Flikkervrije Verlichting 2

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flikkervrije verlichting 2

Dit artikel beschrijft hoe flikkervrije verlichting kan worden gerealiseerd met een eenvoudige schakeling. Deze schakeling kan uitgevoerd worden met (buffer) Elco die ervoor zorgt dat bij korte onderbrekingen in de stroomvoorziening, de stroom naar de verlichting continue aanwezig blijft. Tevens is er een schakeling zonder deze Elco mogelijk, waarbij alleen diodes worden gebruikt.

Het hier beschreven artikel is vertaald uit het Duits. Het originele artikel is op internet geplaatst door Michael Prieskorn, ovl 2001 en het originele artikel is terug te vinden op de volgende website: [1]


Update linkadres 2017-01-03 VT601

Schakeling met Elco

schema oplossing flikkervrije verlichting

De decoder gebruikt de massa van wisselstroom en een massa van gelijkstroom waardoor het lampje gaat knipperen. Naarmate er meer data over de lijn gaat met een negatieve puls neemt het knipperen toe. Omdat een aantal (oudere) locs van origine een “aan lok-massa” gekoppeld lampje / lampfitting beschikken, is de eerder beschreven oplossing Flikkervrije Verlichting van ontkoppelen niet altijd mogelijk. Uit een Duitse internetpagina is het onderstaande alternatief ontleent.

Vanaf de decoder worden de witte en grijze draden (Marklin-kleuren) aangesloten op een diode van het type 1N4148 (o.g.). Tussen de diode en de aansluiting van het lampje komt de negatieve aansluiting van de Elco (22μF, min. 35V). De plus-aansluiting van de elco wordt aangesloten op locmassa.


Componenten op print

Om het geheel op te bouwen is een vrij eenvoudige uitvoering op rasterprint uitgewerkt. Een stukje printplaat met doorlopende koperbanen van 3 x 7 gaatjes is al voldoende. Ter plaatse van de diode moeten de banen onderbroken worden. De aansluitingen spreken verder voor zich, waarbij de aansluiting “masse” uiteraard maar een keer hoeft te worden aangebracht. Let wel op zuivere soldeerverbindingen en controleer of de banen geen kortsluiting maken.


Het resultaat na aansluiten ziet er dan als volgt uit.

Verlichting 3.jpg


Verlichting 4.jpg



Welke loctypen in aanmerking komen

Het is niet voor alle locs noodzakelijk deze voorziening aan te brengen. Je kan daarbij kijken naar de zichtbaarheid van het flikkeren. Met name bij wat oudere modellen met grote lampopeningen zal het meer effect hebben als bij jongere modellen.


E03 met machine-ruim verlichting

Bij de E03 / 103 zat / zit vaak een lampje ingebouwd om het bovenlicht van de motorruimte te verlichten. Ook deze flikkert vrij zichtbaar bij digitaal rijden. (Mocht de lamp er niet (meer) zitten, dan is vaak nog wel een fitting hiervoor aanwezig) Ook hier heeft Michael Prieskorn een oplossing bedacht.


Oplossing door plaatsen Elco

Omdat het lampje geschakeld wordt via de F0-functie maar wel in beide rijrichtingen moet branden, zijn er twee diodes nodig om het lampje te voeden. Hierbij moeten de ringen op de diode richting decoder wijzen. Als elco is hier een type van 10μF gekozen, zodat de beide 22μF-elco’s alleen voor de frontseinen gebruikt worden.

Oplossing met diodes

Alternatieve electronische +

Het kan ook zonder elco, door alleen gebruik te maken van diodes.


Oplossing met diodes toegepast

Op deze foto is de methode met alleen diodes toegepast.