Märklin Analoge besturing schaduwstation: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Märklin Analoge besturing Schaduwstation alleen moet copyright op de afbeeldingen nog verzorgt worden door auteur)
Regel 1: Regel 1:
==Analoge besturing Schaduwstation Märklin==
+
<big>’’’<nowiki>== Märklin Analoge besturing Schaduwstation ==</nowiki>'''</big>
 +
<big>’’’<nowiki>===sub.Kop===</nowiki>'''</big>
  
Voor mijn schaduwstation heb ik een analoge besturing gemaakt met standaard Marklin seinen, relais en schakelrails.  
+
==Märklin Analoge besturing Schaduwstation==
 +
Een analoge besturing van een schaduwstation met standaard Märklin seinen, relais en Schakelrails.
 +
Het schaduwstation is hier onder  schematische weergave:
  
[[bestand:schema-ss1.jpg]]
+
[[bestand:schema-ss1.jpg]]
  
De werking er van is als volgt en zie daarbij de schematische weergave van het schaduwstation hierboven:
 
SR1 t/m SR5 zijn schakelrails, SE1 t/m SE4 zijn de seinen voor spoor 1 t/m 4 en UR1 t/m UR4 zijn hulprelais. WI1 , WI2 en WI3 zijn de wissels.
 
  
De beginsituatie is als volgt: spoor 2, 3 en 4 zijn bezet, dus SE2, SE3 en SE4 staan op rood,
+
===Opbouw===
spoor 1 is vrij en WI1 staat naar spoor 1. Een trein rijdt het station binnen op spoor 1 en bediend SR1. Deze schakelt SE1 op rood en SE2 op groen, de wissels worden naar spoor 2 gezet. De trein op spoor 1 stopt en die op spoor 2 vertrekt. Een volgende trein zal spoor 2 op rijden en SR2 bedienen. SE2 wordt rood en SE3 wordt groen en de wissels worden naar spoor 3 gezet, enz ,enz. De vertrekvolgorde ligt dus vast.
+
----
  
Nu is er nog het probleem van treinen met meerdere sleepcontacten. Van een trein die uit het schaduwstation vertrekt is het 1e sleepcontact de schakelrail (bv SR2 in spoor 2) al gepasseerd. Bij het vertrek zal een 2e sleepcontact weer over deze schakelrail gaan en deze bedienen, met als gevolg SE2 weer op rood wordt gezet (loc is daar al voorbij, dus de trein rijdt verder), maar ook zal spoor 3 worden vrijgeven waardoor dus de trein op spoor 3 zal vertrekken. Twee treinen willen nu over één spoor het schaduwstation uitrijden.
+
Het schaduwstation is opgebouwd uit de volgende elementen;
 +
  *5 schakelrelais namelijk SR1 t/m SR5
 +
  *4 seinen te weten SE1 t/m SE4 voor de sporen 1 t/m 4
 +
  *4 Hulprelais UR1 t/m UR4
 +
  *3 Wissels WI1 t/m WI3
  
En daarmee komen de hulprelais UR1 t/m UR4 en schakelrail SR5 in beeld. De hulprelais zorgen er voor dat in het spoor van de vertrekkende trein de puls vanaf de betreffende schakelrail wordt onderbroken. SR5 hersteld dit weer. Bijkomend voordeel, als een hulprelais met de hand wordt geschakeld (via het bekende blauwe schakelkastje) ontstaat er een doorgaand spoor in het schaduwstation.
+
===De Werking===
 +
----
  
Hieronder het stuurstroomschema van de schakeling voor de besturing van het schaduwstation:
+
De werking van deze analoge besturing voor dit schaduwstation is als volgt:
 +
 
 +
We gaan er vanuit dat de beginsituatie er zo uit ziet, Spoor 2, 3 en 4 zijn bezet, dus de seinen SE2, SE3 en SE4 staan op rood, Spoor 1 is vrij en wissel WI1 staat naar spoor1.
 +
Een trein rijdt het schaduwstation binnen op spoor 1 en bediend het schakelrelais SR1. Nu word door SR1 het sein SE1 op rood en sein SE2 op groen geschakeld en de wissels worden naar spoor 2 gezet. De trein die op spoor 1 binnen gelopen is stopt en die op spoor 2 stil stond vertrekt. Een volgende trein zal spoor 2 op rijden en schakelrelais SR2 bedienen waardoor  sein SE2 rood wordt en Sein SE3 op groen springt. De wissels worden nu naar spoor 3 gezet, enz., enz.
 +
De vertrekvolgorde ligt nu dus vast.
 +
We echter nog het probleem van treinen met meerdere sleepcontacten. Van een trein die uit het schaduwstation vertrekt is het 1e sleepcontact de schakelrail (bv SR2 in spoor 2) al gepasseerd.
 +
Bij het vertrek zal een 2e sleepcontact weer over deze schakelrail gaan en deze bedienen, met als gevolg dat Sein SE2 weer op rood wordt gezet (loc is daar al voorbij, dus de trein rijdt verder), echter spoor 3 zal ook worden vrijgeven waardoor dus de trein op spoor 3 zal vertrekken. Dit betekend dus dat 2 treinen over één uitrijspoor willen gaan rijden. Om dit te voorkomen zijn de hulprelais UR1 t/m UR4 en schakelrail SR5 ingebouwd.
 +
De hulprelais zorgen er voor dat in het spoor van de vertrekkende trein de puls vanaf de betreffende schakelrail wordt onderbroken die door SR5 wederom hersteld wordt. Bijkomend voordeel hiervan is, dat als een hulprelais met de hand wordt geschakeld (via het bekende blauwe schakelkastje Märklin 7072) er een doorgaand spoor ontstaat in het schaduwstation.
 +
 
 +
Het stuurstroomschema van de schakeling voor de besturing van het schaduwstation ziet er als volgt uit:
  
 
[[bestand:stuurstroom8-2.jpg]]
 
[[bestand:stuurstroom8-2.jpg]]
  
Het geheel is eenvoudig uit te breiden voor meer sporen.
+
 
 +
===Opmerking===
 +
----
 +
 
 +
Het geheel is heel eenvoudig uit te breiden voor meer sporen.
  
 
==Oude Revisiegeschiedenis==
 
==Oude Revisiegeschiedenis==
Regel 34: Regel 53:
 
| 03 Febr. 2012 || Fred Vonk || Migratie wiki 1 > wiki 2  
 
| 03 Febr. 2012 || Fred Vonk || Migratie wiki 1 > wiki 2  
 
|-
 
|-
 +
| 05 Febr. 2012 || Fred Vonk || Aangepast volgens checklist alleen auteur moet copyright voor afbeeldingen nog verzorgen.
 
|}
 
|}
  

Versie van 6 feb 2012 00:02

’’’== Märklin Analoge besturing Schaduwstation == ’’’===sub.Kop===

Märklin Analoge besturing Schaduwstation

Een analoge besturing van een schaduwstation met standaard Märklin seinen, relais en Schakelrails. Het schaduwstation is hier onder schematische weergave:

Schema-ss1.jpg


Opbouw


Het schaduwstation is opgebouwd uit de volgende elementen;

  *5 schakelrelais namelijk SR1 t/m SR5
  *4 seinen te weten SE1 t/m SE4 voor de sporen 1 t/m 4
  *4 Hulprelais UR1 t/m UR4
  *3 Wissels WI1 t/m WI3

De Werking


De werking van deze analoge besturing voor dit schaduwstation is als volgt:

We gaan er vanuit dat de beginsituatie er zo uit ziet, Spoor 2, 3 en 4 zijn bezet, dus de seinen SE2, SE3 en SE4 staan op rood, Spoor 1 is vrij en wissel WI1 staat naar spoor1. Een trein rijdt het schaduwstation binnen op spoor 1 en bediend het schakelrelais SR1. Nu word door SR1 het sein SE1 op rood en sein SE2 op groen geschakeld en de wissels worden naar spoor 2 gezet. De trein die op spoor 1 binnen gelopen is stopt en die op spoor 2 stil stond vertrekt. Een volgende trein zal spoor 2 op rijden en schakelrelais SR2 bedienen waardoor sein SE2 rood wordt en Sein SE3 op groen springt. De wissels worden nu naar spoor 3 gezet, enz., enz. De vertrekvolgorde ligt nu dus vast. We echter nog het probleem van treinen met meerdere sleepcontacten. Van een trein die uit het schaduwstation vertrekt is het 1e sleepcontact de schakelrail (bv SR2 in spoor 2) al gepasseerd. Bij het vertrek zal een 2e sleepcontact weer over deze schakelrail gaan en deze bedienen, met als gevolg dat Sein SE2 weer op rood wordt gezet (loc is daar al voorbij, dus de trein rijdt verder), echter spoor 3 zal ook worden vrijgeven waardoor dus de trein op spoor 3 zal vertrekken. Dit betekend dus dat 2 treinen over één uitrijspoor willen gaan rijden. Om dit te voorkomen zijn de hulprelais UR1 t/m UR4 en schakelrail SR5 ingebouwd. De hulprelais zorgen er voor dat in het spoor van de vertrekkende trein de puls vanaf de betreffende schakelrail wordt onderbroken die door SR5 wederom hersteld wordt. Bijkomend voordeel hiervan is, dat als een hulprelais met de hand wordt geschakeld (via het bekende blauwe schakelkastje Märklin 7072) er een doorgaand spoor ontstaat in het schaduwstation.

Het stuurstroomschema van de schakeling voor de besturing van het schaduwstation ziet er als volgt uit:

Stuurstroom8-2.jpg


Opmerking


Het geheel is heel eenvoudig uit te breiden voor meer sporen.

Oude Revisiegeschiedenis

Datum Auteur Aanpassing
10 Febr. 2011 maavm Pagina aangemaakt
03 Febr. 2012 Fred Vonk Migratie wiki 1 > wiki 2
05 Febr. 2012 Fred Vonk Aangepast volgens checklist alleen auteur moet copyright voor afbeeldingen nog verzorgen.
Fred1.png Tabel Revisiegeschiedenis dient bij het overzetten van Wiki 1 naar Wiki II één keer meegenomen te worden. Daarna kan deze "geveegd" worden en wordt dan automatisch opgenomen in de vervolg-geschiedenis van het artikel.zie "Geschiedenis bekijken" in de bovenbalk.