LED bezet indicatie voor analoge stopsecties
LED bezet indicatie voor analoge stopsecties
Vaak worden stopsecties gebruikt in modelbanen waar meerdere treinen moeten kunnen rijden. Ook in schaduwstations staan de treinen op stopsecties te wachten tot ze kunnen vertrekken. Vooral bij schaduwstations is het handig om op het bedieningspaneel een optische terugmelding te krijgen als een dergelijke stopsectie door een trein bezet is.
Werking
Als de stopsectie uitstaat en er stopt een trein, dan gaat de rode LED branden. Als de stopsectie op doorrijden staat, blijft de LED uit, ook als er een trein overheen rijdt.
In de schakeling wordt gebruik gemaakt van het principe dat een LED weinig stroom nodig heeft. Zo weinig dat een trein daarmee niet kan rijden. Als de schakelaar in de stand uit staat, loopt de stroom vanaf de trafo, door de LED, via de weerstand, door de rails door de treinmotor (die dus niet gaat draaien) en dan door de bruine draad terug naar de trafo.
Componenten
De weerstand heeft een waarde van 1,5 kΩ. De diode moet worden toegevoegd om de LED te beschermen tegen de wisselspanning. Een LED heeft een + aansluiting en een – aansluiting. De + van de LED moet bij de diode aan de zijde van de witte band worden aangesloten. Als schakelaar wordt een aan/uit miniatuur wipschakelaar gebruikt. Op het schema staat een wisselschakelaar, maar als je goed kijkt zie je dat door een doorverbinding het een aan/uit functie heeft gekregen.
LED indicatie voor bezet indicatie baanvak
Deze schakeling is een variant op de hiervoor besproken schakeling.
Bij deze variant moet ook nog een van de twee railstaven worden geïsoleerd. Hierdoor is deze schakeling alleen bruikbaar voor C-rail en K-rail systemen. De LED wordt nu tussen de gele bus van de trafo en via de groene draad aangesloten op de geïsoleerde railstaaf. De werking van de LED is dus onafhankelijk van de rijspanning. De functie van de schakelaar is ook hier weer de stopsectie aan- of uit te schakelen.
Als er een wagon of lok op de stopsectie staat, licht de rode LED op, ongeacht of de stopsectie staat uit- of ingeschakeld. Je kunt dus alleen aan de stand van de schakelaar zien of de sectie is uit- of ingeschakeld. Als ook hiervoor nog een optische indicator nodig is, kan dit worden gerealiseerd door een zelfde LED schakeling tussen de blauwe en bruine draad aan te sluiten. Kies bijvoorbeeld voor een groene LED. Als deze brandt, betekent het dat de treinen niet op deze sectie zullen stoppen.