_1.jpg Bocht 2.jpg

  1. Stap 3. Nu draaien we de rail om en met een punttang trekken we voorzichtig de middenrail iets omhoog totdat deze net even boven de sleuf uitsteekt.
  2. Stap 4. Vervolgens knippen we het middenstuk van de middengeleider door op de plek waar de overweg moet komen.

Bocht 4.jpg Bocht 5.jpg

  1. Stap 5. De middengeleiderstukken die nog aan de rails bevestigd zijn drukken we voorzichtig weer terug in de rails. Het losse stuk zullen we een beetje met een veil gaan bewerken zodat de hoeken schuin aflopen en de slepers hier niet achter blijven haken.
  2. Stap 6. Als we de rail nu omkeren ziet het er als volgt uit. In het midden mist nu het stuk met puko's.

Bestand:Rails:bocht 6.jpg Bocht 7.jpg

  1. Stap 7. Zoals gezegd bewerken we het middenstuk met een sleutelvijl zodat de uiteinden schuin aflopen.
  2. Stap 8. Ook de 2 buitenste puko's van het middenstuk vijlen we een beetje zodat het metaal onder het zwart zichtbaar wordt en het soldeer beter zal pakken. Nu klemmen we het middendeel in een soldeerhulpje en solderen aan de buitenste puko's 2 draden. (Eerst de puko's vertinnen).|

Bocht 8.jpg Bocht 9.jpg

  1. Stap 9. De buitenste gaatjes van het deel waar het middenstuk verwijdert is, boren we met een boortje de gaten wat uit zodat de draden er makkelijk doorkunnen.
  2. Stap 10. Vervolgens plaatsen we het middendeel terug door de draden vanaf de bovenkant van de rail door de uitgeboorde gaten te doen en het middendeel op zijn kop weer terug in de rails te drukken.

Bestand:Rails:bocht 10.jpg Bocht 11.jpg

  1. Stap 11. De middenrail is nu even hoog als de buitenste railstaven van de rail.
  2. Stap 12. We draaien de rail om en solderen de draden aan de contacten van de middenrail aan het lipje waar de baanstroom (rood) wordt doorgegeven.

Bocht 13.jpg Bocht 12.jpg

Aanmaak van de overweg op de de C-rail

  1. Stap 13. Nu nemen we een stuk balsa hout en knippen we stukjes uit ter breedte van de spoorwegovergang en zo smal dat deze netjes tussen de railstaaf en de middengeleider past.
  2. Stap 14. Vervolgens bewerken we deze stukjes balsa hout met een sateh prikker en trekken zo de struktuur van de balken erin. Hierna wordt het balsa hout met een mooie bruine kleur verf geschilderd.

Bocht 14.jpg Bocht 15.jpg

  1. Stap 15. Terwijl dit ligt te drogen, schilderen we de railstaven met een roestbruine verf. We hebben hiervoor Humbrol matt 62 gebruikt. Haal gelijk een doek of tissue over de bovenkant van de rail, zodat hier geen verf achterblijft (dit kan namelijk voor contactproblemen zorgen).
  2. Stap 16. Nu plakken we de stukjes geschilderd balsa hout met een beetje superlijm op de rails.

Bocht 16.jpg Bocht 17.jpg


Balast aanbrengen op de C-rail overweg

  1. Stap 17. We doen een beetje houtlijm in een bakje en verdunnen dit met wat water. Met een kwastje brengen we vervolgens deze lijm aan tussen de bielzen.
  2. Stap 18. Vervolgens bestrooien we dit met wat fijn balast materiaal. Na enkele seconden kun je de rail weer schuin boven het bakje hangen en door zachtjes er tegenaan te tikken zal het overtollige balast materiaal er vanaf vallen en worden de bielzen weer zichtbaar.

Bocht 18.jpg Bocht 19.jpg

  1. Stap 19. Nu doen we hetzelfde met de zijkanten van de rail door de verdunde hout- lijm op de zijkanten aan te brengen en te bestrooien met de wat grovere balast.
  2. Stap 20. Het "pimpen" van de rail is nu klaar en we laten het geheel even drogen.

Bocht 20.jpg Bocht 22.jpg

Maken van de op- en afrit van de overweg

  1. Laatste stap. Nu knippen we nog 2 brede stroken balsa hout voor de oprit en afrit van de spoorwegovergang. We zorgen dat deze netjes op de rail aansluit. Deze worden vervolgens geschilderd met bijvoorbeeld straatverf van Faller. Dit laten we even drogen, waarna we met een schuurpapiertje deze licht bewerken zodat we wat kleurschakeringen op het wegdek krijgen (slijtageplekken). Vervolgens plakken we met schilderstape banen af en schilderen de banen met witte verf. Als het een en ander droog is, lijmen we de op- en afrit aan de rails vast met wat superlijm.

Bocht 23.jpg

Natuurlijk kan deze techniek op bijna elke C-rail worden toegepast. Nu alleen nog het een en ander op de baan plaatsen en de overweg voorzien van andreas kruisen.

Verwijzingen

  • Extern;


Oude Revisiegeschiedenis

Datum Auteur Aanpassing
30 okt. 2011 Treinswurf Pagina aangemaakt
- - -

Jos.png Tabel Revisiegeschiedenis dient bij het overzetten van Wiki 1 naar Wiki II één keer meegenomen te worden. Daarna kan deze "geveegd" worden en wordt dan automatisch opgenomen in de vervolg-geschiedenis van het artikel.zie "Geschiedenis bekijken" in de bovenbalk.

Werkwijze; na één keer "bewerken" en "opslaan" opnieuw "bewerken" en onder "samenvatting" (onder in dit artikel) het volgende typen; tabel oude revisiegeschiedenis verwijderd.