Roco 69194

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roco 69194 Baureihe 18 201 Stoomlocomotief van de DR

Roco 69194 Baureihe 18 201 Stoomlocomotief van de DR


Voorbeeld

Baureihe 18 201

Grootspoor: De 18 201 is de snelste nog in bedrijf zijnde stoomloc ter wereld (180 km/h). Ook heeft zij de grootste aandrijfwielen van alle normaalspoor locomotieven die ooit zijn gebouwd (2,30 m doorsnede). Deze moderne stoomloc was de trots van de DDR en werd in 1961 samengesteld uit een Br 61 met onderdelen van een Br 45 en Br 22. Na de Wende verloor de loc haar oude glans en werd het in 1997 uit dienst genomen. Uiteindelijk besloot het bedrijf Dampf-Plus GmbH de loc weer op te knappen en werd het in 2002 weer in bedrijf genomen. Hierna heeft ze nog een tijdje in een rode kleurstelling gereden, maar inmiddels heeft zij haar oorspronkelijke groene kleur weer terug. De loc is oliegestookt en heeft een „Zusatztender” voor langere trajecten. Momenteel is de 18 201 inzet van een eigendomsconflict tussen Dampf-Plus GmbH en de Deutsche Bahn, de uitkomst hiervan is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Meer informatie over de Baureihe 18 201 is te vinden in het Grootspoor artikel: Baureihe 18 201.

Model

Roco 69194

Het model 69194 betreft een stoomlocomotief van de Baureihe 18 201 uit tijdperk V. De locomotief is eigendom van Dampf-Plus GmbH en het DB Museum heeft het recht op gebruik. Het model is digitaal en is in het bezit van een decoder met geluid. Het model is van Kunststof.

De locomotief is 28,9 cm lang. Eventueel kan nog een extra losse tender aangeschaft worden.

Verpakking

Verpakking zijkant
Verpakking

De verpakking is van karton met een piepschuimen opvulling en daarover weer een kartonnen deksel. In een uitsparing in het piepschuim zitten metalen plaatjes en decals die je nog zelf op de loc moet aanbrengen.

Aandrijving

De motor zit in de tender maar de sleper zit onder de loc zelf. Dit sleepcontact is overigens van een nieuw, verbeterd type dat breder is dan de gebruikelijke slepers. Het door mij besproken model is later uitgerust met een ESU digitale decoder met MFX en geluid; de oorspronkelijke versie heeft een decoder zonder geluid.

De locomotief rijdt stabiel en brengt tijdens het rijden alleen een lichte zoem voort, verder is het model opmerkelijk stil. De achterste as van de loc draait niet altijd mee tijdens het rijden, alsof hij net een millimeter te hoog zit. De trekkracht van de 18 201 is enigszins gemiddeld te noemen; het is geen trekpaard maar met een doorsnee trein zal hij zeker geen moeite hebben.

Aanvullende foto's van de motor en decoder van dit model gewenst! Voeg onder "bewerken" met onderstaande syntax enkele foto's toe.

<gallery caption="Foto Galerij" widths="150px" heights="150px" perrow="4">
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
</gallery>


Verlichting

De verlichting bestaat uit een warmwit, driepunts frontsein dat wisselt met de rijrichting.

Materiaal

De 18 201 heeft enkele metalen onderdelen maar is grotendeels van kunststof gemaakt.

Details

De details van de loc zijn zeer goed: elke leiding is afzonderlijk aangebracht, de kleine opschriften zijn leesbaar en op het dak van de cabine zit een rooster dat bij nadere inspectie een echt rooster met allemaal piepkleine gaatjes bleek te zijn in plaats van een stukje plastic waarin slechts een paar kruisende lijnen zijn gegoten, zoals meestal het geval is.




Bijzonderheden/Opmerkingen

Zusatztender: De echte 18 201 heeft een extra tender voor de langere ritten; hiervan heeft Roco ook een model uitgebracht dat afzonderlijk kan worden aangeschaft, zowel in gelijkstroom- als in wisselstroomuitvoering. Beide uitvoeringen van die “Zusatztender” zijn overigens identiek en hebben alleen een verschillende breedte in de wielassen. Deze extra tenders worden momenteel echter niet meer gemaakt en zijn bovendien lastig te vinden. De tender heeft overigens geen verlichting, wat een beetje vreemd staat bij het achteruit rijden omdat de voorste tender dan wel zijn lampen aandoet maar de achterste niet. Ook is er een veel te grote afstand tussen beide tenders: hiervoor had Roco beter kortkoppelingen kunnen gebruiken.

Gegevens van deze Stoomlocomotief
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
69194 BR18 201 ?? Digitaal onbekend V 18 201 Privat Groen Kunststof -

Conclusie

De 18 201 is een prachtige, mooi gedetailleerde locomotief waarmee je zeker geen miskoop zult doen.

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's