Vloerbanen
Vloerbanen
Een veelgehoord probleem bij modelspoor is het ruimtegebrek. Een beetje modelbaan vergt namelijk toch al snel een oppervlakte van 5 tot 6 vierkante meter, wat niet in ieder huis past. Aan dit probleem zijn verschillende dingen te doen. Zo kan je blijven smeken bij vrouwlief om een klein kamertje en daarin je treintjes hun rondjes laten draaien, zo bestaat er de mogelijkheid een modulebaan op te bouwen en te hopen dat vrouwlief zo nu en dan de ruimte geeft om deze door de kamer te zetten, maar een andere optie is de vloerbaan of de tapijtbaan. De aanleg van een vloerbaantje is daarom ook de ideale manier om het materieel weer eens de wielen te laten strekken. Op deze pagina wordt het onderdeel vloerbaan ruim behandeld, want ook hierin is verschil en zijn er do's en don'ts!
Vloerbanen verschil
Het leuke aan vloerbanen is vaak dat je in mindere mate afhankelijk bent van de ruimte. Een tafelpoot? Geen probleem, we leggen een setje wissels en wat bogen aan en we gaan eromheen. Onder de bank kunnen we ook door, en de kast kunnen we achterlangs. Vaak is de meest beperkende factor bij een vloerbaan de tijd die hij mag liggen (van vrouwlief), de eigen fantasie en last but not least; de hoeveelheid railmateriaal. Immers, rails die men niet in bezit heeft, kan men ook niet over de grond leggen. Bij vloerbanen die langer blijven liggen, is het zaak te zorgen dat men het materieel ergens "veilig" achterin weg kan zetten. Ook dient men ervoor te zorgen dat doorlopen vrij blijven. Indien er een bocht voor een doorloop zit, is het niet aan te raden deze vol te leggen met opstelspoor, daar mensen er vaak in willen staan en geen sprong willen nemen. Ook bij vloerbanen die voor kortere tijd aanwezig zijn, geldt dit, dan al niet in mindere mate.
Wat moet je vooral wel en wat vooral niet doen bij een vloerbaan?
Bij de aanleg van een vloerbaan is het zaak te zorgen dat het stevig staat. Hoge brugconstructies zijn niet aan te raden, omdat de vloerbaan geschoven kan worden, met grote gevolgen. Ook is het zaak te zorgen dat er bij een vloerbaan weinig/geen stof aanwezig is. Een goede stofzuigbeurt voor de aanleg is daarom ook van levensbelang voor de modellen! Ook de aanwezigheid van huisdieren is een heikel punt voor de vloerbaan. Een hond of kat kan, vaak onbedoeld en volstrekt per ongeluk, grote schade aan de treinen veroorzaken. Ook haaruitval is iets waarop gelet moet worden. Ook hoger geplaatste hokken van konijnen of vogels zijn punten om rekening mee te houden. Uit deze hokken kan een hoop stof komen, wat weer funest is voor onze modellen. Een ander punt bij vloerbanen is vaak het elektrisch schakelen. Veel kabeltjes over de vloer vormen een groot risico, daar men hier in kan blijven haken. Ook het veelvuldig over kabels heen lopen is niet goed voor deze kabels. Indien u vele meters kabel moet verwerken, kunt u eraan denken om deze tussen de sporen vast te leggen met bijvoorbeeld plakband. Hierdoor zorgt u ervoor dat de kabels niet op de rails komen. Indien u onder de sporen door moet met de kabels, kunt u plaatselijk de sporen iets ophogen met enkele stukjes karton of lego.