Tacho wagon bouwen
Tacho wagon bouwen
In dit artikel wordt beschreven hoe je van een wagon een meetwagon kunt bouwen met een fietscomputer. Daarmee heb je een referentie om de snelheid van een locomotief in te stellen.
Benodigde materialen
- Fietscomputer
- (Lagebord)wagon
- Stukjes Messing
- Draad
- Stukje Aluminium
- Lijm
- Verf
- Dremel
- Soldeerbout
- Scalpel
Voorbereidend rekenwerk
Het slimst is om dit eerst in te stellen en dan pas op te bouwen, zodat je tachowagen ook echt een meetwagen wordt. Neem nu de maat die je hebt gemeten als diameter van de wielband (in dit geval 10.9mm) en vermenigvuldig die met de schaal die je gebruikt. In dit geval is de schaal H0 = 1:87. Dan wordt de rekensom: 10.9 x 87 = 948,3 milimeter. Aangezien je fietscomputer in centimeters rekent wordt het dan: 948,3 / 10 = 94,83 centimeter = 37,33 inch
Dat is nog steeds niet in te stellen (max 31 inch). Daarom doen we 2 geleidende stukken op het wiel. Dus instellen op 18,67 ~ 19 inch. Dat kan wel worden ingesteld.
Volgens het boekje gaat de teller maar tot 99, maar als er bijvoorbeeld 105 wordt gereden staat er dan 5km/u op de teller (hij telt dus door) .
De ombouw
Omdat de knopjes voor de bediening van de fietscomputer aan de onderkant zaten, worden deze verplaatst naar de bovenkant van de platte wagen, een plek waar ze te bedienen zijn zonder dat de wagen kantelt. Daarom halen we de computer eerst uit elkaar.
Vervolgens slijpen we de achterkant zo klein mogelijk en zetten hem vervolgens weer in elkaar. Dan passen we hem op de wagon.
Nu boren we een paar gaatjes in de wagon om de draadjes naar beneden te kunnen krijgen.
Dan maken we de knopjes aan de zijkant. Als we hiermee klaar zijn maken we de stroken voor sleepcontact. We strippen de draden om aan de stroken te solderen en maken van het stukje aluminium een steun voor de computer en lijmen die vast.
We isoleren het wiel met plakband, en met scalpel maken we een smalle gleuf om per omwenteling 2x contact (een puls) te krijgen via de sleepcontacten.(Het wiel waar mee gemeten wordt moet wel geïsoleerd zijn van de massa van de baan) . Daarna lijmen we alles vast.
Het eindresultaat na verven