Märklin mSD decoder in Märklin 36xxx hobbylok inbouwen

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemeen

Märklin 60979 mSD decoder in hobbylok inbouwen

Dit artikel beschrijft de inbouw van een Märklin mSD decoder (sound-decoder) in een Märklin "Hobby" locomotief. In dit voorbeeld wordt een Märklin 60979 Decoder ingebouwd in een Traxx BR 146 (Märklin 36614 hobby loc).


Benodigdheden

Märklin 60979 mSD decoder set

De benodigde materialen zijn:

  • Een Traxx locomotief uit de "Hobby"-serie (In dit geval:Märklin 36614)
  • Märklin 60979 mSD decoder

Benodigde gereedschappen zijn:

  • soldeerbout/soldeerstation
  • soldeertin
  • kruiskop schroevendraaier
  • pincet of punttangetje


Bouwbeschrijving

Stap 1 Afnemen behuizing

Losschroeven behuizing

Na het aanzetten van het soldeerstation en het klaarzetten van het gereedschap, maken we de behuizing los door de schroef aan de onderkant van de loc, los te draaien. De behuizing leggen we veilig uit de weg en het schroefje doen we in het bakje waar de nieuwe decoder in zit, zodat we deze niet kwijt kunnen raken tijdens de werkzaamheden.



Stap 2 Loshalen flexibele print

Loshalen flexibele print

We zetten de locomotief op zijn wielen en trekken voorzichtig de flexibele print los van de connectoren op de decoder.



Stap 3 Loshalen flexibele print

Flexibele print los

Dit doen we aan beide zijden. Na het lostrekken van de flexibele print gaan we door met de volgende stap.



Stap 4 Losschroeven oude decoder

Losschroeven oude decoder

In deze stap schroeven we de vier schroeven waarme de decoder vastzit op het onderstel, los met de kruiskop schroeven draaier. De schroefjes doen we netjes in het bakje zodat we deze niet kwijt raken.



Stap 5 Lossolderen bedrading oude decoder

Lossolderen draden oude decoder

Nu kunnen we de draden die op de oude decoder gesoldeert zitten, loshalen. Hiervoor vertinnen we de soldeerpunt van de soldeerbout een beetje, waarna we deze kort op de aansluitpunten van de draden houden terwijl we licht trekken aan de draden. We maken op die manier eerst de rode draad los en ook de 2 bruine draden.



Stap 6 Loshalen motor en kardan-assen

Loshalen motor met decoder en kardan-assen

Nu alle 3 draden losgesoldeerd zijn, kunnen we voorzichtig de motor met decoderprint iets oplichten, waardoor de kardan-assen uit de uitsparingen zullen vallen. We verwijderen de motor met decoderprint uit het onderstel en pakken met een pincet de twee kardan-assen op en leggen deze in het bakje zodat we ze niet kwijt kunnen raken.



Stap 7 Motor met oude decoder klaarleggen

Motor met oude decoder verwijdert

We hebben nu de motor met de oude decoder verwijdert uit het onderstel. Nu moeten we de decoder die met kleeftape en met 2 solderingen aan de motor is bevestigd, loshalen. We doen dit als volgt: Eerst geven we een beetje druk op de decoder, aan de kant waar deze niet met de solderingen vastzit aan de motor. Door de decoder iets omhoog te drukken, zal de tape aan die zijde los laten van de decoder. Vervolgens vertinnen we de punt van de soldeerbout en houden deze op het eerste soldeerpunt waar de decoder vastzit gesoldeerd op de motor. Zodra de soldeer begint te smelten duwen we met de andere hand voorzichtig aan de zijkant van de decoder zodat daar beweging in komt en een beetje loslaat van de soldering. Doe dit met beleid om te voorkomen dat er wat sneuvelt. Nu doen we hetzelfde met de 2e soldering. Herhaal vervolgens nog een keer het verwarmen van de 1e soldering en duw zodra het soldeer weer begint te smelten, tegen de decoder tot deze helemaal loskomt van de soldering. Hetzelfde doen we weer voor de 2e soldering.



Stap 8 Motor en oude decoder zijn los

Motor en oude decoder zijn los

De oude decoder is nu helemaal los van de motor. We bergen de oude decoder op en pakken de nieuwe dragerprint.



Stap 9 Plaatsen nieuwe dragerprint

Plaatsen dragerprint en vastsolderen motorklemmen

We schuiven de nieuwe dragerprint op de motor op de plek waar de oude decoder zat. Als deze in positie zit, dan drukken we de dragerprint een beetje aan zodat hij aan het oude kleefband op de motor hecht. Nu pakken we de soldeerbout en vertinnen de punt. Daarna houden we de punt van de soldeerbout op het soldeereiland waar de motorpennen weer bevestigd moeten worden en laten er een beetje soldeer lopen totdat de motorklem weer is vastgesoldeerd op de decoder. De ander motorpen behandelen we hetzelfde.



Stap 10 Witte draden naar onderkant brengen

Witte draden door gat chassis steken

Voordat we de dragerprint met motor terugplaastsen, trekken we eerst de witte draden van de dragerprint naar de onderkant van de loc door deze door het gat in het chassis te leiden.



Stap 11 Luidspreker aansluitingen solderen

Luidspreker aansluitingen solderen

Als we de witte draden door het gat hebben geleid, leggen we het chassis op zijn zijkant en pakken de luidspreker uit de set. Deze leggen we in positie en vervolgens solderen we de witte draden op de voorgesoldeerde eilandjes op de luidspreker. Om te voorkomen dat de luidspreker wegschuift als we deze vast willen solderen, is een 3e hand of wat gewicht op de luidspreker, wel makkelijk.



Stap 12 Luidspreker om positie brengen en luidspreker klem bevestigen

Luidspreker om positie brengen en luidspreker klem bevestigen

Nu brengen we de luidspreker in de uitsparing onder de locomotief en trekken de witte draden een beetje terug zodat de draden netjes komen te liggen. We pakken het klemmetje uit de set en drukken deze in de daarvoor bestemde gaten, waarna we het klemmetje wat aanduwen.



Stap 13 Motor en dragerprint terugplaatsen

Motor en dragerprint terugplaatsen

Nu zetten we het chassis weer op zijn wielen en plaatsen de motor met dragerprint terug, waarbij we ook de kardanassen weer terugplaatsen. Als alles weer in de juiste positie zit, schroeven we de dragerprint met de 4 schroeven weer vast met de kruiskop-schroevendraaier. Nu pakken we de soldeerbout en solderen de 3 draden (2x bruin en 1x rood) op de soldeereilanden op de dragerprint vast.



Stap 14 Flexibele print terugplaatsen

Flexibele print terugplaatsen

Met beleid plaatsen we de flexibele print in de connectoren op de dragerprint.



Stap 15 Controleren of alles goed zit

Laatste controle of alles goed zit

Voordat we de decoder plaatsen, voeren we een laatste controle uit of alles goed zit. Controleer de kardan-assen, de solderingen van de 2 bruine en 1 rode draad en controleer of de flexibele printjes goed zijn geplaatst.



Stap 16 Plaatsen decoder

Plaatsen decoder op dragerprint

Nu kunnen we de decoder plaatsen. Let daarbij goed op dat je deze op de juiste manier plaatst. De dikke connector moet naar boven wijzen zoals op de foto. Indien je de decoder op zijn kop plaatst, dan zal dat onherroepelijk lijden tot een defekte decoder als de locomotief op de testbank of de rails wordt gezet.



Stap 17 Geplaatste decoder

Decoder geplaatst

De decoder is geplaatst. Voordat we de kap terugplaatsen, kunnen we de locomotief beter eerst op het programmeerspoor of op de treinbaan zetten om te controleren of alles naar behoren werkt. Zodra we de loc op de baan zetten deze zich automatisch aanmelden bij het mobile station of central station.



Stap 18 Aanmelden bij centrale

Aanmelden bij centrale

De locomotief meldt zich aan als "MSD3 E-lok" en na enkele seconden worden alle functies zichtbaar in het scherm. We testen of de verlichting het doet en of de locomotief voor en achteruit wil rijden. Ook testen we natuurlijk de bedrijfsgeluiden en toeters.

Als alles werkt, dan plaatsen we de kap terug en bevestigen we deze weer met de schroef aan de onderkant van de loc.




Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten