Help:Snelcursus/Nieuw artikel: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Beveiligde "Help:Snelcursus/Nieuw artikel": Gecontroleerd en beveiligd ([edit=sysop] (vervalt niet) [move=sysop] (vervalt niet)))
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hulpje "Jos"  http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Snelcursus/Nieuw_artikel&action=edit
+
<!----Hulpje "Jos"  http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Snelcursus/Nieuw_artikel&action=edit
 
+
<div style="border:2px solid #A3B1BF; padding:.5em 1em 1em 1em; border-top:none; background-color:#fff; color:#000"> ---->
{{Wikipedia:Snelcursus/Header}}
 
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Wikipedia_snelcursus_nieuw_artikel-article.ogg|19394130}}
 
<div style="border:2px solid #A3B1BF; padding:.5em 1em 1em 1em; border-top:none; background-color:#fff; color:#000">
 
 
Wellicht wil je niet alleen bestaande artikelen bewerken, maar ook zelf een '''nieuw artikel''' aanmaken. Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:
 
Wellicht wil je niet alleen bestaande artikelen bewerken, maar ook zelf een '''nieuw artikel''' aanmaken. Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:
 +
;''Middels een inputbox
 +
:Een inputbox roept een sjabloon aan welke je helpt bij het opstellen en aanmaken van een artikel. Het heeft de voorkeur om nieuwe artikelen te maken middels deze inputboxen die in de meeste subcategoriën aanwezig zijn. De reden is dat daarmee de layout van het sjabloon voor uniformiteit van het artikel zorgt en dat tevens de juiste categorieën automatisch worden toegevoegd bij het opslaan van het artikel. Daarnaast kan de wikiredactie je artikel snel controleren en hoeft betreffende de opmaak doorgaans geen correcties meer aan te brengen.
 
;''Klik op een rode link
 
;''Klik op een rode link
:Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken krijg je een bewerkingsscherm.
+
:Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken krijg je een bewerkingsscherm. Als je op deze manier een pagina aanmaakt verzoeken we je de volgende punten in acht te nemen.
 +
* Houdt de opmaak eenduidig en zoveel mogelijk uniform aan vergelijkbare pagina's.
 +
* Plaats bronvermeldingen en referenties door onderaan het artikel <code><nowiki>{{subst:Appendix}}</nowiki></code> toe te voegen en een <code><nowiki><ref> .. </ref></nowiki></code> te plaatsen voor referenties bronvermelding en/of voetnoten. Zie:[[Help:Bronnen-referenties-voetnoten]].
 +
* Plaats onderaan de pagina de Categorie waarin het artikel thuishoort door deze tussen dubbele blokhaken te vermelden<code><nowiki>[[Categorie:....]][[Categorie:Artikelbeoordeling]]</nowiki></code> op de punten evenals de categorie:Artikelbeoordeling.  
 
;''Gebruik het zoekvak
 
;''Gebruik het zoekvak
:Rechts bovenin je scherm vind je een zoekvak. Typ de naam in, type <enter> en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link, zodat je het bewerkingsscherm krijgt.
+
:In de linker zijbalk van je scherm vind je een zoekvak. Typ de naam in, type <enter> en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link, zodat je het bewerkingsscherm krijgt.
 
Je kunt in het bewerkingsscherm de tekst en de wikicodes voor het nieuwe artikel typen, en vervolgens op ''pagina opslaan'' drukken. Dan is de eerste versie van je nieuwe artikel klaar!
 
Je kunt in het bewerkingsscherm de tekst en de wikicodes voor het nieuwe artikel typen, en vervolgens op ''pagina opslaan'' drukken. Dan is de eerste versie van je nieuwe artikel klaar!
 +
Ook hier geldt dat dezelfde punten in acht genomen moeten worden als bij het vorige punt m.b.t. uniformiteit, bronvermelding/voetnoten/referenties en Categorieën.
 +
 +
=== Help! Wordt mijn artikel verwijderd? ===
  
===Help! Wordt mijn artikel verwijderd?===
+
Na het opslaan verschijnt je artikel op de [[Speciaal:NieuwePaginas|lijst met nieuwe artikelen]]. Meestal wordt het dan dezelfde dag nog gecontroleerd door andere gebruikers. Daarbij wordt gelet of het artikel aan de uitgangspunten van 3rail_Wiki voldoet.
{{Infobox}}
 
|
 
|<center>[[Bestand:Crystal Clear app ktip.png|20px]]'''''Tip:''''' Komt je artikel toch op de verwijderlijst?<br \> Raadpleeg dan de bijbehorende [[Help:Waarom_staat_mijn_artikel_op_de_verwijderlijst|hulppagina]]!</center>
 
|}
 
Na het opslaan verschijnt je artikel op de [[Speciaal:NieuwePaginas|lijst met nieuwe artikelen]]. Meestal wordt het dan binnen enkele uren gecontroleerd door andere Wikipedianen. Daarbij wordt gelet of het artikel aan de uitgangspunten van Wikipedia voldoet.
 
  
Wanneer een artikel niet voldoet kan het genomineerd worden voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina [[Wikipedia:Te verwijderen pagina's|Te verwijderen pagina's]] vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd voor verwijdering. Dat een artikel op die pagina staat betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of bezwaar te maken tegen verwijdering.
+
Wanneer een artikel niet voldoet kan het genomineerd worden voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina [[:Categorie:Checklist Artikelen|Checklist artikelen]] vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd voor "overleg" met auteur en wiki-redactie. Dat een artikel op die pagina staat betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of bezwaar te maken tegen ev.verwijdering.
  
Enkel pagina's die pure onzin bevatten of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden van Wikipedia. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door [[Wikipedia:Moderator|moderatoren]].
+
Enkel pagina's die pure onzin bevatten of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door beheerders.
  
 
====Overlevingstips voor je nieuwe pagina====
 
====Overlevingstips voor je nieuwe pagina====
Regel 26: Regel 26:
 
* Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen.
 
* Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen.
 
* De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
 
* De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
* Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten door de code <code><nowiki>{{Meebezig}}</nowiki></code> (zie [[sjabloon:Meebezig]]) aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen op een acceptabel niveau te brengen.
+
* Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten door de <nowiki>{{subst:In bewerking}}</nowiki> aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen op een acceptabel niveau te brengen.
 
+
* Voor meer infornatie over een nieuw artikel aanmaken zie: [[Help:Een nieuwe pagina maken|Help Nieuwe pagina aanmaken]]
===Een artikel vertalen===
 
{{Infobox}}
 
|
 
|<center>[[Bestand:Crystal Clear app ktip.png|20px]]'''''Tip:''''' Heb je inspiratie nodig?<br \> Kijk dan eens naar de suggesties op de [[Wiki.3rail:Hotlist gewenste artikelen|hotlist]]!</center>
 
|}
 
Wil je een anderstalig artikel naar het Nederlands vertalen, bijvoorbeeld van de [[:en:Main page|Engelstalige Wikipedia]]? Een paar tips:
 
*Neem niets klakkeloos over. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het onderwerp en check de feiten aan de hand van onafhankelijke bronnen.
 
*Sommige wikicodes - met name sjablonen - werken niet goed of anders. Interne links moeten aangepast worden
 
*Vermeld welke artikel(en) je hebt gebruikt voor de vertaling, inclusief de versie danwel datum.
 
Zie ook onze uitgebreide [[Help:tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia|tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia]].
 
 
 
{{Clearboth}}
 
<div style="float:right; margin-top: 0.0em; margin-bottom:3px; background-color: #cedff2; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #B8C7D9;">''' [[Wikipedia:Snelcursus/Overlegpagina's|Overleg]] met andere Wikipedianen''' <span style="font-size: larger; font-weight: bold;">&rarr;</span></div>
 
</div>
 
<div style="clear:both"></div>
 
</div>{{nobots}}
 
  
[[Categorie:Help|*Snelcursus, Nieuw artikel]]
+
[[Categorie:Help]]

Huidige versie van 26 mrt 2014 om 19:43

Wellicht wil je niet alleen bestaande artikelen bewerken, maar ook zelf een nieuw artikel aanmaken. Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

Middels een inputbox
Een inputbox roept een sjabloon aan welke je helpt bij het opstellen en aanmaken van een artikel. Het heeft de voorkeur om nieuwe artikelen te maken middels deze inputboxen die in de meeste subcategoriën aanwezig zijn. De reden is dat daarmee de layout van het sjabloon voor uniformiteit van het artikel zorgt en dat tevens de juiste categorieën automatisch worden toegevoegd bij het opslaan van het artikel. Daarnaast kan de wikiredactie je artikel snel controleren en hoeft betreffende de opmaak doorgaans geen correcties meer aan te brengen.
Klik op een rode link
Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken krijg je een bewerkingsscherm. Als je op deze manier een pagina aanmaakt verzoeken we je de volgende punten in acht te nemen.
  • Houdt de opmaak eenduidig en zoveel mogelijk uniform aan vergelijkbare pagina's.
  • Plaats bronvermeldingen en referenties door onderaan het artikel {{subst:Appendix}} toe te voegen en een <ref> .. </ref> te plaatsen voor referenties bronvermelding en/of voetnoten. Zie:Help:Bronnen-referenties-voetnoten.
  • Plaats onderaan de pagina de Categorie waarin het artikel thuishoort door deze tussen dubbele blokhaken te vermelden[[Categorie:....]][[Categorie:Artikelbeoordeling]] op de punten evenals de categorie:Artikelbeoordeling.
Gebruik het zoekvak
In de linker zijbalk van je scherm vind je een zoekvak. Typ de naam in, type <enter> en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link, zodat je het bewerkingsscherm krijgt.

Je kunt in het bewerkingsscherm de tekst en de wikicodes voor het nieuwe artikel typen, en vervolgens op pagina opslaan drukken. Dan is de eerste versie van je nieuwe artikel klaar! Ook hier geldt dat dezelfde punten in acht genomen moeten worden als bij het vorige punt m.b.t. uniformiteit, bronvermelding/voetnoten/referenties en Categorieën.

Help! Wordt mijn artikel verwijderd?

Na het opslaan verschijnt je artikel op de lijst met nieuwe artikelen. Meestal wordt het dan dezelfde dag nog gecontroleerd door andere gebruikers. Daarbij wordt gelet of het artikel aan de uitgangspunten van 3rail_Wiki voldoet.

Wanneer een artikel niet voldoet kan het genomineerd worden voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina Checklist artikelen vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd voor "overleg" met auteur en wiki-redactie. Dat een artikel op die pagina staat betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of bezwaar te maken tegen ev.verwijdering.

Enkel pagina's die pure onzin bevatten of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door beheerders.

Overlevingstips voor je nieuwe pagina

Zo kun je voorkomen dat je pagina in problemen komt:

  • Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen.
  • De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
  • Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten door de {{subst:In bewerking}} aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen op een acceptabel niveau te brengen.
  • Voor meer infornatie over een nieuw artikel aanmaken zie: Help Nieuwe pagina aanmaken