Column mei 2009 - Nachtdienst in het Amersfoortse

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Column mei 2009 - Nachtdienst in het Amersfoortse

'

De laatste reizigerstreinen van de dag lopen binnen, een enkele staat nog te wachten voor de inrijder, met slaperige reizigers die ongeduldig wachten op de laatste meters. Een stem van beneden:”Hé Ben, zou je niet eens naar het spoor gaan om je nachtdienst te draaien?” Terwijl ik naar beneden loop bedenk ik dat het wel leuk zou zijn om eens een nachtdienst op zolder te doen.

Het rangeerderverblijf “oostzijde” zit al aardig vol met personeel voor de komende nacht. Voor ik aan de koffie ga eerst even de rangeerloc 627 nakijken en opstarten. Eind jaren zeventig, dus nog volop locs in de kleuren groen, bruin, blauw en af en toe iets geels. Van locomotieven van particuliere bedrijven was nog geen sprake. Laat staan van buitenlandse locs.

Hoewel, dit laatste is niet helemaal waar want ook in Amersfoort kwam er van 1979 t/m 1984 DB-tractie in de vorm van de serie 216. De 5 DB- diesels werden hoofdzakelijk in het noorden ingezet. ’s Morgens o.a in de reizigers tussen Groningen en Leeuwarden, daarnaast goederentreinen o.a van Onnen naar Amersfoort. Hiervoor werden enkele machinisten uit Groningen en Leeuwarden opgeleid.

Loc 627 staat inmiddels te pruttelen, eens binnen kijken of dat met de koffie ook nog zo is.



'

Weer naar buiten lopend hoor ik aan de geluiden dat aan de westzijde het heuvelen begonnen is. Er wordt geheuveld met locs van de serie 2200 waarvan er 1 halverwege de nacht naar Barneveld vertrekt om daar graanwagens te plaatsen bij het overlaadstation van de Coöperatie “de Rijnvallei”.

De voorman rangeerder en rangeerder zitten inmiddels ook op de rangeerloc, we rijden richting laaggeplaatst sein. Via de zgn. praatpaal maakt de rangeerder mondeling contact met post T om aan te geven naar welk spoor we willen. Achter ons komt ook de 2-de rangeerloc in beweging.



'

Van de sporen 48 t/m 59 die uitwaaieren van de heuvel en weer samen komen bij het laaggeplaatste lichtsein is alleen spoor 48 helemaal voorzien van bovenleiding. De sporen 49 t/m 53 waren aan de oostzijde gedeeltelijk voorzien van bovenleiding zodat het bij gereedstaande treinen mogelijk was er een E-loc voor te plaatsen. Lag er een handwissel verkeerd of reed de E-loc te ver door dan liep hij onder de draad uit. Iets wat toch wel af en toe gebeurde.

Het was trouwens toch goed uitkijken omdat het hele gebied tussen oost- en westzijde ongecontroleerd spoor was. Dus rijden op zicht ( R.O.Z). De rangeerder heeft inmiddels antwoord gekregen van post T. Dat luidde: er is een seinstoring en nog onbekend hoelang het gaat duren.

Wordt vervolgd...

Ben van Willigenburg