Halfronde loods van flatcable

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Halfronde loods van flatcable

Algemeen

Halfronde loods van flatcable

Deze werkbeschrijving is eenvoudig en doorloopt stap voor stap het ontstaan van een Halfronde loods van restmaterialen zoals flatcable, een sigarenkistje en wat roerstokjes. Dit artikel evenals foto-materiaal is overgenomen van het 3railforum topic:7114 van René (forumnaam Lokkie).[1].

Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Sigarenkistje of triplex
  • Roerhoutjes
  • Flatcable
  • Houtlijm
  • bisontix of andere lijm voor kunststof/hout
  • verf (grijs en roestbruin)

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Figuurzaag
  • Schaar
  • stukje schuurpapier
  • kwast


Bouwbeschrijving

Halfronde plaatjes zagen

Zaag 2 even grote halfronde plaatjes met een figuurzaag uit een sigaren doosje. (Eventueel kan men ook stevig karton gebruiken als alternatief).



Spanten lijmen

Lijm de spanten van roerstokjes, met een drupje houtlijm op de beide plaatjes zodat een geraamte ontstaat.
Laat dit vervolgens een dag drogen zodat de lijm kan uitharden.


Flatcable bevestigen

Knip vervolgens flatcable op maat en buig deze een beetje voor in de vorm van loods, waarna deze met lijm wordt bevestigd op de spanten.
Laat dit vervolgens een dag drogen zodat de lijm kan uitharden.


Flatcable op zijkanten bevestigen

Knip vervolgens bandkabel in de vorm van de zijkanten en plak deze vervolgens met lijm op de zijkanten.
Laat dit vervolgens weer een dag drogen zodat de lijm kan uitharden. We knippen nog rechthoekinge 2 stukjes flatcable welke als deuren gaan dienen en plakken deze op de zijkant van de loods.



Verf aanbrengen

Doe vervolgens grijze verf in een bakje en schilder de flatcable met een eerste laag grijs. Aangezien het niet in 1 keer zal dekken, laten we dit een uurtje drogen voordat we een volgende laag aanbrengen.



Verf aanbrengen middels drybrush methode

Na het weer laten drogen van de 2e laag verf, doen we wat roestbruine verf in een bakje en brengen dit middels een "drybrush" methode aan.

Bij "Drybrushen" doop je de kwast in de verf en veegt deze vervolges meerdere keren af aan een oude doek of vel papier, zodat er nog minimaal verf aan de kwastharen achterblijft. Vervolgens veeg je met de kwast over die plekken van het object, waar je vervuiling (in dit geval roestvlekken) wilt aanbrengen. Door met de kwast een aantal keren over de betreffende plekken te strijken, blijft het kleine beetje verf wat nog aan de kwastharen zat, achter op het object. Indien je een 'dikker'/ duidelijker effect wilt hebben, herhaal je dat meerder malen of laat je bij het afvegen op de doek of vel papier, wat meer verf aan de kwastharen zitten, om vervolgens op het object aan te brengen. Een teveel aan verf kan eventueel direct met een doek of keukenrol verwijdert worden door te deppen of voorzichtig een vegende beweging te maken.



Laten drogen

Als we tevreden zijn met het resultaat, laten we het geheel drogen alvorens het op de modelspoorbaan een plekje te geven.



Plaatsen van de loods

Nu nog een mooi plekje op de modelspoorbaan waar de loods goed tot zijn recht komt.



Afwerking rondom de loods

We kleden het geheel aan met wat strooisel en struikjes tot we een mooi geheel hebben bereikt.

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten