Artitec Station Elsloo als Station Stede Wijck

Uit 3rail Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Artitec Station Elsloo als Station Stede Wijck

Algemeen

Artitec Station Elsloo

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:17480 van Michel (forumnaam:H0ogovens).[1]

Dit artikel beschrijft de bouw van station Elsloo van Artitec. Het station krijgt de naam "Stede Wijck" en beschrijft de bouw, maar ook de inbouw van de verlichting, aankleding van het interieur en aanpak van weatheren met drybrush en airbrush.



Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Station Elsloo van Artitec
  • Viessmann N-scale lantaarns
  • Revell 35 - 48 - 36 voor baksteen.
  • revell aquacolor wit
  • revell aquacolor 87 'erdfarbe'
  • Busch lampjes art.nr. 4290
  • Preiser 17184 kantoorinrichting
  • Fimo klei (grijs)
  • aluminium folie
  • KIP tape
  • lolly stokjes

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Schuurpapier
  • Boortje
  • Pritt lijmstift



Bouwbeschrijving

De resin onderdelen dienen uit de vliezen te worden geschuurd en eventueel recht gemaakt te worden na een kort bad in zeer heet water. Vervolgens worden de vliesjes met wat schuurpapier van de deurpartijen en tussen de kozijnen verwijderd.


Met de airbrush worden de onderdelen gespoten. We beginnen met het geel van de kozijnen. Vervolgens spuiten we het groen van de deuren, waarbij de kozijnen boven de deuren worden afgeplakt. Het dak wordt grijs gespoten.


Er zijn bij deze bouwdoos welsiwaar lantaarntjes aanwezig, maar dat zijn resin lantaarns welke niet functioneel zijn. Een mogelijkheid is om hier SMD-LED's in te bouwen, maar in dit geval wordt gekozen voor kant en klare N-scale lantaarns van Viesmann. Hiervoor wordt een gat geboord op de plek waar de lantaarns moeten komen. Na het boren plaatsen we de lantaarn en testen we de werking met een 9-volts batterij.

De kozijnen en deuren in de bakstenen muren worden met speciale afplaktape afgeplakt. Gebruik daarvoor "KIP" tape of afplaktape van Tamiya om te voorkomen dat je de verf er weer aftrekt als je de tape verwijdert. Voor de bakstenen muren is een kleur van baksteen gemengd met de Revell nummers 35, 48 en 36.

Regenpijpjes, betonnen randen etc. schilderen we met de hand. Deze zijn nu klaar voor assemblage. De raampjes lijmen we met een drupje seconde lijm omdat gewone lijm (hobbylijm) niet hecht op resin. De lijm brengen we zo ver mogelijk aan de buitenkant aan, bij het zichtbare deel vandaan, omdat de lijm wit uitslaat op het raampje.


Als alle raampjes zijn geplaatst, ziet een en ander er nog wat maagdelijk uit. De gevels moeten nu nog geweatherd worden om een wat toonbaarder uiterlijk te krijgen. Het vervuilen gebeurt middels de Drybrush methode.


Vervuilen met Dry-brusch methode

Bij dit model zijn de voegjes niet diep genoeg om voegwit middels vloeiende verf te vullen of om schuurmiddel te gebruiken om de voegen wit uit te laten slaan. De kalkwaas wordt daarom aangebracht met revell aquacolor wit, middels dry-brushen. Na het wit opbrengen wordt dit wat afgezwakt met een aarde kleur (erdfarbe Revell aquacolor 87). Zo wordt een extra vuiwaas aangebracht.

Van drybrush is overigens niet echt sprake, het is meer dry-push. De verf aan het penseel is zo minimaal aangebracht dat je echt hard moet drukken, om wat verf op het model aan te brengen. Op deze manier voorkom je ongewilde dikke kwakken verf en krijg je nooit strepen omdat je van zacht naar harder drukkend met het penseel vanzelf een gelijkmatige waas krijgt. Het penseel is dan ook stomp en redelijk hard. Wel opletten dat je door te hard drukken niet de verf wegschraapt die als ondergrond is aangebracht.

Interieur bijgebouwen

Een statig station heeft een statig wachtlokaal. Daar hoort een klassiek vloertje bij. Klassieke vloertjes heeft Busch 7413 kant en klaar, maar waren bij de bouw van dit model wat lastig verkrijgbaar. Je kunt het ook zelf fabriceren door de tegelvloer uit de catalogus uit te printen en deze op een stukje hard karton te lijmen met "Pritt" lijmstift.

Omdat we geen lampjes achter de raampjes in het zicht willen, gebruiken we Busch 4290 lampjes.. De resin zal doorschijnen als een lampionnetje, indien de wanden niet lichtdicht worden gemaakt. Ik had nog wat Faller zwart/wit karton van een pakhuisje. Knippen en plakken en de muren zijn een feit.


De binnenkant wordt het interieur van de hal, dus die beplakken we met wat tegeltjes en vertrek- en aankomstborden. Er wordt nog een gaatje geboord voor een buitenlantaarn, aangezien het na het opbouwen lastig zal zijn om er nog goed bij te kunnen. De aansluiting wordt nog even wit geschilderd.

Het opbouwen en lijmen kan nu beginnen. Alle wanden zijn klaar. De wandjes hebben aan de bovenzijde wat overlap t.b.v. het dak / lichtdichtheid. In de hoekjes wordt zwart papier geplakt om ook daar geen lichtdoorlaat te krijgen. Het vloertje wordt er even los ingepast om te kijken of het netjes aansluit. Aan de nog open kant komt eveneens een muur. De vloer moet hier natuurlijk mooi op aansluiten. De Artitec beschrijving zegt voor het dak: Bij de dak/muur verbinding "materiaal weghalen". Er wordt van de nok een stukje afgeschuurd om één en ander mooi te laten passen.


De binnenkant van het dakje moet ook lichtdicht worden gemaakt, dit kan met aluminiumfolie. Om de snoertjes van twee lampjes en de buitenlantaarn uit het zicht te leiden, gebruiken we een rietje. Daarin worden 2 gaatjes voor de Busch lampjes gemaakt. Let op dat de lampjes niet te dicht op het rietje komen in verband met de warmteontwikkeling van de lampjes. Deze wordt vervolgens aan de binnenkant van de nok van het dak geplakt. In de belendende muur moet nog wel een gat worden gemaakt. Hierna kunnen de draadjes bij elkaar gebonden door het rietje worden geleid zodat deze 1 bundel worden. Indien je preiser figuren in de hal wilt plaatsen, kun je dat het beste doen voordat het dak vastgelijmd wordt.

De andere (korte) zijde wordt geconstrueerd volgens dezelfde methode. Deze kant heeft van binnenuit geen deur en is alleen toegankelijk vanaf de perronzijde. De post trolley is gemaakt van drie raamkozijntjes en een stukje plastic met houtnerf. De wieltjes zijn gemaakt van rondjes uit een gietstukje. De postzakken zijn eigenlijk meelzakken uit een faller pakhuispakket. Deze zijn recht afgesneden en geschilderd als postzakken.


Interieur hoofdgebouw

Het interieur van het hoofdgebouw krijgt een klassieke inrichting. Het loket krijgt een warme uitstraling met veel 'hout'. Daarvoor gebruiken we wat overgebleven onderdelen van een vakwerkhuisje. Deze worden versneden en tot geraamte van het loket gelijmd. Met een beetje rommelen en de nodige losse onderdeeltjes kom je een heel eind. Deurtje en ornamentje komen uit een holland scale gietstuk, de zegelrode onderwandjes zijn van beschilderd zwart papier. In het loket komt een praatgat. Deze wordt met een perforator uit een stuk doorzichtig kunststof folie gedrukt. Van een stukje overgebleven kunststof mal snijden we een stukje af welke als klantenplank gaat dienen. Deze lijmen we in het loket en schilderen we dezelfde kleur als het houtwerk.


Trappenhuis hoofdgebouw


Van nog wat overgebleven trappetjes van een Holland Scale model wordt een trappenhuis gebouwd. Om te bepalen hoe de trap moet worden, wordt met wat kip tape de flank van het stationsgebouw overeind gezet. De treden van de trap worden in het kader van slijtage lichtelijk uitgediept. Voor de overlopen wordt een aantal vierkante stukken karton uitgesneden en deze worden beplakt met de uitgeprinte plavuizen vloer. De traptreden worden in een houtkleur geschilderd. Veel tijd gaat zitten in het pasmaken van de traphal door steeds even in te passen.

Voor de spijlen van de trap wordt een balkon gedeelte gebruikt. Hiervan snijden we stukken af als spijlen voor de trapleuning. De spijlen worden bruin geschilderd en deze lijmen we vervolgens vast op de traprand. Een klassiek lantaarntje wordt ingebouwd als verlichting van het trapgat. Het grijze streepje, waar de vloer ophoudt is de verbinding met de bovenverdieping naar de kantoren.


Het vakwerkhout wordt door midden gesneden en gaan we gebruiken voor de trapleuningen. De trapleuning is uit 1 stuk gevormd door met een aanstekervlam onder te gaan verwarmen. De leuningen worden op de stijlen gelijmd. Vervolgens worden stukjes muur op maat uitgesneden als fundering voor de trap. Deuren worden er ook ingezet.

Bovenverdieping


We plakken nu eerst het hele station met tape in elkaar om goed te kunnen passen. Vervolgens wordt een stukje papier/karton ongeveer op maat geknipt en van bovenaf gepast. Deze dient nu als mal. Van een plastic plaat van Busch wordt nu het vloeroppervlak op maat uitgesneden. De wanden worden tevens uit deze plastic plaat uitgesneden en voorzien van lambrisering uit een kaartje van de bouwmarkt. De wanden worden beschilderd, van lambrisering voorzien en geplakt. We krijgen zo 3 ruimtes: Een werkkamer, de gang en een secretaresse-kamer. De deuren worden geplaatst en de wanden versierd.

We pakken het eerder gemaakte loket erbij en plakken twee lollystokjes aan het loket. De linker gaat dienst doen om de draadjes van de verlichting in weg te werken. Het loket is nu samen met de bovenverdieping klaar om in het gebouw geplaatst te worden.

Afbouwen

Het lichtdicht maken van het station wordt gedaan met zwart/wit karton uit een Faller pakhuispakket. Na oneindig meten en snijden kunnen we deze eindelijk gaan verven, een deel wordt ge-airbrushed, tot de boel overeenkomt met hetgeen zich binnen in het station afspeelt aan ruimtes. Om te voorkomen dat het licht op de overgangen doorsijpelt, wordt aluminium folie aan de binnenkanten bevestigd.

De binneninrichting wordt tegen de resin wanden geplakt.

Kantoorinrichting


Voor de kantoorinrichting wordt een setje van preiser gebruikt.

Bedrading wegwerken


De bedrading is een spaghetti en willen we wat minder storend aanwezig laten zijn. Daarvoor knippen we een rietje op maat en schilderen de buitenkant. Het rietje wordt gebruikt als kabelgoot om de bedrading onopvallend weg te werken. Deze bevestigen we met lijm aan de wand en het plafond.

Stationsvloer met fimo klei


Om een granieten stationsvloer te maken gebruiken we fimo klei in de kleur granietgrijs. Deze is prima geschikt om een stationsvloer te maken. We snijden eerst een stuk plastic uit een Busch plaat op maat van de stationsvloer van het gebouw. We rollen de fimoklei tot een mooie dunne plak uit. Dat kan met een deegroller, maar ook met een lege wijnfles. Vervolgens wordt het uitgesneden kunststof plaatje op de klei gelegd en wordt de klei op maat gesneden met een hobbymes. Tip: Snij wat ruimer, want de klei zal iets inkrimpen tijdens het bakproces. De klei wordt vervolgens op bakpapier gelegd en in de oven geplaatst waar deze 30 minuten op 110 graden wordt gebakken. Laat de klei vervolgens afkoelen. Na het afkoelen wordt de kleien vloer aan de onderkant van het stationsgebouw vastgelijmd.

Dak plaatsen


De bedrading van de verlichting voor de bovenverdieping wordt weggewerkt met lollystokjes. We gebruiken twee lagen aluminiumfolie om de boel lichtdicht te maken. Het dak vervuilen we nog een beetje met aardkleur, beige en wat groen en plaatsen vervolgens de attributen op het dak. Nu kan het dak op het station geplaatst worden.

Regenpijpen en voltooing afbouw


Dan nog de regenpijpen voltooien. Artitec levert een buigzaam reepje pijp erbij. Deze dien je op de pijpen te plaatsen aan de gevels en aan de dakgoot.

De beide vleugels kunnen nu worden toegevoegd aan het hoofdgebouw.

Testen verlichting


Alle bedrading wordt aangesloten om de velichting te testen

Station Stede Wijck


Als laatste printen we de nieuwe naam van het station "Stede Wijck" uit en knippen het op maat. Deze lijmen we vervolgens op het naambordje op de gevel.

Station "Stede Wijck"


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=17480