Klima sneeuwploeg
Klima sneeuwploeg
Tot de begin jaren 1920 waren locomotieven uitgerust met sneeuwschuivers die sneeuwlagen tot 40 cm hoogte konden ruimen. Klima sneeuwploegen worden gebruikt om sneeuw tot 1,50 meter hoogte te ruimen. Deze werd begin jaren 1920 uitgevonden door de Oostenrijkse uitvinder Rudolf Klima en heeft het ontwerp gepatenteerd.
Ontwikkeling en bedrijf
Begin jaren twintig ontwierp en monteerde de Oostenrijkse ontwerper en uitvinder Rudolf Klima uit Saalfelden sneeuwschuivers op een tender die werd voortgeduwd door een duwlocomotief. Dit ruimingssysteem was operationeel vanaf 1926 en opende een verbeterde mogelijkheid om sneeuw te ruimen.
De Klima sneeuwploeg wordt door een locomotief geduwd. Het personeel voor de sneeuwschuiver zit in een afgesloten, afgeschermde werkcabine. De ruimsnelheid is maximaal 60 km/u. Zowel naar rechts als naar links kan de sneeuw van meer dan 10 meter worden geveegd. Een ruimbreedte van 4,80 meter is haalbaar. Sneeuwruimen is ingeschakeld 8 cm boven de spoorbedding en 8 cm boven de bovenrand van de spoorstaven. Een intercomsysteem tussen de machinist en het sneeuwploegpersoneel bood een communicatiemiddel vanaf de tweede generatie Klima sneeuwploegen. Daarvoor konden instructies van de sneeuwploeg aan de duwlocomotief alleen worden gegeven via een signaleringssysteem aan de achterkant van de sneeuwploeg. Het remmen kan worden gestart vanaf de bestuurdersplaats in de werkcabine van de Klima sneeuwploeg.
De sneeuwploegen, die in het midden zijn gedeeld, kunnen zijdelings en verticaal worden versteld met behulp van perslucht met een druk tot 8 bar. De verticale ploegscharen zijn in hun basispositie wigvormig om aan beide zijden sneeuw te verplaatsen. De beweegbare bladen kunnen worden versteld zodat er naar rechts of naar links kan worden gemaaid, wat nodig is bij dubbelsporige trajecten. Daarnaast zijn de ploegen uitgerust met een wigvormige binnenruimer.
Voor de bediening worden twee tot drie personen ingezet: een machinist die de route kent en die de duwlocomotief aanwijzingen kan geven over de benodigde snelheid en tevens instructies geeft voor de heen- en terugreis, de bediener van de sneeuwploeg in de cabine en, indien nodig, een assistent.
Het eerste type Klima sneeuwploeg, die in 1926 in Oostenrijk werd ingezet, had een werkbreedte van 3,86 m. De duwlocomotief voerde perslucht via de remleiding aan de sneeuwploeg met cabine, welke voor de stoomlocomotief was gemonteerd.
In Oostenrijk werd in de jaren 70 in de hoofdwerkplaats van de ÖBB voor de Arlbergbahn de zogenaamde Klima sneeuwploeg van het type Knittelfeld vervaardigd. Een andere sneeuwploeg, de Klima sneeuwploeg type Bludenz wordt gebruikt op de Arlberg-westrampe ingezet, welke middels oliehydraulische systemen de schilden te bediende en welke niet uitgerust met perslucht. Deze sneeuwploeg is gemakkelijk te herkennen aan zijn dennengroene kleur, die afwijkt van de standaard rode kleur van de andere sneeuwploegen.
In 1929 zette de Deutsche Reichsbahn in Duitsland voor het eerst Klima sneeuwploegen in, gebouwd door Henschel uit Kassel, na het verwerven van de rechten. Daarbij werden buiten gebruik gestelde tenders en buiten gebruik gestelde Beierse elektrische locomotieven omgebouwd tot Klima sneeuwploegen. Twee historische Klima sneeuwploegen staan in het Duitse Stoomlocomotiefmuseum en de omgebouwde elektrische locomotief E 36 02 in het Beierse Spoorwegmuseum.
De Deutsche Reichsbahn bouwde van 1968 tot 1981 de sneeuwploeg van het type Meiningen, eerst in de Reichsbahn-reparatiewerkplaats (RAW) in Halberstadt en later in de stoomlocomotieffabriek Meiningen in Thüringen. In 1994 werden 105 sneeuwschuivers van dit type van de Reichsbahn opgenomen in de Deutsche Bahn AG. In 1999 waren er nog 30 van deze voertuigen beschikbaar bij Deutsche Bahn AG.
Bronnen: Wikipedia: Klima schneepflug[1]
Verwijzingen (links)
Intern
Extern
Diverse afbeeldingen Klima sneeuwploeg
Bronnen, referenties en/of voetnoten |
Modellen
|