Elektrische Lokomotiven - Aus dem berühmten Lokomotiv-Archiv von Carl Bellingrodt

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektrische Lokomotiven
Aus dem berühmten Lokomotiv-Archiv von Carl Bellingrodt
Elektrische Lokotomieven Carl Berlingrodt.jpg
Gegevens:
Titel: Elektrische Lokomotiven
Ondertitel: Aus dem berühmten Lokomotiv-Archiv
von Carl Bellingrodt
Schrijver: Jörg Sauter
Uitgever: EK-Verlag GmbH
ISBN-10: -
ISBN-13: ISBN 9783844662108
Bladzijden: 151
Bindwijze: Gebonden (Hardcover)
Leverbaar: Ja
Taal: Duits

Recensie

Na de eerder besproken ‘Eisenbahnreise mit Carl Bellingrodt’ heb ik onlangs dit fotoboek aangeschaft dat in een nieuwe druk verschenen is. De vorige uitgave dateerde alweer van 1979 dus het mocht ook wel weer. De oude versie van dit boek ken ik niet, maar volgens het voorwoord heeft de uitgever gebruik gemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen om de foto’s een stuk scherper en helderder in boekformaat te krijgen. Ik kan alvast verklappen dat hier inderdaad niet over te klagen valt..

Na de fotoboeken over Reichs- en Bundesbahn stoomloks en Duitse diesellocs zijn nu ook zijn opnames van de derde tractievorm (opnieuw) uitgebracht. De foto’s van Carl Bellingrodt (1897-1971) omspannen een periode tussen 1930 en 1970 maar zijn niet in een chronologische volgorde geplaatst. De redactie heeft er namelijk voor gekozen om de Baureihen bepalend te laten zijn. Het boek begint dan ook met een E 03 en eindigt met een afbeelding van een E 320. Daartussen komen vrijwel alle e-locseries aan bod die in die tijd in Duitsland rondreden.

In het boek zijn veel locportretten opgenomen – een afbeelding van een loc alleen op een opstelspoor – maar gelukkig net zoveel foto’s van complete treinen rijdend in het Duitse landschap. De afwisseling tussen die twee soorten maakt het een genoegen om het boek door te bladeren. Vrijwel alle portretfoto’s zijn mooi scherp weergegeven en onthullen veel details van de locs. De trein-/landschapfoto’s zijn vaak vanuit het bekende, hoge Bellingrodt-standpunt genomen en laten veel meer zien dan alleen de trein. Dit blijven voor mij zelf toch de mooiste foto’s om te bekijken. Overigens zijn niet alle foto’s van de hand van Bellingrodt. Zoals op de kaft valt te lezen zijn het namelijk afbeeldingen uit het archief van Bellingrodt. Ongeveer 100 van de in totaal 176 foto’s (z/w) heeft Bellingrodt zelf geschoten.

Elke opname is voorzien van een beknopte tekst waarin de belangrijkste gegevens (loc, plaats en datum) zijn opgenomen met soms nog wat extra informatie over het loctype. Bij het bekijken van de diverse Baureihen valt wel op dat Bellingrodt – of de redactie – een duidelijke voorkeur had voor bepaalde types. Zo is van de E 03 slechts één enkele foto te vinden in het hele boek, maar wordt met zestien afbeeldingen bijvoorbeeld veel meer aandacht geschonken aan de (verschillende varianten) van de E 44 of E 10. Bijzonder vond ik het ook om - voor mij - compleet nieuwe Baureihen te ontdekken. Ik geef daarbij meteen toe dat het nog niet zo lang geleden is, dat ik me ben gaan interesseren voor de altbau e-locs. Maar het zou mij niet verbazen als ik niet de enige blijk te zijn, die niet wist dat er al vóór de bekende zes-assige einheits e-loc een andere E 50 heeft bestaan. Ook de opmerkelijk vormgegeven E 90, E 91.3, E 92 en E 178 kende ik nog niet.


Het doornemen van deze fraaie en mooi verzorgde uitgave heeft mij veel kijkplezier opgeleverd. Als je geïnteresseerd bent in altbau en einheits e-locs dan is de aanschaf zeker het overwegen waard.

Bron:3railforum topic 56246[1]

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten