Help:Controleren van artikelen: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 20: Regel 20:
  
 
==== Taal- en grammatica fouten corrigeren ====
 
==== Taal- en grammatica fouten corrigeren ====
 +
Taal- en spellingsfouten evenals grammatica fouten (bijvoorbeeld zinnen die niet lopen of grammaticaal onjuist zijn), mag je natuurlijk altijd corrigeren. Let wel op dat deze 3rail-wiki een internationaal tintje heeft. De 3rail-wiki is immers een grensoverschrijdende samenwerking tussen Belgische-, Nederlandse en Luxemburgse Modelspoorders. Dat betekent dat gebruik van woorden en zinnen enigszins kunnen afwijken.
 +
Houdt daarom primair in de gaten dat de leesbaarheid voor een ieder optimaal is.
  
 
==== Opmaak verbeteren ====
 
==== Opmaak verbeteren ====

Versie van 23 feb 2014 11:23

Het controleren en verbeteren van artikelen

Bij de 3rail-Wiki kunnen gebruikers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden. Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren.

Een groter probleem is redelijk materiaal dat, bedoeld of onbedoeld, subtiele fouten bevat. De vrijwilligers achter de 3rail-Wiki zijn niet altijd in staat om alle wijzigingen inhoudelijk te beoordelen. De inhoud moet daarom altijd kritisch worden bekeken. In feite is van elk stukje materiaal de auteur onbekend en is daarom niet duidelijk of de informatie betrouwbaar is. Dit laatste moeten wij ons goed bewust zijn en niet onmiddellijk kritiek leveren dat de 3rail-wiki vol fouten zit, nee verbeter het maar of plaats een vraagteken, of laat een notitie achter op de betreffende overlegpagina.


Controleren is een ander woord voor inspecteren, keuren, nakijken, nazien, onderzoeken, toetsen of verifiëren.
Verbeteren is het aanpassen van het artikel dusdanig dat daarmee de kwaliteit verhoogd wordt. Dit kan gerealiseerd worden middels correctie, aanvulling en/of optimalisatie.

Denk bij het controleren en verbeteren van artikelen aan de volgende punten:

  • Taal- en grammatica fouten corrigeren
  • Opmaak verbeteren
  • Aanvullen met relevante informatie
  • Afbeeldingen toevoegen
  • tabellen aanvullen/corrigeren
  • hyperlinks corrigeren
  • hyperlinks / interne links aanbrengen

Taal- en grammatica fouten corrigeren

Taal- en spellingsfouten evenals grammatica fouten (bijvoorbeeld zinnen die niet lopen of grammaticaal onjuist zijn), mag je natuurlijk altijd corrigeren. Let wel op dat deze 3rail-wiki een internationaal tintje heeft. De 3rail-wiki is immers een grensoverschrijdende samenwerking tussen Belgische-, Nederlandse en Luxemburgse Modelspoorders. Dat betekent dat gebruik van woorden en zinnen enigszins kunnen afwijken. Houdt daarom primair in de gaten dat de leesbaarheid voor een ieder optimaal is.

Opmaak verbeteren

Aanvullen met relevante informatie

Afbeeldingen toevoegen

Tabellen aanvullen en corrigeren

Hyperlinks corrigeren

Hyperlinks / Interne links aanbrengen

Links binnen de 3rail-Wiki, bijvoorbeeld naar artikelen die al zijn aangemaakt, zijn te maken door dubbele blokhaken om de naam van het artikel te zetten.
[[Bouwserie 01]]resulteert bijvoorbeeld in Bouwserie 01, [[Modelbaanbesturing|artikel over modelbaanbesturing]]resulteert in artikel over modelbaanbesturing
Gebruik nooit een "externe" link om "binnen" de 3railwiki van de ene pagina naar de andere te linken. Dus wel bijv. [[Bouwserie 01]] maar niet http://wiki2.3rail.nl/index.php/Bouwserie_01

Interne links (=verwijzingen binnen de 3rail-Wiki) breng je aan middels dubbele blokhaken.

Externe links (=verwijzingen buiten de 3rail-Wiki) breng je aan middels enkele blokhaken.

  • [http://forum.3rail.nl] geeft een link naar [1]
  • [http://forum.3rail.nl forum.3rail.nl] geeft een link naar forum.3rail.nl
  • [http://forum.3rail.nl Het 3railforum] geeft het resultaat Het 3railforum

Let op: tussen de url en de alternatieve tekst die je daarvoor neerzet realiseer je dat bij externe link middels een spatie terwijl bij een interne link dit middels een pipeline | geschiedt.

Zie ook:Help:Gebruik van links