Ruwijzer en slakken wagon
Ruwijzerpan, Slakkenpan en Torpedo wagons
Ruwijzerpan en Slakkenpan wagen
Een ruwijzerpan / pollepel wagen is een speciale treinwagon bedoeld voor het vervoer van gesmolten ruwijzer. De naam "Pfanne wagen" is afgeleid van de container waarin het ruwijzer uit de hoogoven oorspronkelijk werd verzameld, Dit was een platte kom zodat het kraangat van de hoogoven niet onnodig hoog hoefde te worden geplaatst. Het nog vloeibare gesmolten ruwijzer wordt in de wagons getransporteerd voor verdere verwerking in de gieterij (grijs gietijzer) of naar de convertor voor staalproductie. De pannen zijn bekleed met dubbelwandige vuurvaste stenen zodat het hete ruwijzer niet teveel afkoelt tijdens het transport en de wagons niet beschadigd worden. De potvormige pannen worden tijdens het transport afgedekt met een deksel.
Voor transport buiten het fabrieksterrein, worden vaak lege tussenwagons gebruikt in de treinsamenstellig, om overmatige oppervlaktebelasting op bruggen te voorkomen. Op het fabrieksterrein worden bruggen zoveel mogelijk vermeden of voldoende sterk ontworpen.
De huidige hoogovens hebben tegenwoordig een lagere verdieping, waardoor de treinen direkt onder de tapopeningen kunnen rijden. Het gietijzer loopt tijdens het tappen direkt in de gietwagons, die tegenwoordig de vorm hebben van een torpedo.
Slakkenpan wagens worden gebruikt voor het vervoer van ijzerslakken in vloeibare vorm.
Torpedo ruwijzer wagon
De torpedowagen (ook wel gietijzeren mengwagen genoemd), is een wagon waarvan de pan (de gietijzer mixer) een vorm heeft die doet denken aan een torpedo. Ze bestaat uit een langwerpige container met een ronde dwarsdoorsnede, geplaatst tussen twee draaistellen. Deze gietijzeren mixer kan middels een aandrijving in de staalfabriek, worden geroteerd om deze te legen. Sommige torpedowagens zijn zelf voorzien van rotatie motoren.
Afgezien van de container zelf, hebben de wagons geen frame tussen de draaistellen zodat de container zo groot mogelijk kan worden gedimensioneerd. Torpedo-wagons kunnen alleen worden gebruikt op baanvakken bij de ijzer- en staalfabriek vanwege hun extra grote omvang. Een torpedo wagon kan tussen 160 en 320 ton vloeibaar ijzer bevatten. Torpedowagens kunnen goed worden afgesloten en kunnen het ijzer veel langer (tot 30 uur) vasthouden dan normale ruwijzerpan wagens. Een treinsamenstelling met torpedo-wagens bestaat doorgaans uit 4 tot 6 van deze wagons.
Bijzonderheden/Opmerkingen
Literatuur
verwijzingen
Intern
Extern
Diverse afbeeldingen
Modellen
|