Ballast aanbrengen met houtlijm

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ballast aanbrengen met houtlijm

Rails Ballasten

Algemeen

Deze werkbeschrijving is eenvoudig en doorloopt stap voor stap het aanbrengen van ballast met verdunde houtlijm op K-rails. Dit artikel evenals foto-materiaal is overgenomen van het 3railforum topic 44455[1] “Eerst maar eens een proefbaantje bouwen (update ballast aanbrengen)” van Ronald.

Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Water
  • Houtlijm
  • ballast/grind

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Penseel
  • Injectie-spuit voor doseren


Bouwbeschrijving

Rails vastleggen

Voordat we ballast materiaal gaan aanbrengen, moeten we eerst besluiten welke kleur en korrelgrootte we willen gebruiken. Ook moeten we beslissen of we de railstaven aan de zijkanten van een roestkleur middels verf, willen voorzien voordat we het ballast materiaal gaan aanbrengen. Het schilderen van de railstaven met roestkleurige verf (van bijvoorbeeld Humbrol of Revell), geeft de rails een realistisch uiterlijk. Pas wel op dat je de bovenkant van de railstaven niet meeverft en leg voordat je eraan begint een doek of keukenrol klaar (eventueel bevochtigd met een beetje terpentine) om verf die op de bovenkant van de railstaven komt, meteen schoon te vegen om straks contactproblemen te voorkomen.

Voordat we het ballastmateriaal aanbrengen, dienen de rails vastgezet te zijn en bij voorkeur op geluid dempend materiaal te zijn bevestigd.



Ballast verdelen

We strooien de ballast netjes tussen en langs de rails, waarna we deze gelijkmatig verdelen met de penseel.



Ballast verdeeld

Dat doen we net zolang totdat de ballast netjes verdeeld is.



Ballast verdeeld

Ook van de zijkant kijken we even nauwkeurig of de ballast netjes verdeeld is en naar ons zin ligt.



Ballast bij wissels

Bij wissels dienen we extra alert te zijn dat het ballast materiaal niet tussen de wisseltongen of in de wisselaandrijving terecht komen. Bij de wisseltongen brengen we liever geen ballast materiaal aan, om vervelende storingen tijdens het rijden te voorkomen.



Proefrijden

Maak voorzichtig een proefritje om te controleren of het ballast materiaal geen contactproblemen veroorzaakt. Zolang we de ballast nog niet gefixeerd hebben, kunnen we het ballast materiaal nog hier en daar wat corrigeren.




Lijm aanbrengen

Als het ballast materiaal goed ligt, kunnen we het gaan vastzetten met verdunde houtlijm. Hiervoor mengen we 1 deel water en 1 deel houtlijm en een beetje afwasmiddel. Deze doen we vervolgens in de injectie-spuit zodat we de lijm goed kunnen doseren. We brengen de spuit nu boven het ballast materiaal en laten de lijm tussen het ballastmateriaal lopen. Doordat de lijm verdunt is, zal deze goed door al het ballast materiaal doordringen.



Lijm net aangebracht

Doordat de lijm verdunt is, zal deze goed door al het ballast materiaal doordringen. Als we alles van lijm hebben voorzien, heeft het grind een "nat" en nog wat wit uiterlijk. Die trekt vanzelf weg als de lijm goed is ingedroogd. We laten het nu eerst goed drogen. Indien na het drogen het ballastmateriaal nog niet overal vast ligt, kunnen we waar nodig nog wat nadoseren.



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten