Kiepwagon ombouw naar goederenwagon met belading

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kiepwagon ombouw naar goederenwagon met belading

Algemeen

Märklin Kiepwagon

Dit artikel gaat over het ombouwen en pimpen van een goedkope standaard Märklin Kiepwagon (Märklin 4413) naar een goederenwagon met belading. Het artikel is deels overgenomen van het 3railforum uit topic=70387 "Ombouwprojectje voor iedereen, simpel en goedkoop op basis van kiepwagon" [1] van forumlid Bas.


Kiepwagons van Märklin zijn goedkope wagons die ook vaak onderdeel zijn van een startset en welke er wat grof en goekoop uitzien. Als liefhebber van Märklin materieel, vraag je je al gauw af wat je met zo'n goedkoop en lelijk wagonnetje moet. Ze worden dan ook voldoende 2e hands aangeboden voor een luttel bedrag, omdat dit wagonnetje blijkbaar maar weinig mensen kan bekoren. De nieuwe kiepwagon 4413 heeft best wel een aardig onderstel. Het hier besproken kiepwagonnetje is afkomstig van startset 29162. Dit artikel is maar een voorbeeld wat je nog van zo'n eenvoudig wagonnetje nog kunt maken en biedt mogelijk inspiratie om allerlei varianten zelf te verzinnen en te maken.


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Kiepwagon (Märklin 4413 of vergelijkbaar)
  • Belading (in dit geval een Wiking Hanomag K55)
  • Koffielepeltjeshout 2 a 3 mm breed (bijvoorbeeld IKEA zunegerts of van koffielepeltjes van McDonald's)
  • Zwart garen
  • Verf (wash en drybrush)
  • Verf (mat-zwart)

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Lijm
  • Tangetje
  • Beugelzaagje
  • kwast/penseel en/of airbrush


Bouwbeschrijving

Eindresultaat: Kiepwagon "gepimpt"

Als eerste verwijderen we de bovenbouw (het kiepgedeelte en de bevestiging ervan). Vervolgens zagen we houten koffielepeltjes op maat. Het verzinkte gewichts-plaatje van de wagon schilderen we nu even mat-zwart en laten het goed drogen. Dit is om te voorkomen dat de zilveren kleur straks door de spleetjes van de houten balkjes schittert. Na het drogen van het zinken plaatje, wordt deze teruggeplaatst op de originele plaats. Nu lijmen we de op maat gezaagde koffielepeltjes op het zinken plaatje. Als de lijm goed droog is en de 'planken' vast zitten, dan kunnen we deze schilderen met een "wash" verf of equivalent. Dat kan bijvoorbeeld middels een Wetwash techniek door verf sterk te verdunnen (acrylverf met water of enamel verf met terpentine). Vervolgens brengen we dit met de kwast aan. Als dit goed gedroogd is, kunnen we het wagonnetje, de Wiking Hanomag K55 en eventueel de planken nog verouderen door een drybrush techniek toe te passen of een airbrush te gebruiken. Als laatste plaatsen we de Wiking Hanomag K55 op de wagon en zetten deze vast met zwart garen om de lading te zekeren.




Verwijzingen (links)

Intern

Extern



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten