Märklin 3042 met hoogvermogen en 21-polige MTC decoder

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 3042 met hoogvermogen en 21-polige MTC decoder

Algemeen

Ombouw Märklin 3042 - BR111

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:45924.50 van Frans (Frako)[1]

Deze bouwbeschrijving betreft de ombouw van een BR 111 (3042) met een Märklin hoogvermogensmotor en decoder met een 21-polige MTC connector.


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Hoogvermogens motor (Märklin 60941 Ombouwset) of motor uit Märklin 60760 Ombouwset
  • Märklin 60942 Decoder -> door foutief plaatsen overleden.
  • ESU lokpilot decoder met 21 MTC connector (2e poging)
  • dubbelzijdig kleefband
  • Precisie female connector RM 2,54, recht (Conrad)
  • Modelbaan Allglas-lampen T1 1/4 (FT) (conrad)
  • SMD ledjes (voor de binnenverlichting)
  • weerstand 2K2
  • krimpkous

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Soldeerbout/Soldeerstation
  • Soldeer
  • kniptangetje
  • striptang
  • schroevedraaier


Bouwbeschrijving

De motor van de Märklin 3042 is een 3-polige Drum Collecor Motor (DCM) met veldspoel. De motor wordt verwijdert en vervangen door de motor uit de motor ombouwset Märklin 60941. De dragerprint uit de Märklin 60942 Decoder set, wordt met een stukje dubbelzijdig kleefband bevestigd. Vervolgens wordt de bedrading van de dragerprint conform de gebruiksaanwijzing gesoldeerd. De verlichting wordt niet via de chassis-massa aangesloten maar vergt een aanpassing. (De oude lampjes en fittingen worden uit de loc verwijdert en zullen verderop vervangen worden door aangepaste lampsokkels).

Zodra de sleper, massa en motoraansluitingen zijn gesoldeerd, is het tijd om de loc even uit te proberen. (Dus nog zonder dat de verlichting is aangesloten). Lees voor het plaatsen van de decoder goed de handleiding !!! Indien de 21-polige MTC decoder verkeerdom op de dragerprint wordt geplaatst zal dat onherroepelijk tot gevolg hebben dat je de decoder opblaast zodra je het model op de baan plaatst. Bij deze ombouw is de decoder verkeerdom geplaatst wat een rookpluimpje en een defecte decoder tot gevolgd had. Aangezien de decoder uit de decoderset Märklin 60942 niet los verkrijgbaar is, was het noodzakelijk om een andere (in dit geval een ESU lokpilot) decoder met een 21-polige MTC stekker aan te schaffen.


Aanpassing verlichting

Nieuwe verlichting

Voor de front en sluitverlichting zijn bij deze ombouw de lampsokkel zelf gemaakt. Hiervoor is een ic-voet (Precisie female connector RM 2,54, recht) gebruikt waarvan een stukje met 2 busaansluitingen in afgeknipt/afgesneden. Hierin passen de pennetje van de lampjes perfect, en dus een prima goedkoop alternatief voor lampfittingen.

De oranje en grijze draad (verlichting front) van de dragerprint worden eerst door het gat aan de voorkant gehaald en vervolgens op de pennetjes van de zelfgemaakte lampfitting gesoldeerd, nadat eerst een stukje krimpkous om de draadjes is geschoven. Als de draden op de pennetjes zijn gesoldeerd, schuiven we het krimpkousje richting de lampfitting en verwarmen de krimpkousjes zodat deze mooi straktrekken om de soldering en deze geisoleerd is. Hetzelfde doen we met de lampsokkel voor de achterzijde van de loc (geel en oranje draad). Vervolgens plaatsen we nog een extra stuk krimpkous om de gehele fitting zodat deze iets dikker wordt en mooi vastklemt in de gaten waar de lampsokkels ingeklemd worden.


De lampjes worden vervolgens in de lampsokkels geplaatst waarna we de werking kunnen testen.

Cabine-verlichting

Voor de cabine-verlichting worden SMD LED's gebruikt en wordt een weerstand van 2K2 tussen de draad en de LED gezet zodat het licht wat dimt. De LED's worden met dubbelzijdig kleefband bevestigd. Nadien is de Cabineverlichting nog schakelbaar gemaakt middels een functie.

Bedrading netjes maken

Nu nog de bedrading netjes maken zodat de kap er weer op kan.


Verwijzingen (links)

Intern

Extern




Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=45924.50