Märklin 74490 C-rail wisselaandrijving

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin C-Rail Wisselaandrijving 74490 / 74491 / 74492

Algemeen

Een veel voorkomende klacht is dat electrische aangedreven c-rail wissels haperen. Het wissel blijft 'hangen' en komt niet in zijn eindstand. Het is een klacht die al heel lang bestaat er waarover op de diverse modelspoorfora hele discussies zijn gevoerd en nog worden gevoerd zoals op het 3railforum Zie Topic http://forum.3rail.nl/index.php?topic=15975. gestart Mei 2009 en per dd. nog steeds actueel.

Opvallend is dat veel gebruikers géén problemen ervaren en even zoveel wél. Diegenen die problemen ondervinden zien als oorzaak de electr. aandrijving 74490 die los verkocht wordt en in eigen beheer ingebouwd wordt. Een niet goed werkende 74490 is een voor de hand liggende conclusie echter wat we ons moeten afvragen is, is dit een onvolkomenheid van de aandrijving zelf of is het een indirect gevolg van bijv. minder goede stroomvoorziening, ligging van het wissel of andere oorzaak? Een duidelijk beeld is daarvan is niet te vormen.

In veel gevallen is de klacht terug gespeeld op de leverancier die zich vaak welwillend opstelde door een vervangende aandrijving beschikbaar te stellen. (garantie). In andere gevallen is men zelf aan de slag gegaan (tenslotte zijn we hobbyisten !) en hebben oplossingen gevonden, zoals stroomvoorziening verbeteren enz.

Eén veel voorkomende oplossing waarvoor vaak gekozen wordt is de hieronder genoemde, namelijk de eindafschakelingen verwijderen cq. de microswitch buiten werking stellen.

'n Goede oplossing ? Twijfelachtig !!!

Verschillen tussen de 74490 / 74491 en 74492

Als gevolg van de problemen met de 74490 heft Márklin als verbeterd model de 74491 uitgebracht. De versie met nummer 74492 is speciaal aangepast voor gebruikt met de MY- World wissels (20xxx-serie)en heeft andere stekkers dan de 74490 / 74491. Beide aandrijvingen zijn wel door elkaar bruikbaar.

Eind-afschakeling(en) in de 74490 / 74491 / 74492

Hieronder staan 2 typen wisselaandrijvingen afgebeeld respectievelijk de versie 1.2 met één (1) eindschakelaar en de versie 1.3 met twee (2) schakelaars, de verbeterde uitvoering die omstreeks 1998 door Märklin werd geintroduceerd.


De eindafschakeling is een klein schakelaartje in de wisselspoelen. Het zorgt er voor dat de stroom naar de wisselspoel wordt onderbroken als de wissel in de goede stand is aangekomen. Weigert zo'n schakelaar, blijft er dus te lang stroom door het wisselspoeltje lopen, waardoor de spoel kan doorbranden.

De verschillende klachten kunnen zijn:

  • het schakelaartje schakelt de stroom niet meer in, wissel reageert niet meer
  • het gaat dermate zwaar dat het wissel niet goed meer om gaat
  • het schakelt zo snel de stroom af, dat het wissel niet genoeg stroom krijgt om goed om te gaan.

Alvorens meteen maar die eindafschakelaars te overbruggen/verwijderen is het verstandig eerst nog eens te kijken of er voldoende spanning naar de wisselaandrijving wordt geleverd. Tenslotte is er aan het verwijderen/overbruggen van die eindschakelingen nog steeds een risico verbonden zoals verder in dit artikel is beschreven.

Wanneer wel en wanneer niet verwijderen

  • Als je met drukknopjes werkt (dus schakelen via de massa) dan moet je de eindafschakelingen vervangen.
  • Als je er niet met drukknopjes werkt dan kan je ze „doorsolderen”.

De Ombouw

Conclusie

Uiteraard zul je begrijpen dat het bovenstaande niet de beste oplossing is gezien het risico zoals hieronder is aangegeven. Ook uit de diverse discussies op het 3railforum en andere fora is af te leiden dat er kennelijk wel iets aan de hand is met deze wisselaandrijvingen wat tevens te concluderen valt uit het feit dat Märklin een „opvolger” heeft bedacht (74491) waarvan ze in hun produktomschrijving spreken over een verbeterde uitvoering!

We nemen aan dat Märklin een omschrijving zal verstrekken over wat die verbetering inhoud, naast een technische oplossing die meer verantwoord is dan de hier boven beschreven oplossing.