Märklin 37008

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Märklin H0 37008
V100.20
Märklin 37008.jpg
Modelspecificaties:
Artikelnummer: 37008
Bouwserie: V 100.20
Introductiejaar: 2017
Motortype: DC-Motor met vliegwiel
Bedrijf: DB
Bedrijfsnummer: V100 2263
Systeem: 3-rail (wisselstroom)
Tijdperk: III
Kleur: Rood
Materiaal Behuizing: Metaal/Kunststof
Materiaal Onderstel: Metaal
Lengte over buffers: >14,1< cm.
Aandrijving op 4 assen
Aantal antislipbanden 4
Analoog/Digitaal: Digitaal
NEM-schacht: Ja
Koppeling: Telex
Decoder: MFX+
Adres: MM: 20
DCC: 03
Geluidsmodule: Aanwezig
Functies:
  • Verlichting (F0): Ja
  • Telex: Ja
  • Geluid: Volledig

Märklin 37008 V 100 van de DB

Voorbeeld

Grootspoor: In 1958 begon de Deutsche Bundesbahn (DB) met de indienststelling van dieselhydraulische locomotieven voor gemengde dienst van de Baureihe V100.

Vanaf 1962 werd een krachtiger diesellocomotief, de BR212 met een vermogen van 1350 pk, in gebruik genomen. Deze locomotieven kunnen een maximumsnelheid van 100 km/uur halen. Van de Baureihe 212 werden in totaal 381 locomotieven gebouwd, waarvan er 10 door de DB werden omgebouwd als BR213, voor inzet op trajecten met steile hellingen.

Meer in formatie over dit type locomotief zie het Grootspoor artikel Bouwserie V 100.



Model

Märklin 37008

Het model 37008 is een diesellocomotief van de Bouwserie V100.20 (BR212) van de Deutsche Bundesbahn (DB) uit tijdperk III. Het model is digitaal en in het bezit van een DC-motor met vliegwiel. De loc is voorzien van een MFX+/DCC-decoder, allerlei geluidsfuncties en telex-koppelingen aan beide zijdes. [1]

De lengte van de locomotief is 14,1 cm en is voorzien van Telex-koppelingen.


Verpakking

De verpakking bestaat uit een grijze kartonnen doos met een kartonnen hoes eromheen geschoven welke een kijkvenster heeft. De locomotief zit in een transparant plastic scharnierende binnenverpakking.


Aandrijving

Het model heeft een DC-motor met vliegwiel en middels cardanaandrijving worden zowel voor als achter een tandwielbak aangedreven welk weer alle assen aandrijven. De motor is in het midden van het frame geplaatst. Op de binnenste assen zitten in totaal vier anti-slip banden. Op zich rijdt het model netjes: de loc trekt mooi langzaam op en kan ook prima met lage snelheid rijden. Bij die hele lage snelheden hoor je wel een zoemgeluidje uit de motor komen, maar dat stoort niet. Bij iets hogere snelheden (normale kruissnelheden) gaat het geluid van de motor wel wat veel overheersen. De schroefjes waarmee de (metalen) kap vastzit ietsje losser draaien en wat "isolatiemateriaal" strategisch in de kap plaatsen, maakt het al wat beter. Maar echt fluisterstil wordt de loc niet. In vergelijking tot de oudere modellen met een drie- en vijfpolige motor van Märklin, is dit een hele stille loc.



Verlichting en Functies

De verlichting bestaat uit onderhoudsvrije LED's. Het model heeft een een 3-punts frontsein dat wisselt met de rijrichting. De verlichting is aan beide zijden apart aan/uit te zetten middels een functie op de decoder. Uiteraard heeft de loc ook weer de nodige geluidjes aan boord. Het opstarten van de diesel klinkt prima, maar helaas is er daarna bij het rijden amper verschil te horen. Het lijkt wel alsof de loc met stationair toerental blijft draaien. Dat klinkt niet echt realistisch (maar is het misschien wel?). De telex-koppeling werkt prima bij deze loc: hij ontkoppelt makkelijk en blijft gelukkig ook niet hangen bij wissels. Bij het gebruik van de telex (afzonderlijk voor of achter te bedienen) klinkt meteen ook het ontkoppelgeluid. Heel fraai is de functie F14. Daarmee rijdt de loc een stukje naar achter, ontkoppelt en rijdt dan weer losgekoppeld een klein stukje naar voren. Ideaal voor de luie rangeerder. Bijzonder is tenslotte dat het bedrijfsgeluid onder F15 niet op de MS2 te horen is (alleen op de CS3), terwijl je die wel gewoon aan kunt zetten. Er gebeurt alleen niets.

Functies van deze Diesel locomotief
Functie Control Unit 6021 Mobile Station 1 Mobile Station 2 / CS I / CS II Central station III
Frontverlichting /sluitlicht rood F0 Functie F0 F0
Telex-koppeling voor (met koppelgeluid) F1 Functie 6 F1 F1
Geluid: Diesselloc geluid F2 Functie 7 F2 F2
Geluid: Signaalhoorn hoog F3 Functie 5 F3 F3
Telex-koppeling achter (met koppelgeluid) F4 Functie 3 F4 F4
Optrek/afremvertraging (ABV) aan/uit - Functie 2 F5 F5
Frontsein cabine 2 uit - Functie 1 F6 F6
Geluid:Signalhoorn laag - Functie 4 F7 F7
Frontsein cabine 1 uit - Functie 8 F8 F8
Geluid: Piepende remmen uit - - F9 F9
Geluid: Perslucht afblazen - - F10 F10
Geluid: Conducteursfluit - - F11 F11
Rangeerstand dubbel-A - - F12 F12
Geluid: Aankoppelen - - F13 F13
Geluid: Koppelingswals - - F14 F14
Geluid: Piepende remmen uit
(alleen voor "Speelwereld")
- - F15 F15
Geluid: Afkoppelen - - - F16


Materiaal

Het onderstel is van metaal en de kap is van Metaal en het machinistenhuis van kunststof. De metalen kap geeft een mooi zwaar gewicht aan het model waardoor deze stevig op de rail ligt.


Details

Het uiterlijk van de loc ziet er prima verzorgd uit. De kleur is erg mooi matrood en ziet er heel fraai uit. Ook details als de losse handgrepen, de dunne rangeerhandgrepen aan de voor- en achterzijdes, de traptreden, het interieur van de cabine met de (standaard geplaatste) machinist, de subtiele ribbeltjes op de smalle loopgedeeltes naast de huiven, en de grijze sierlijn zien er nu stukken beter uit als bij het oude model. Gek genoeg hebben de draaistellen van zowel het oude als het nieuwe model beide een paar kleine details die de ander niet heeft. De matzwarte kleur van de nieuwe draaistellen is duidelijk een verbetering ten opzichte van het glimmend zwarte van de oude modellen. De wijze waarop de roosters aan de voor- en achterzijde zijn weergegeven is echter bij de oudere modellen weer mooier weergegeven. Bij de nieuwe kun je weliswaar voor bovenop de ventilator zien zitten – in dezelfde rode kleur als de rest gespoten – maar er zit net iets te weinig reliëf in de lamellen. Ook kun je bij de oude beter zien dat de motorkap naar voren geschoven kan worden, doordat er een rail bovenop is weergegeven. De nieuwe modellen hebben dit niet.

Bij het nieuwe model ontbreekt gelukkig het lelijke schroefje in het dak. Daarvoor in de plaats zijn nu twee schroefjes aan de onderzijde gekomen om de kap er af te halen. Een schroefje kun je zo zien zitten, de ander zit echter weggestopt onder de plastic weergave van de tank. Je zult dus eerst die tank er vanaf moeten halen voordat je bij de tweede schroef komt. Dat gaat niet al te makkelijk. Het instructieboekje zegt weliswaar dat je met een schroevendraaier de tank er af kan wippen – hij zit namelijk vastgeklikt aan het onderstel - maar dat levert alleen maar krassen op. Met een stevige, dunne tandenstoker gaat het nog het beste. Aan de alle vier de zijdes (bij de binnenste wielen) de stoker in het kleine gaatje steken en dan voorzichtig proberen de tank los te krijgen. Als je de twee schroefjes waarmee de elektronica binnenin vastzit losschroeft, dan kun je redelijk makkelijk bij de twee putjes komen om de loc van smeervet te voorzien.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Gegevens van deze Diesel Locomotief
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
37008 V 100.20 2017 Digitaal MFX+ DC-motor met vliegwiel III V100 2263 DB Rood Metaal/Kunststof Telex, Geluid:Volledig

Conclusie

Deze V100 ziet er zo erg mooi uit en is een hele duidelijke stap voorwaarts in vergelijking met de oudere modellen van de V100. Geen perfecte loc, (geluid van de motor, dieselgeluid, afwerking roosters) maar wel prima inzetbaar op de modelbaan. Dit model kun je namelijk prima als rangeerloc inzetten, maar ook voor (korte) reizigers- en goederentreinen.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern

Meerdere Modelfoto's



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten