Opklapbare Baanonderbouw
Opklapbare Baanonderbouw
Algemeen
Het idee voor een dergelijke baan heb ik uit een boekje over baanbouw gehaald. Daarin zag ik een onderbouw staan, dat geheel in een kast geklapt kon worden. Daardoor kwam ik op het idee, om ook iets dergelijks te bouwen. De kast was niet direkt nodig. Bij mij zou de baan tussen de muren aangebracht kunnen worden. Mijn kamertje is slechts (ongeveer) 220 x 200 cm, dus niet zo groot. Destijds had ik nog een grote „speelbaan” op zolder. Maar toen al wilde ik mij wat meer richten op het wat serieuzer aanpakken van de hobby. Het geheel bestaat uit 2 delen: de eigenlijke baan/onderbouw en de ophanging.
Basisframe
De onderbouw bestaat uit 7 x 3 vakken van elk 30 x 30 cm. Dat is een zgn. hart-op-hart afstand. Elk vierkant is gebouwd met raampjes van 29 x 10 cm en de raampjes op hun beurt zijn gemaakt van latjes van 3 x 1 cm. Ik heb hiervoor glad geschuurde latten gekocht bij de bouwmarkt. Een raampje bestaat uit 2 stukjes van 3 x 4 cm en 2 latjes van 29 x 3 cm. De kleine stukjes zijn tussen de langere latjes gelijmd en in een lijmklem gezet. Je gebruikt dus 2 lijmklemmen per raampje. Ik had al enkele lijmklemmen, maar heb er nog wat beijgekocht, zo kon ik 10 raampjes per keer maken. Wel goed laten drogen, voordat je uit de klemmen haalt. Aan de raampjes lijm je vervolgens 2 balkjes van ongeveer 8 cm lang, gelijk met de korte rand van een raampje. Is dat droog, kun je er alvast gaten voorboren voor de schroeven, voor als je meerdere raampjes samenvoegt tot een groter geheel. Nu bouw je eerst nog een vierkant op, door 4 van deze voorgefabriceerde raampjes samen te voegen.
Op de foto zien jullie een samengesteld vierkant, met andere vierkanten aangezet. Aan het basisvierkant, dat je nu hebt, kun je naar believen meerdere vierkanten toevoegen en dus de onderbouw net zo groot maken, als je zelf wenst. Mocht je schuine kanten hebben, dan zet je hier geen vierkanten aan, maar plaats je gewoon een plank schuin tegen de randen aan. Je kunt ook een rechte kant van een vierkant vervangen door een schuine zijde. En als je mangaten nodig hebt, kun je, als het ware, om het mangat heen vierkanten bouwen. Het geheel kun je natuurlijk op een aantal poten zetten, desgewenst met zwenkwieltjes. Deze bouwwijze kun je natuurlijk ook toepassen, als je een module-baan gaat bouwen. Kortom, Er zijn hier vele varianten op te bedenken. Ik heb er een dekplaat van multiplex erop gezet, maar je kunt het ook open laten, zodat je in de hoogte kunt gaan.
Ophanging
Voordat je je hieraan waagt, moet je eerst een goed plan opstellen, van hoe het moet worden. Hierop zet je, hoe hoog de baan moet komen, hoe hoog en waar de gaten moeten komen. Denk ook aan de bereikbaarheid van delen van je baan. De maten, die ik hier noem, zijn de maten van mijn baan. Die kun je dus naar eigen inzicht veranderen. Het draaipunt ligt bij mij op 115 cm hoogte. Tel daarbij de 12 cm extra van de onderbouw en je komt dan op ongeveer 127 cm bovenzijde baan. Voor mij is dat een goede maat. De afstand van het draaipunt tot de achtermuur is bij mij 38 cm en is eigenlijk te krap. Ik kan er niet met mijn lichaam tussen. Mijn hoofd kan er wel tussendoor. Het draaipunt zit op 15 cm van de rand van de onderbouw af, maar kan natuurlijk ook direkt langs de rand geplaatst worden. Voor het maken van de draaipunten (en de rustpunten) heb ik meubelplaten gekocht van 40 cm breed, 18mm dik en 250 cm lang. Ik heb de platen ingekort tot 220 cm. Op 115 cm boven de vloer heb ik gaten gemaakt voor het draaipunt. Deze heb ik verstevigd met een aluminium plaatje met dezelfde opening. Bovenaan zit een rustpunt, een uitgezaagde uitsparing (zie foto) Beide uitsparingen zijn voorzien van een stukje vilt. Ik vond dat beter, om het slijten te verminderen. De meubelplaten zijn met flinke schroeven en geschikte pluggen aan de muren bevestigd. Let er goed op, dat de openingen op exact dezelfde hoogte komen te zitten. Nauwkeurig werken is hier zeker een vereiste. Op de foto is een rustpunt te zien, en onder een draaipunt. Hierop is de constructie goed te zien. Het draaipunt en de stop worden gevormd door een stalen buis, die op een plank is gemonteerd en aan de onderzijde van de onderbouw is bevestigd.
Om het omlaag halen makkelijk te maken, heb ik een handgreep midden, aan de voorkant (bij uitgeklapte baan) gezet. Een extra balk dient als extra poot in uitgeklapte toestand. Ter afdekking, heb ik aan de bovenkant van de meubelplaten, een andere meubelplaat gezet. Deze is vooraan verstevigd met een houten balk en aan de achterkant met een aluminium hoekprofiel. In het hoekprofiel zijn gaten geboord, en is met schroeven en pluggen in de muur vast gezet. Aan de kopeinden is deze plaat ook aan de muur vastgemaakt. Verder heb ik ter ondersteuning ook nog 2 zijsteunen aan de muur bevestigd. Zie foto's onder voor meer duidelijkheid.
Wees niet bang, dat de baan ongewild naar beneden klapt. Door het eigengewicht, dat naar de muur gericht is, ligt het zwaartepunt achter het draaipunt. Dat zorgt ervoor, dat het rustpunt tegen de aanslag blijft rusten. Houd er ook rekening mee, dat je bouwhoogte (van gebouwen op je baan) beperkt wordt. Bij mij kan ik nog gebouwen van 18-19 cm hoogte plaatsen. Dit is afhankelijk, van hoe ver het draaipunt van de muur af zit.
(wordt nog bijgewerkt en aangevuld, waar nodig)