Märklin 3324 NS1100 van Analoog naar Digitaal met 60760 ombouwset

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 3324 NS1100 van Analoog naar Digitaal met 60760 ombouwset

Algemeen

Märklin 3324

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:33346 van Pieter (forumnaam:PietMarklin)[1]

Dit artikel beschrijft de ombouw van de Märklin 3324, een NS1100 locomotief in Analoge uitvoering, naar hoogvermogen digitaal met de Märklin 60760 Ombouwset.


Benodigdheden

Märklin 60760 ombouwset

De benodigde materialen zijn:

  • Märklin 60760 Ombouwset (bevat hoogvermogensmotor en decoder)
  • 19 Volts steeklampjes Märklin 610080
  • ic-voetje
  • krimpkous
  • dubbelzijdig kleefband

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Soldeerbout/Soldeerstation
  • Soldeertin
  • kniptangetje
  • striptang
  • schroevedraaier
  • wasbenzine
  • fallerolie
  • wattenstaafjes


Inhoud Märkin 60760 ombouwset



Bouwbeschrijving

Demontage oude motor en relais

Demontage

Als eerste verwijderen we de kap van de locomotief door de schroef aan de onderkant los te schroeven, waarna de kap kan worden verwijdert van het onderstel. Het binnenwerk bestaat uit een motor met veldspoel, een mechanisch relais en een printje met electronica die ervoor zorgt dat bij het omschakelen van de rijrichting, de locomotief geen 'bokkesprong' maakt. We solderen de draden op de motor los en verwijderen het motorschild, anker en veldspoel. Hiervoor is het noodzakelijk om het motorhuis uit het chassis te halen. Dat gaat door de schroef onder het draaistel los te schroeven en het klemmetje te verwijderen. Het motorhuis kun je nu zo uit het chassis halen door het chassis op te tillen. Het relais wordt verwijdert evenals het kleine printje met electronica onderdelen. Ook verwijderen we de lampjes.


Schoonmaken motorhuis en tandwielen


Het motorhuis wordt eerst gereinigd. Bij erge verontreiniging gebruiken we een wasbenzine badje waar we het motorhuis een kwartier in laten liggen. Het plastic lager waar de as van de rotor in rust kun je het beste eerst verwijderen, aangezien kunststof niet goed tegen wasbenzine kan. De overige onderdelen worden met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol gereinigd. Indien het motorhuis minder erg verontreinigd is, kun je deze ook met alcohol en wattenstaafjes schoonmaken en kun je het wasbenzine-bad overslaan.



Inbouw hoogvermogensmotor

De nieuwe motoronderdelen uit de ombouwset kunnen er nu worden ingezet. Eerst plaatsen we het anker, dan de magneet en vervolgens het motorschild. Voordat het motorschild wordt geplaatst, voorzien we punten van de ankerassen nog even van een spaarzaam drupje olie. Het motorschild weer vastschroeven met de "oude" schroeven waar de oude motor ook mee vast zat.

We plaatsen de nieuwe koolborstels in de houders en zorgen dat de koolborstelveren weer in de sleufjes van de koolborstels vallen. Vervolgens plaatsen we het motorhuis terug in het chassis en monteren de onderdelen van het draaistel.


Bedrading aansluiten


Aansluitschema

We nemen de decoder uit de onbouwset en plakken met een stukje plakband de bedrading op de decoder vast zodat we wat extra lengte reserve hebben, mocht bij het solderen een ingekorte draad niet lang genoeg blijven. (Zo hou je altijd een paar cm. speling mocht het bijvoorbeeld blijken dat je de motor-aansluitingen omgekeerd hebt aangesloten). We plakken de decoder met een stukje dubbelzijdig kleefband op het chassis van het model. Vervolgens pakken we de ontstoorspoeltjes uit de ombouwset, waarvan we de pootjes op lengte knippen en voorvertinnen met een beetje soldeer. De ontstoorspoeltje solderen we op de motoraansluitingen. Soldeer ze dusdanig dat deze geen sluiting kunnen maken met het motorhuis. We solderen de bedrading volgens de märklin kleurcodering zoals aangegeven in het schema van de ombouwset.

De verlichting dient aangepast te worden, aangezien de oude lampjes 16 Volts lampjes zijn en niet geschikt voor digitaal bedrijf. Daarvoor zijn 19 Volts lampjes nodig. De decoder uit deze set kent geen dim-functie, waardoor de lampjes te veel stroom krijgen en te fel zullen branden. Op den duur zullen de oude lampjes dan ook bezwijken. Bij gebruik van 19 Volts steeklampjes dient een niewe lampsokkel gefabriceerd te worden. Deze is eenvoudig te maken van een stukje van een ic-voet, waar de steeklampjes ingestoken kunnen worden. De pennen van de voet solderen we met de draden voor de verlichting, waarbij we eerst een krimpkousje over de draad schuiven voordat deze aan de lampsokkel gesoldeerd wordt. Vervolgens schuiven we het krimpkousje over de soldeerverbinding en verwarmen deze zodat deze mooi strak trekt om de soldeerverbinding. De lampsokkel monteren we met een stukje dubbelzijdig kleefband in of op de oude lampsokkel, waarbij we ervoor waken dat er geen electrisch contact met de oude lampsokkel kan plaatsvinden aangezien die verbonden is met de massa van het chassis.

Testen werking


Op de testbaan

Als alle bedrading gecontroleerd is, zetten we het model even op de testbaan om te controleren of alles naar behoren werkt. Voor het programmeren van de CV's van de decoder: Raadpleeg Märklin 60760 Ombouwset#Programmeren Vervolgens binden we de draadjes bij elkaar en zorgen dat deze netjes in de loc komen te liggen, waarna we de kap weer op het model kunnen bevestigen.


Verwijzingen (links)

Intern

Extern




Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=33346