Categorie:Boosters: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Beschrijving van auteur overgenomen van oude wiki en als categorie inleiding toegepast.)
k
 
(13 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Inleiding overzicht Boosters ==
+
{{Menu-modelbaanbesturing}}
 +
<div style="display: flex; align-items: left; justify-content: center; flex-direction: row; flex-wrap: wrap; margin-top:-3px; margin-bottom:0.5em; text-align:center; font-size:98%;border:2px solid #516F9B; border-radius:10px;">
 +
Dit is de categorie:Boosters. Deze categorie bevat informatie betreffende Boosters voor digitale modelbaanbesturing.
 +
[[:Sjabloon:Infobox Boosters|''''' Klik hier om een nieuw artikel in deze categorie toe te voegen ''''']]<br>
 +
</div>
  
=== Definitie Booster: Vermogensversterker voor grote digitaal gestuurde modelspoorbanen.===
+
[[Categorie:Modelbaanbesturing]]
 
 
* Een booster is een module (elektronische schakeling) welke het uitgangssignaal van een centrale versterkt. Er zijn centrales die al een booster ingebouwd hebben, maar er zijn ook centrales die dat niet hebben. Laatste leveren normaal een signaal op TTL- niveau.
 
Het uitgangssignaal is te laag en levert onvoldoende vermogen om een verbruiker zoals een locomotief of wisseldecoder van voldoende energie te voorzien.
 
 
 
* Een booster zet het TTL-signaal om naar een symmetrische signaal van een voldoende spanningsniveau en vermogen om locomotieven en/of wissel/schakeldecoders te kunnen laten werken.
 
* Is het vermogen van de centrale met ingebouwde booster of centrale met losse booster ontoereikend voor de baan, dan is de inzet van meerdere boosters noodzakelijk.
 
 
 
* De boosters zijn voorzien van een beveiliging tegen overbelasting en/of kortsluiting Daarnaast hebben ze ook een kortsluitdetectie schakeling waarmee aan de centrale kenbaar gemaakt kan worden dat er een te hoog stroomverbruik of kostsluiting wordt geconstateerd. De centrale zal dan stoppen met het verzenden van de digitale informatie.
 
 
 
* Er is ook de mogelijkheid voor een zelfbouw booster n.l. EDiTS-booster. Deze booster heeft de mogelijkheid voor het leveren van een vermogen van 5 of 10A. Deze booster moet gevoed worden met een symmetrisch signaal. Hierbij dient de digitale spanning van de centrale of booster als informatie signaal voor deze booster. De booster heeft naast stroombegrenzing ook kortsluitdetectie.
 
 
 
* Een ander (goedkoop) alternatief is een Delta Control 6604 of 66045. De Delta Control is ook inzetbaar als booster en wordt net als de EDiTS-booster gevoed met digitale spanning van de centrale of booster.
 
 
 
* Vele digitaal modelspoorders gebruiken naast de centrale ook boosters waarbij het vermogen wat door de centrale alleen gebruikt wordt voor het aansturen van wissel en schakeldecoders, en de boosters voor het voeden van de locomotieven en rijtuigen met verlichting.
 
 
 
<small><span style="background-color:lightgrey;">''Auteur Freak 29 April 2010''</span></small>
 
 
 
----
 
 
 
== Categorieën ==
 
 
 
* [[:Categorie:Märklin Boosters]]
 
* [[:Categorie:Overige Boosters]]
 
 
 
=== overzetters "oude wiki" ===
 

Huidige versie van 11 mrt 2021 om 21:39


Dit is de categorie:Boosters. Deze categorie bevat informatie betreffende Boosters voor digitale modelbaanbesturing. Klik hier om een nieuw artikel in deze categorie toe te voegen