Zijlosser wagon Fas
Zijlosser stortwagon Fas, Fasn, Eamos:
Algemeen
De Fas, Fasn is een type goederenwagon die gebruikt wordt voor het vervoer van ballastmateriaal en zand. Het is een vierassige zelflosser welke naar beide zijden kiepbaar is. Hierdoor kunnen de stortgoederen direct naast het spoor gelost worden. Het kiepen geschiedt door middel van perslucht die middels een pneumatische cilinder de wagenvloer laat kantelen. De benodigde perslucht wordt verkregen van de hoofdreservoirleiding van de locomotief of van een losse compressor welke op een platte wagon in de trein kan worden opgenomen.
De typeaanduiding Fas heeft de volgende betekenis :
- F = open stortwagen
- a = met draaistellen
- s = maximumsnelheid 100 km/h
Wagons van het type Fas worden in Nederland hoofdzakelijk gebruikt voor aanvoer van basalt stenen als ballastmateriaal of zand bij grootschalige wissel- en spoorvernieuwingen.
Ontwikkeling
De eerste hydraulische zijlossers werden in 1955 afgeleverd. Er werden in totaal 70 exemplaren gebouwd. Ze waren tot 1963 als Ommu56 en vanaf 1 januari 1964 als Eo-u071 en vanaf 1 januari 1980 als Emo u071 ingedeeld. De afmetingen waren gebaseerd op de gestandaardiseerde open UIC type 2. Een andere hydraulische zijlosser werd in 1960 afgeleverd. Hij werd tot 1963 ingedeeld als Ommu01 en vanaf 1 januari 1964 als Eo-u072. Ze werden in 1970 afgevoerd. De afmetingen kwamen overeen met die van de open gestandaardiseerde UIC-wagen. In deze wagons bevonden zich aan elke langszijde drie kleppen en een dubbele deur. Tegenwoordig worden vierassige wagens (Fas126, Fakks127 en Fans128) gebruikt. Afhankelijk van het ontwerp is een tweezijdige of zelfs eenzijdige kanteling mogelijk. Om te voorkomen dat de wagon tijdens het zijlossen kantelt, zijn sommige uitgerust met railtangen waarmee het chassis aan de rails verankert kan worden. De wagons worden onder meer gebruikt in bloktreinen bij het uitgraven van grote bouwplaatsen. In 1998 had de Deutsche Bundesbahn (DB) ongeveer 1.000 exemplaren van dit type zijlosser wagons.
Bronnen:
Bijzonderheden/Opmerkingen
Literatuur
Verwijzingen
Intern
Extern
Diverse afbeeldingen
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten |
Modellen
|