Märklin 39984

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 27 apr 2021 om 21:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Märklin H0 39984
Märklin 39984-1.jpg
Modelspecificaties:
Artikelnummer: 39984
Bouwserie: VT98 + VS98
Introductiejaar: 2009
Motortype: SD-Sinus
Bedrijf: DB
Bedrijfsnummer: VT 98 9667 + 98 057
Systeem: 3-rail (wisselstroom)
Tijdperk: III
Kleur: Donkerrood
Materiaal Behuizing: Metaal
Materiaal Onderstel: Metaal
Lengte over buffers: >32,2< cm.
Aandrijving op 2 assen
Aantal antislipbanden 1
Analoog/Digitaal: Digitaal
NEM-schacht: JA
Koppeling: Stroomgeleidende koppeling
Decoder: MFX
Adres: 60
Geluidsmodule: Volledig
Functies:
  • Verlichting (F0): Ja
  • Telex: Nee
  • Geluid: Volledig

Märklin 39984 BR VT 98 en VS 98 van de DB

Voorbeeld

Grootspoor
De VT 95-serie en de VT 98-serie dieseltreinstellen zijn ontwikkeld en gebouwd door de 'Waggonfabrik Uerdingen'. In 1950 werden er twaalf prototypen van de VT 95 door de DB in gebruik genomen. Elf motorwagens hadden een as afstand van 4,50 meter en kregen een instapdeur aan beide kanten. De twaalfde had twee instapdeuren aan beide kanten en een as afstand van 6 meter. De bedrijfsnummers van deze prototypen waren voor de eerste elf motorwagens VT 95 901 – 911. De twaalfde motorwagen kreeg bedrijfsnummer VT 95 912, die kort daarop werd omgenummerd naar VT 95 9112. De meeste railbussen zijn door de 'Waggonfabrik Uerdingen' zelf gemaakt, Maar door het grote aantal opdrachten werden er echter ook gebouwd door 'MAN' en de 'Waggon- und Maschinenbau GmbH Donauwörth'.

BR798/998 (VT98) “Uerdinger Schienenbus”


VT 95 serie (vanaf 1968 BR 795)
Vanaf 1952 werden er in totaal 577 éénmotorige voertuigen van de serie VT 95.9 en 564 bijwagens geleverd aan de DB. In 1956 werden er nog vijftien stuks geleverd aan de 'Saarlander Eisenbahn'. De motoraandrijving op één as en het motorvermogen bleken niet altijd toereikend. Daarom werden er in 1952 al drie twee-motorige voertuigen gebouwd die verder identiek waren aan de VT 95. De VT 95 heeft 57 zitplaatsen en werd gebouwd in de periode 1950-1958. De laatste Schienenbus van de serie VT 95 werd in 1983 door de DB terzijde gesteld.

VT 98 serie (vanaf 1968 BR 798)
De éénmotorige versie (VT 95) bleek voor veel trajecten te zwak. Daarom werd de tweemotorige versie (VT 98.9) ontwikkeld. De VT 98 heeft een motorvermogen van 2x 150 pk en haalt een maximumsnelheid van 90km/h. Vanaf 1955 werden er in totaal 332 motorwagens (VT 98) van de serie VT 98 gebouwd en geleverd. Tevens werden er 100 bijwagens zonder bagageruimte en 220 met bagageruimte (VB 98) evenals 321 stuurwagens (VS 98) besteld en geleverd. De VT 98 heeft 56 +2 zitplaatsen. De VT 98 werd gebouwd in 1953 en in de periode 1955-1962. De laatste Schienenbus van de serie VT 98 werd in 2000 door de DB terzijde gesteld.
In de tachtiger jaren begon de buitendienststelling van de Schienenbus. Ze werden verschroot of aan diverse Europese privé spoorwegmaatschappijen en museumspoorlijnen verkocht.
In Nederland kun je een ritje met een “Uerdinger Schienenbus” maken bij de Zuid Limburgse Stoom Maatschappij (ZLSM). Deze heeft een gerenoveerde Schienenbus waarmee je de trajecten Simpelveld – Kerkrade, Simpelveld - Vetschau (D) en Simpelveld - Schin op Geul kunt afleggen. Voor meer informatie over de ZLSM zie de externe link onderaan dit artikel.

Meer informatie over de BR VT 95/798 en BR VT 98/998 is te vinden in het Grootspoor artikel: Bouwserie VT 98


Model

Märklin 39984 - BR VT 98 en VS 98 van de DB

Het model Märklin 39984 bestaat uit een motorwagen (VT 98) en een stuurwagen (VS 98) van de Deutsche Bundesbahn, zoals ze in de beginjaren 1960 te zien waren (tijdperk III). Het treinstel heeft een Softdrive Sinus-motor met een mfx-decooder en geluid. Het model is van metaal en heeft een lengte van 32,2 cm.


Verpakking

De verpakking bestaat uit een grijze kartonnen doos met een grijze hoes eromheen met kijkvenster. Het treinstel zit in een doorzichtig kunststof scharnierend omhulsel met een doorzichtige kunststof hoes eromheen geschoven.


Aandrijving

De motorwagen heeft een (vrijwel) onderhoudsvrije Softdrive Sinus-motor. De motor is stil, maar aandrijfgeluiden zijn wel hoorbaar. Met ingeschakeld geluid hoor je de aandrijving echter niet meer. De rijeigenschappen zijn behoorlijk goed. Het treinstel kan mooi langzaam rijden, maar heeft met lage snelheid soms wat moeite met wissels. Dan kan de Schienenbus een beetje haperen of stilvallen. De motor is sterk genoeg om het complete treinstel zonder problemen een helling omhoog te krijgen.


Verlichting

De warmwitte verlichting van de loc gebeurt door middel van onderhoudsvrije LED’s. De motorwagen heeft een driepunts frontsein en een tweepunts sluitsein, die wisselen met de rijrichting. Als de stuurwagen is aangekoppeld, dan brandt hiervan alleen het sluitsein. Het sluitsein van de motorwagen kan dan uitgeschakeld worden. Bij het wisselen van de rijrichting verandert ook de verlichting aan de achterzijde van de stuurwagen mee. Hiervoor zit een wip-schakelaartje op de achterste as van de stuurwagen, die na ongeveer een centimeter rijden ervoor zorgt dat de lichten veranderen. Bij het inschakelen van de frontseinen gaat ook automatisch de binnenverlichting van de motorwagen (en aangekoppelde stuurwagen) branden. De binnenverlichting brandt nogal fel en valt standaard helaas niet te dimmen. Om de binnenverlichting mooier te krijgen, kun je de ledjes binnenin aanstippen met okerkleurige verf. Ze branden dan minder fel en krijgen een warmere kleur (link).


Functies van het treinstel
Functie toets Schakelbare Functie
F0 Verlichting aan (front-, sluit- en binnenverlichting van de motorwagen, sluit- en binnenverlichting van de stuurwagen)
F1 Sluitsein motorwagen uit
F2 Dieselmotor aan
F3 Signaalhoorn
F4 Rangeerstand
F5 Piepende remmen uit
F6 Deuren sluiten
F7 Bel
F8 Vertrekfluit


Geluid

Het model beschikt over een echte geluidsdecoder die samen met de luidspreker in de motorwagen zijn gemonteerd. De verschillende geluiden die daarmee te horen zijn, heeft Märklin goed uitgekozen. Bij het aanzetten van het bedrijfsgeluid hoor je eerst het starten van de dieselmotor. Bij het wegrijden zijn ook de geluiden van het opschakelen te horen. Het toerental van de dieselmotor zakt na het opschakelen ook netjes omlaag. Heel fraai! De verdere geluiden zijn ook goed bruikbaar en voegen een leuke dimensie aan het rijden met dit model toe.


Details

De lak is mooi op het model gespoten en ook de belettering is haarscherp aangebracht. Er zijn veel leuke details te zien, zoals de klinknagels die op de motor- en stuurwagen zijn aangebracht. Helaas heeft Märklin de stijlen bij de voorruit niet van metaal gemaakt zoals bij rest van de kap. De stijlen lijken van geverfd karton te zijn en schijnen een beetje door bij ingeschakelde verlichting. De motor- en stuurwagen zijn door middel van een vaste stroomgeleidende kortkoppeling met elkaar verbonden. De buffers van de rijtuigen komen zo mooi dicht bij elkaar. In de verpakking bevindt zich een zakje met remslangen en kabels, die aan de voor- en achterzijde van de motor- en stuurwagen bevestigd kunnen worden. De luidspreker in de motorwagen is - zeker met de felle binnenverlichting aan - deels van buiten te zien, maar dit is niet echt storend. Het openen van het model is een beetje lastig. De kap is namelijk niet met schroefjes bevestigd, maar op het onderstel vastgeklikt. Door de kap aan de onderzijde bij de wielen aan beide zijdes een beetje te spreiden, kun je het model het makkelijkste uit elkaar halen. De poppetjes die op de foto’s te zien zijn in de Schienenbus, zijn later aangebracht en horen dus oorspronkelijk niet bij dit model.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Gegevens van het treinstel
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
39984 a BR VT 98 2009-2011 Digitaal 6090mfx Softdrive Sinus III VT 98 9667 DB Donkerrood Metaal Volledig Geluid
39984 b BR VS 98 2099-2011 - - III VS 98 057 DB Donkerrood Metaal -


Conclusie

Märklin heeft met deze Schienenbus een prachtig model op de markt gebracht, dat absoluut niet meer met de voorgangers uit de jaren tachtig en negentig valt te vergelijken. Het is een ontzettend leuk treinstel geworden met fraaie geluiden en redelijk goede rijeigenschappen. Het model is door zijn geringe lengte prima geschikt voor kleine, landelijke tijdperk III-modelbanen, maar doet het natuurlijk ook goed op grotere modelbanen.


Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Meerdere Modelfoto's