Het Ontstaan Van Station Martinsdijk

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Martinsdijk
Foto-gezocht2.png
Baan specificaties:
Rails : K-Rail.
Afmetingen (l x b): 350 x 450 cm.
Land : Nederland.
Thema : Station met dorpsgezicht, Containerterminal met haven.
Tijdperk: Geen, alles wat ik mooi vind.
Besturing: Ecos 2 met Koploper.
Ontwerp: ..

Inleiding

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in modeltreinen en ben in 1999 dan ook begonnen met de baan van mijn eerste baan, bestuurd door koploper.

Ik heb voor die tijd geleerd hoe het niet moest, door te kijken naar de baan van mijn vader en een baan van een oom. Te veel rails op een kleine ruimte, de gebruikte houtsoort (spaanplaat, zachtboard en hardboard), en het probleem van niet overal bij kunnen.

Er werden altijd stukjes hardboord gebruikt om de rails op gelijke hoogte te krijgen, met alle gevolgen van dien, ontsporingen tot gevolg, met alle frustratie die er dan bij komt kijken.

Ik bedoel dit niet negatief, vroeger (jaren 70) waren de middelen gewoon minder.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om mijn eigen baan te gaan bouwen, ben ik me eerst gaan verdiepen in "hoe een baan te bouwen". Veel boeken gelezen over het hoe en wat. De uiteindelijke planning en het ontwerp heeft even geduurd en de eerste baan was op zolder met een schuin dak, de baan stond 40 cm hoog, dat was lastig met er onder werken, ik was toen nog jong, dus viel het mee.

Foto's van deze baan zijn te vinden op http://vermeer-online.nl/paginas/oudebaan.html. Dit was tot 2007 mijn baan, daarna verhuisd naar een groter huis met minder ruimte. De baan en besturing van toen zijn verkocht, de treinen heb ik gehouden, dat waren er niet zoveel. Een stuk of 12 locomotieven en een handvol goederenwagons en wat rijtuigen.

Daarna een tijd niets meer gedaan en de hobby was in de vergetelheid geraakt, totdat ik de oprichter van dit forum leerde kennen op een manege bij ons in de buurt. De verslaving is toen weer gekomen en niet meer weggegaan. De oudste dochter ging uit het huis, en haar kamer werd de logeerkamer. Ik ben toen daar begonnen met het uitbreiden van de verzameling en het ombouwen van locomotieven en het bouwen van de electronica. Onder het logeerbed lag een testbaan. Daar Itrain en Koploper op uit proberen. Koploper heeft gewonnen, mede omdat ik het programma al kende voor mijn eerdere baan.

In de tussentijd ook het ontwerp gemaakt, met hulp van derden. De baan is Nederlands, geen tijdperk. Ik koop en rij wat ik mooi vind. Ik hou van lange treinen en een redelijk groot station. Met sporen van rond de 2 meter. Ruimte voor wat scenery. een stationsplein, een dorp en een containerterminal met rangeer mogelijkheden en een haven.

De kinderen zijn nu allebei het huis uit en de kamer van de jongste is nu de logeerkamer geworden. De "oude" logeerkamer de treinenkamer.



Ruimte

De ruimte die ik tot mijn beschikking heb is een kamer van 3,50m x 4,50m. De kamer heeft 2 ramen die bereikbaar moeten blijven.

De kamer is voorzien van kabelgoten voor internet en data kabels, ook voor de stroomvoorziening.

Ook staat er een klein bureau waar ik kan hobbyen en waar de computer voor de besturing staat. Dit is een oude foto, momenteel staan er twee schermen, eentje voor de besturing en eentje voor de ander zaken.

De kamer had al een PVC vloer wat schoonhouden en het verrijden van de treintafel makkelijk maakt. Ik heb een Ledpaneel met afstandsbediening aan het plafond gehangen. Ik wilde eerst 4 panelen van 120 cm x 60 cm maar heb dat niet gedaan, een paneel van 60 cm x 60 cm is genoeg. Het geeft heel veel licht om goed bij te werken. Het is te dimmen en heeft alle kleuren van de regenboog, plus meer.



Ontwerp

...


Bouw van de baan

Onderstel

...


volgende paragraaf

...


volgende hoofdstuk, bijvoorbeeld techniek

...



volgende hoofdstuk

...




Bronnen, referenties en/of voetnoten