Walthers 920-41275

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walthers H0 920-41275
Walthers920-41275 1.jpg
Modelspecificaties:
Artikelnummer: 920-41275
Bouwserie: EMD F3A/B
Introductiejaar: 2014
Motortype: 5 polige scheef gewonde hoge efficiëntie can motor
Bedrijf: Santa Fe, USA
Bedrijfsnummer: 16A/B
Systeem: 2-rail (gelijkstroom)
Tijdperk: II
Kleur: Zilver/Rood/Geel
Materiaal Behuizing: Kunststof/Metaal
Materiaal Onderstel: Metaal met kunststof onderdelen
Lengte over buffers: >18,5< cm.
Aandrijving op Locomotief 4 assen en Booster 4 assen
Aantal antislipbanden -
Analoog/Digitaal: Digitaal DCC
NEM-schacht: ja
Koppeling: USA
Decoder: SoundTraxx PTB-100
Geluidsmodule: "Volledig geluid "

Walthers EMD F3 A/B van de USA (SANTA FE)

Voorbeeld

Grootspoor: De EMD F3 die een vermogen heeft van 1,500 PK (1,100 KW) was gebouwd door General Motors Electro Motive Divisie (EMD) te Illinois tussen Juli 1945 en Februari 1949 Ze waren ontwikkeld als B-B locomotieven voor passagiers en goederen treinen. Er waren 2 versies, namelijk de cabine versie F3A en een versie zonder cabine namelijk de F3B de zogenaamde Booster versie. Er werden 1111 F3A en 696 F3B units gebouwd. Het vermogen van 1,500 PK werd verkregen door twee 16 cilinder motoren van het type 567B te plaatsen in het motor gedeelte van de loc. De 567B motor is speciaal ontworpen voor spoorweg locomotieven en het is een 45° V aanjager 2 takt motor met een inhoud van 9,29 Liter per cilinder (totaal 14866 Liter). De motor dreef een generator aan die op zijn beurt de stroom leverde voor 4 tractie motoren op elk Blomberg B draaistel zaten 2 tractiemotoren. Alle F3 Units waren uitgevoerd met dubbele uitlaat pijpen en vier elektrisch aangedreven radiator fans dicht achter elkaar boven op hun daken. De locomotief was structureel, een één behuizing-unit, waarbij de behuizing als de belangrijkste dragende structuur diende, die als een soort vakwerk brug ontworpen was en bedekt werd met vlakke panelen. De bulldog neus was een onderscheidend kenmerk van de locomotief en gaf een blijvende indruk in de gedachte van de reizende passagiers.

Model

Walthers Model Locomotief 16A en Booster 16B

Dit Walthers model van de EMD F3A/B Santa Fe diesel locomotief is een prachtig model die past bij de Santa Fe "El Capitan" rijtuigen van Walthers welke al eerder in de 3railWiki zijn bijgevoegd, zie. De loc combinatie ( Locomotief en Booster) draagt het nummer 16. De Cabine van de locomotief heeft een binnen inrichting met machinisten. Het is een zeer mooi gedetailleerd model. De metalen koppelingen zijn van het Amerikaanse type. De loc en de Booster zijn beide voorzien van geluidselektronica met decoder van het merk SoundTraxx systeem. De loc weegt 440 gram en de Booster 470 gram en de lengte totale lengte (Loc met Booster samen) bedraagt 36,6 cm.

Verpakking

De verpakking van zowel de locomotief als de Booster bestaat uit een donkergrijze kartonnen doos met lichtgrijze en witte opschrift en met een doorkijk venster. Elke doos heeft een piep schuimen binnen doos waarin een blister verpakking met de locomotief of Booster is ondergebracht.


Motor en decoder

De locomotief en het Booster model hebben één 5 polige scheef gewonde hoge efficiëntie can motor (Gelijkstroommotor met superrite anisotrope magneten) met een hoog koppel en aan één zijde een koperen vliegwiel, de uitgaande assen zijn gekoppeld aan wormwielen, die op hun beurt de tandwielkasten van de wielen aan drijven. Alle wielen zijn aangedreven en nemen allemaal de rijspanning op. De motor zelf is uitgevoerd met Sinterd bronzen olie vrije lagers. Het model heeft een Soundtraxx PTB-100 decoder met geluid en licht functies.

De soundtraxx PTB-100 decoder


Rijeigenschappen

De rijeigenschappen van dit model zijn bijzonder goed. Door de geluidseffecten van de geluidselektronica doet het je denken aan een echte diesel loc. Het is dan ook een genot om deze lok te zien en horen rijden. De lok rijd in beide richtingen even soepel en rustig en in een lage snelheid is die heel krachtig.

Materiaal

Het frame (onderstel) is van metaal (met kuststof onderdelen). De locomotief kap is van kunststof. Ook de wielen, koppelingen, ventilatie roosters zijkant Loc + Booster en de assen zijn van metaal.

Details

De details zijn haarscherp aangebracht, eigenlijk kun je wel stellen dat ook dit model er natuur getrouw uit ziet en af is, en dit geld zowel voor de locomotief als de Booster. Enkele belangrijke details zijn: • Fijn vervaardigde leuningen, handgrepen & afstaande ladder treden. • Doorzichtige radiator schermen of ventilator grillen met zichtbare bladen. • Apart gegoten duidelijk verlichting kappen. • Meer dan 60 fabriek-toegepaste detail delen met inbegrip van zonnen schermen, wind reflectoren, antennes, hoorns en meer, indien van toepassing. • Laser kwaliteit kleur schema en decoraties. • Constante en directionele koplampen en verlichte nummer platen. • Zichtbare luchtslangen, Noodstoppen, tankdoppen en brandstof peilglazen etc.


Geluid

Functietoets Omschrijving
F0 Verlichting voor
F1 Bel
F2 Lange Luchthoorn
F3 Korte Luchthoorn
F4 Dynamisch remmen
F5 ????
F6 Aan uit schakelen nummerplaat verlichting
F7 Dimmer
F8 Mute
F9 Remmen
F10 koppeling


Verlichting en Functies

De locomotief heeft 2 grote lampen als frontsein. Bij rangeer werkzaamheden gaat de bovenste grote lamp knipperen (mars lamp). Ook zitten en beide zijde van de neus een verlichte nummerplaat met nummer 16 met boven de nummerplaat een kleine verlichting. De verlichting bestaat uit een printplaatje met 4 LED’s er op gemonteerd. Het model is zowel geschikt voor DC analoge als DCC uitvoering en de verlichting werkt in beide situaties normaal net als het geluid. De verlichting kan ingeschakeld worden met de functie toets f0 en is rijrichting afhankelijk. Op de achterkant van de loc zit geen verlichting.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Het Walthers model is in de 1914 uitgebracht als een eenmalige uitgave.

Conclusie

Dit set model van Walthers is een stevige en robuuste uitgave met een vrolijke kleurstelling. Hij werd door Walthers uitgebracht in DC uitvoering maar ook in DC/DCC uitvoering. De set is prachtig gedetailleerd met veel gemonteerde onderdelen en heeft goede rijeigenschappen.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Meerdere Modelfoto's


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten