CS3/CS3plus - Brake makro

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In Bewerking !
Vt601 / 2020-08-10


Dit artikel is vertaald uit het engels vanaf de site [1] door Soren Jakob Lauritsen.
Dit artikel gaat over de Brake Makro, welke beschikbaar is sinds de 1.4.0. update van de CS3/CS3plus. Wanneer deze optie nog niet op jous CS3 beschikbaar is, moet deze eerst worden geupdate.

Makros binnen de CS3/CS3plus

Makros zijn een nieuwe toevoeging in de CS3 en kunnen het beste worden omschreven als gebeurtenissen met speciale eigenschappen. Ze zijn bedoeld om de automatisereing te vergemakkelijken. De Brake Makro is er hier een van. De Brake Makro maakt het mogelijk om een trein voor het stoptonend sein te laten stoppen. Dit artikel beschrijft de opzet voor het installerten van een Brake Makro en dit vervolgens te testen.

In de beschrijving van de Brake Makro wordt gesteld dat de Brake Makro de software versie is van de Remmodule die o.a. door Märklin wordt gemaakt. Deze bewering is overigens niet helemaal terecht, omdat de hardware module elke trein zal doen stoppen. Voor de Brake Makro geldt dat alleen de geprogrameeerde trein wordt gestopt. Dit is een wezenlijk verschil. Met deze constatering is er niets dat het de ontwikkelaars tegenhoudt om dit in nieuwe updates wel mogelijk te maken. Op dit moment (augustus 2020) kan de hardware remmodule, alleen vervangen worden door de PC-besturing.


Opbouw van de Brake Makro

Wanneer de eerste keer de Brake Makro wordt geopend, zien we een reeks containers die gevuld zijn met dummy-taken. Deze zijn standaard "leeg" en moeten worden gevuld met Artikelen om de Makro te laten werken.

CS3-Brake-Makro-1-EN.png
De beschrijving voor de "containers is als volgt:

  • Container Loco. Dit veld bevat de lok welke gestopt moet gaan wordem.
  • Vmin Container. In dit veld worde de kruipsnelheid aangegeven. De kruipsnelheid is de snelheid tot welke de lok wordt afgeremd bij benadering van het stoptonend sein.
  • Container Flag PAUSE. Met deze container wordt een pauze-knop ingesteld. Met deze pauzeknop kunnen in verschillende Brake Makros worden gebruikt en maakt het mogelijk met één druk op de knop de lok te laten stoppen.
  • Container Semaphore. Deze container bevat het sein waarvoor gestop moet gaan worden.
  • Container S88 BRAKE. Deze container bevat het S88 contact dat het remproces gaat starten.
  • Container S88 STOP. Deze container bevat het S88 contact waar de trein moet stoppen. (Dit contact is niet verplicht)
  • Overlap Container. De overlap container is een noodvoorziening. Bij het bereiken van dit contact (dat ligt achter het sein) is er iets misgegaan. Dit contact zorgt dan alsnog voor een actie met de gebeurtenis uit de Emergency Container. (Dit contact is niet verplicht).


"Bij de aantekening "niet verplicht": Ook al zegt de officiële beschrijving (van Märklin) dat een aantal containers niet verplicht zijn (zoals bijv. de Overlap Container en Emergency Container), is dit niet geheel correct. Op basis van de ervaringen werkt de Brake Makro niet wanneer de "Overlap Container" en de "Container S88 Brake) leeg worden gelaten. Deze beide containers beïnvloeden de werking van de Makro op een wijze dat ofwel de makro niet werkt of dat de trein niet vertrekt bij een groen sein. Waarschijnlijk is dit een bug die in een latere versie veholpen kan worden.

Opzetten van de Brake Makro

Hoe kan de Brake Makro worden opgezet? Hiervoor hebben we nodig: So, how do you set it all up? For the simplest working set up you will need:

  • Een loc (logisch)
  • Een contact voor de Pauze knop
  • Een sein
  • Een S88-terugmeldcontact voor de Remsectie
  • Een S88-terugmeldcontact voor de Stop-sectie
  • Een S88-terugmeldcontact voor de Overlap-sectie

Opmerking: Hier zal niet worden ingegaan hoe terugmelders in te richten. Controleer vooraf de melders op de correcte werking.

Als voorbeeld een eenvoudig sporenplan.
CS3-Brake-Makro-2-EN.png

Het plan is dat de trein als eerste de "Brake section"-melder bereikt en dan afremt tot de kruipsnelheid. Bij het bereiken van de "stop sectie" zal de trein vervolgens stoppen.

Opmerking: De "Pauzeknop" is feitelijk een stuurcontact (dat een virtuele terugmelder is). Een stuurcontact kan worden toegevoegd als artikel in de artikelenlijst. In dit voorbeeld wordt dit gebruit als Pauzeknop.


Configuratie van de Brake Makro

A macro cannot be used by itself. It always needs to be part of another macro. So you have to create an event to start with. For this example I simply created an event that will start my locomotive. Like this:

Een makro kan niet een zelfstandige gebeurtenis zijn, maar heeft altijd een gebeurtenis nodig om de makro te starten. In dit voorbeeld gebruiken we een simpele rijopdracht voor een loc.
CS3-Brake-Makro-3-EN.png
Merk op dat de laatste actie in deze gebeurtenis aangeduid wordt als "Brake 1". Dit is de feitelijk Brake Makro. De Brake Makro kan worden aangemaakt door de "Toevoegen (Add)"-knop.

Opmerking: Om sommige Makro's te bereiken moet gescrolled worden in dit keuzeveld.
CS3-Brake-Makro-4-EN.png

Nu dat de Makro zelf is aangemaakt, kunnen door een langere druk op de Makro, de gebeurtenis bewerken. Nu worden de nog lege containers getoond. Dit ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:
CS3-Brake-Makro-5-EN.png


Verwijzingen (links)

Intern

Extern






Bronnen, referenties en/of voetnoten


[[categorie:{Sjabloon:Cat]]