Asindeling Stoomlocomotieven

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asindeling stoomlocomotieven

Dit artikel is overgenomen uit forumtopic: topic=33678[1]

Bij stoomlocomotieven wordt gesproken over asindeling volgens de UIC notatie.

Zo heeft de Bouwserie 05 een asindeling 2'C2', de Bouwserie 38 een 2'C en de Bouwserie 78 2'C'2

De aanhalingstekens betekenen dat de as(sen) in een afzonderlijk frame zijn gelagerd.
Bijvoorbeeld bij een 2'C2' heb je een voorloop en naloop stel met elk twee assen.
Bij een o achter een letter zijn de assen afzondelijk aangedreven.
Dus bijvoorbeeld: Co'Co' betekent twee keer drie assen, per drie in een afzonderlijk frame (draaistel), waarvan elke as door een eigen motor wordt aangedreven. De o komt eigenlijk alleen voor bij elektrische locomotieven en diesellocs, omdat bij stoomlocomotieven alle aangedreven assen door dezelfde 'motor' worden aangedreven.

Daarnaast is er bij stoomlocomotieven nog sprake van:

  • n = Nassdampf
  • h = heissdampf ( oververhitter )
  • t = tenderloc
  • st = gestroomlijnd

Een 03.10 heeft dus de formule 2'C'1'h3 + 2'2'T34 st Een locomotief met 2 voorloopassen , 3 aangedreven assen , een achterloper met oververhitter en 3 cilinderparen , gekoppeld met een gestroomlijnde ( afk. st ) tender met 2 draaistellen van 2 assen met 34 m3 water aan boord .

De Br 80 is een Ch2t

Amerikaanse en Britse notatie

Het bovenstaande is volgens de UIC notatie. In het amerikaanse/engelse systeem (de Whyte notatie) tellen ze het aantal wielen met cijfers per draaistel. Zo is een big boy dus een 4-8-8-4 oftewel vier voorloopwielen, 8 aangedreven wielen, nog eens 8 aangedreven wielen, en 4 naloop wielen. Volgens het UIC is het een 2'D'D'2.

De Zwitsers geven het aantal assen aan met het aantal aangedreven assen separaat genoemd. Een krokodil is dus een 6/8, de big boy zou een 8/12 zijn.

Dan heb je in Duitsland ook nog eens het 'gattungszeichen' waar nog wat meer info op staat: een BR01 is bijvoorbeeld een S36.20, een sneltreinlok (S) met 3 aangedreven assen en in totaal 6 assen, meet een aslast van 20 ton. Dit is handig voor de planners, die zo weten welke lok waar mag rijden. Er is een hoop over te vinden o.a. op wikipedia, zoek maar eens in Wikipedia op asindeling en gattungszeichen.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. topic 33678:topic=33678