Booster toepassen

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie Booster: Vermogensversterker voor grote digitaal gestuurde modelspoorbanen.

  • Een booster is een module (elektronische schakeling) welke het uitgangssignaal van een centrale versterkt. Er zijn centrales die al een booster ingebouwd hebben, maar er zijn ook centrales die dat niet hebben. Laatste leveren normaal een signaal op TTL- niveau. Het uitgangssignaal is te laag en levert onvoldoende vermogen om een verbruiker zoals een locomotief of wisseldecoder van voldoende energie te voorzien.
  • Een booster zet het TTL-signaal om naar een symmetrische signaal van een voldoende spanningsniveau en vermogen om locomotieven en/of wissel/schakeldecoders te kunnen laten werken.
  • Is het vermogen van de centrale met ingebouwde booster of centrale met losse booster ontoereikend voor de baan, dan is de inzet van meerdere boosters noodzakelijk.
  • De boosters zijn voorzien van een beveiliging tegen overbelasting en/of kortsluiting Daarnaast hebben ze ook een kortsluitdetectie schakeling waarmee aan de centrale kenbaar gemaakt kan worden dat er een te hoog stroomverbruik of kostsluiting wordt geconstateerd. De centrale zal dan stoppen met het verzenden van de digitale informatie.
  • Er is ook de mogelijkheid voor een zelfbouw booster n.l. EDiTS-booster. Deze booster heeft de mogelijkheid voor het leveren van een vermogen van 5 of 10A. Deze booster moet gevoed worden met een symmetrisch signaal. Hierbij dient de digitale spanning van de centrale of booster als informatie signaal voor deze booster. De booster heeft naast stroombegrenzing ook kortsluitdetectie.
  • Een ander (goedkoop) alternatief is een Booster voor het Märklin Mobile Station t.w.: Delta Control 6604 of 66045. De Delta Control units zijn inzetbaar als booster en worden net als de EDiTS-booster gevoed met digitale spanning van de centrale of booster.
  • Vele digitaal modelspoorders gebruiken naast de centrale ook boosters waarbij het vermogen wat door de centrale alleen gebruikt wordt voor het aansturen van wissel en schakeldecoders, en de boosters voor het voeden van de locomotieven en rijtuigen met verlichting.

Verschillende Märklin-boosters

Märklin heeft in de loop der jaren verschillende boosters op de markt gezet.

Märklin 6015

De eerse versie was de 6015 voor gewone Märklin-3rail-banen.Deze kon worden gebruikt met de centrales 6020 (Central Unit), de 6021 (Control unit) en Central Control (6022).
De voeding van deze Booster kon met een traditionele transformator, zoals de Märklin 6002, worden gevoed.

Märklin 6016

Deze booster was specifiek bedoeld voor tweerailbanen (DC).
Technisch was deze gelijk aan de 6015.

Märklin 6017

Is de verbeterde opvolger van de 6015.
Opvallend was de gewijzigde aansluiting aan de achterzijde. Bij de installatie moesten de 6017-boosters vóór de 6015 in de keten worden geplaatst.

Märklin 60173

Met de introductie van de Central Station (CS1) werd de 6017 vervangen door de 60173. Hier werd voor het eerst gebruik gemaakt van de CAN-bus aansluiting.

Märklin 60174

Met de komst van de Central Station 2 (CS2) verscheen een bijpassende booster in de vorm van de Märklin 60174.

De 60174 wordt met vast gemonteerd kabel aangesloten op de CAN-bus. De voeding kan zowel met een tradionele 16V AC transformator (bijv. de 60052) als met een geschakelde voeding van 18V DC(bijv. 60061) worden gevoed.
Aangsloten worden deze met een zg. hoogvermogen aansluitkabel.

De correcte werking wordt aangegeven met een rode LED.
De baan-aansluiting gaat met de schroefterminal aan de aansluizijde. Hier zit ook de aansluiting voor de voedingskabel.
Bij het gebruik van deze booster hoeven de stroomkringen alleen over de Baan-aansluiting gescheiden te zijn.

Bij een grotere behoefte aan vermogen is, kunnen meerdere booster worden aangesloten via een 60125/60145-terminal.

Márklin 60175

Dit is de zwarte opvolger van de 60174 met dien verstande dat deze niet langer gevoed kan worden met een gewone 16V trafo. Als voedingen zijn alleen de 60061 (60VA), 60101 (100VA) of de nieuwste 60041 (50 VA bij V DC of 60 VA bij 19V DC) toegestaan.

Booster-tip

Om bij een toch wel veelvuldig optredende kortsluiting, door bijv. een ontsporing, toch de wissels, seinen en rijregelaars te kunnen bedienen, is het handig om debaan zelf te voeden via de booster(s) en de sein- en wisseldecoders via de centrale.

Uiteraard maak je verbindingen naar de baan met voldoende dikke bedrading om het amperage van 3-5 A te veilig kunnen verwerken.

Verwijzingen

Leveranciers van boosters zijn onder andere:

Boosters zijn zowel kant en klaar als in bouwpakket te koop.

Auteur Freak 29 April 2010