Container draag wagon Lb-BT
Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt10
Algemeen
De Container draag wagon is een vlakke wagon voor het vervoer van containers en sinds de UIC-indeling ingedeeld als type Lb: vlakke wagon speciale bouwwijze met enkele wielstellen. Vlakke wagons zijn bedoeld voor het vervoer van goederen die niet weersgevoelig zijn. Sommige vlakke wagens kunnen volledig worden afgedekt met dekzeilen of kappen en zijn daarom ook geschikt voor het vervoer van goederen die gevoelig zijn voor het weer. Vóór de UIC-indeling waren deze vlakke wagons voor het vervoer van contianers, in Duitslans vanaf 1949 ingedeeld als type BT.
Ontwikkeling
Het "van deur-tot-deur" (von haus-zu-haus) container vervoer per spoor en over de weg, werd al in de jaren '30 door de Deutsche Reichsbahn (DR) gestart. Destijds nog met omgebouwde goederenwagen onderstellen van diverse typen. In het "deur-tot-deur" transport van de Deutche Reichsbahn werden al diverse gestandaardiseerde kleine en grote containers gebruikt, waarin vloeibare of vaste goederen konden worden vervoerd. Waarschijnlijk was de eerste container draag wagen in Duitsland de "Ketelwagen met afneembare ketels", welke in 1924 op de spoorwegtechnologiebeurs in Seddin werd gepresenteerd voor de zuivelfabriek Bolle A.G. in Berlijn. Deze platte wagen, gebouwd door Friedrich Krupp AG, had vier rolbare ketels.
Na de Tweede Wereldoorlog gingen de beide Duitse spoorwegondernemingen, de DB en de DR, door met het uitbreiden van dit gecombineerde vervoer. Voor dit doel werden goederenwagons omgebouwd om gestandaardiseerde containers te herbergen of werden er later nieuwe gebouwd. Deze nieuwe wagons waren de "grote containerdraagwagens", ook wel containerdraagwagens (BT-wagens) genoemd.
De eerste grote containerwagons waren de "BT 10" die in 1949 werd gebouwd uit tweeassige gesloten goederenwagens en de "BT 30" welke werd gebouwd van open goederenwagons. Dit type goederenwagons zijn ontworpen voor drie grote containers. De eerste nieuw gebouwde containerwagen van de DB was de "BTs 50" (Lbs 578) voor drie grote containers, gevolgd door de "BTmms 51" (Laabs 588) voor zes containers. De "BTmms 51" zijn twee geschakelde BT 50's. De "BTms 55" (Lbs 584), gebouwd vanaf 1955, was de eerste wagon voor vier grote containers en ook de meest gebouwde met ca. 2.438 exemplaren. De eerste wagon voor vijf grote containers was de nieuw ontwikkelde "BTmms 58" (Lbs 589) uit 1959. Hiervan werden in 1966 2100 exemplaren gebouwd. De laatste ontwikkeling van de DB was de Lbgjs598, die tussen 1966 en 1971 werd gebouwd. Deze wagons waren ook ingericht voor het vervoer van containers, na de uitbreiding van de faciliteiten voor het vervoer van grote containers vanaf 1983 werden het pure containerwagons.
De gebruikte grote containers werden volgens internationale afspraken "pa containers" (Frans: pa = porteur aménager) genoemd en hadden hun eigen indeling zoals bijVoorbeeld: pa-containers met een inhoud van 3 tot 6 kubieke meter, die werden ingedeeld als "Ddihkr".
Vanaf 1964 kregen de containerwagens de UIC-indeling en werden ingedeeld in de hoofdtype L. Zo werd een “BT 10” een “Lb 576”. Bij de DB werden de pa-containers van speciale opleggers van de firma Ackermann of “v. Lienen” evenals met opleggers van “AG-Weser” voorzien. Met de toename van het aantal ISO-containers vanaf 1966 nam het pa-containervervoer af.
Bronnen:[1]
verwijzingen
Intern
Extern
Diverse afbeeldingen
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|
Modellen
België - Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt 10
|
Duitsland - Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt 10
|
Nederland - Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt 10
|
Oostenrijk - Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt 10
|
Zwitserland - Container draagwagon Lbjgs, Lgjs, BTmm, Bt 10
|
Overzicht Märklin H0 modellen Wagons