Märklin BR151 Delta naar Hoogvermogen met motorlagers mSD decoder sluitverlichting

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin BR151 Delta naar Hoogvermogen met motorlagers mSD decoder sluitverlichting

Algemeen

Märklin BR 151

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:45440 van Guus.[1]

Dit artikel beschrijft de ombouw van een BR 151 locomotief in Delta uitvoering naar digitaal waarbij motor met veldspoel wordt vervangen door een Hoogvermogensmotor en de delta decoder wordt vervangen door een Märklin mSD soundecoder decoder. Tevens wordt het model voorzien van kogellagers en sluitverlichting middels LED's.


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Soldeerbout/Soldeerstation
  • Soldeer
  • kniptangetje
  • striptang
  • schroevedraaier
  • lager gereedschap
  • metaalboortjes
  • handboormachine


Bouwbeschrijving

We schroeven de kap los. De motor is een DCM motor met veldspoel. Deze zal worden vervangen door een hoogvermogensmotor zoals uit de Märklin 60941 Ombouwset. Als eerste demonteren we de motor en verwijderen de decoder nadat we alle bedrading losgesoldeerd hebben. Nu wordt een gat geboord van 4mm. aan de buitenkant van het motorhuis. Tevens passen we het motorschild aan van de nieuwe motorset, om de kogellager te kunnen plaatsen. Voor de inbouw van de kogellagers voor deze DCM motor gebruiken we lagers met een buiten diameter van 4mm, 2mm dik en binnen diameter van 1.5mm. Als je de gaten met een 4mm boor maakt druk je ze er zo in. Het lager voor het motorschild wordt van binnenuit geplaatst. Daarvoor prik je het lager op een satéprikker en duw je vanaf de binnenkant het lager in de opening. Je kunt ook het lager op een vlakke ondergrond leggen en het motorhuis resp. het motorschild er overheen drukken. Bij het motorhuis zit een klein randje secondelijm om het lager te fixeren. Vervolgens bouwen we de motor weer in elkaar door eerst de veldmagneet te plaatsen, vervolgens het anker en het motorschild.


Boren gaten sluitverlichting

De meeste BR 151 modellen van Märklin hebben sluitverlichting die middels rode puntjes verf op het model zijn aangebracht. Er is dus eigenlijk geen rekening gehouden met sluitverlichting. Om deze in te bouwen is het dus noodzakelijk dat er gaten geboord worden in het metalen chassis voor het aanbrengen van de sluitverlichting. Hiervoor dienen zowel gaten aan de voor en achterzijde als aan de bovenzijde gemaakt te worden om de sluitverlichting te kunnen inbouwen. Het boren is met de hand gedaan. Eerst wordt een begin gemaakt met een klein boortje (voorboren) en daarna verder met de gewone diameter. Het boren is een secuur werkje. Eerst boren we een gat aan de voorzijde een stukje. Daarnaa vanaf de bovenzijde dusdanig dat deze de gaten aan de voorzijde 'snijden'. Voor het geleiden van het licht wordt een soort dik visdraad gebruikt (zoals die waar je schilderijen mee ophangt). De lichtgeleiders worden op maat gesneden uit het het lichtgeleider draad, waarna deze wordt geplaatst en vanaf de bovenzijde wordt de smd led direct op de lichtgeleider gelijmd met Christal Clear. Boorgat 1 (van boven) is dus gevuld met de geleider. Boorgat 2 (vanaf voorkant) wordt gevuld zodat de led geen kant meer op kan en dus ook niet meer losraakt van de geleider. Omdat het sluitseinen betreft (rood) hoeft het in dit geval niet zo glashelder, een beetje difuus is immers wel mooi bij rood. LET OP!! Vergeet de voorschakelweerstanden niet voordat je de verlichting gaat testen, anders zullen de LED's meteen doorbranden.

Aansluiten bedrading

Het motorhuis wordt weer in het chassis geplaatst. Nu plaatsen we de speaker en de dragerprint uit de ombouwset, op oude plek van de delta decoder van de locomotief. De speaker krijgt een plaatsje in het midden. Eventueel kun je de dragerprint met dubbelzijdig kleefband op het decoderhoudertje plaatsen.

We solderen de rest van de aansluitingen volgens de bijgeleverde handleiding en fatsoeneren vervolgens de bedrading. Vervolgens prikken we de decoder op de dragerprint. Let op dat je de decoder niet verkeerd om plaats anders blaas je hem op. (Raadpleeg de handleiding). Voordat de kap op de loc wordt gezet, zetten we het model eerst op de testbaan. Als alles het doet, kunnen de CV's van de decoder worden ingesteld en kan de kap weer op de locomotief geplaatst worden.

De 16 Volts lampjes kunnen vervangen worden door 19 Volts steeklampjes. Het is mogelijk om de oude 16 Volts lampjes te laten zitten, maar dan moeten de licht uitgangen van de decoder via CV's worden geprogrammeerd dat deze gedimt worden, anders zullen de 16 Volts lampjes doorbranden door de te hoge spanning.

Indien je het wilt oplossen met CV's:

Ga op de CS naar "Lok wijzigen" > "Uitgebreid" > "Functie mapping" (dat is die tabel waarin alle functies, geluiden etc aan een functietoets worden toegekend). Klik nu bovenin op het vakje "Verlichting voor" of "Verlichting achter" en je krijgt een nieuw menuutje, waarin je het gedrag van de verlichting kunt veranderen. Standaard is dit "Dimmen" en kun je met het schuifje eronder een waarde instellen.



Verwijzingen (links)

Intern

Extern





Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=45440