Help:Quickstart voor nieuwkomers: verschil tussen versies
Regel 68: | Regel 68: | ||
{{Meebezig}} | {{Meebezig}} | ||
− | Deze kun je | + | Deze kun je bovenin je artikel plaatsen door de volgende syntax bovenin je artikel te vermelden:'''<nowiki>{{Meebezig}}</nowiki>'''<br/> |
Verwijder deze syntax <nowiki>{{Meebezig}}</nowiki> zodra je klaar bent met je artikel. | Verwijder deze syntax <nowiki>{{Meebezig}}</nowiki> zodra je klaar bent met je artikel. | ||
Versie van 30 okt 2014 20:14
Mee bezig Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt. Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen. |
Zoeken van artikelen/onderwerpen:
Het zoeken en navigeren op deze wiki naar artikelen kan op een aantal manieren:
- Via de zoekfunctie (links) onder de navigatie kolom.
- Via de zoekfunctie op de speciale pagina
- Door te navigeren middels de diverse linken (zie Navigeren.
- Via de Lijsten met onderwerpen en artikelen.
- Via de Portalen.
Navigeren in de wiki kan op meerdere manieren. Voor het navigeren zijn er diverse links waar je op kunt klikken die je naar een bepaald onderwerp of categorie brengen als je er op klikt. Op de Hoofdpagina vind je de 8 hoofdcategorieën:
Elke hoofdcategorie (behalve Märklin) heeft bovenin een Navigatie-balk waarmee je naar de diverse sub-categorieën binnen die hoofdcategorie kunt navigeren.
Andere methodes om te navigeren kan middels:
Nieuwe Pagina's aanmaken
Regels en richtlijnen in het kort
Er zijn een aantal regels en richtlijnen waarvan je op de hoogte dient te zijn voordat je artikelen plaatst of aanpast en ook voor het plaatsen en gebruiken van afbeeldingen en foto-materiaal.
Belangrijkste wat je dient te weten is:
- Afbeeldingen die je upload en gebruikt in artikelen dienen 100% vrij van eventuele copyrights te zijn. Pluk dus niet zomaar een foto van het web om deze in een artikel te gebruiken. Gebruik liever eigen gemaakt fotomateriaal/afbeeldingen of zorg dat de eigenaar van de afbeelding/foto zijn toestemming heeft gegeven voor plaatsing in deze wiki. Hang tevens de juiste licentie aan de afbeelding tijdens het uploaden. (zie ook Help:Gebruik van bestanden) voor uitgebreidere informatie.
- Tekst die je schrijft dient "eigen tekst" te zijn. Informatie op het internet mag je veelal gebruiken, voorkom echter "letterlijke kopieën", maar herschrijf het in je eigen woorden. Zie voor uitgebreidere informatie ook:
- Vergeet niet je bronnen te vermelden! (zie:Help:Bronvermelding en Help:Bronnen-referenties-voetnoten.
Als gebruiker van de wiki dien je op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen. Uitgebreide(re) informatie kun je vinden in de volgende artikelen:
- Beleid:Algemeen voorbehoud
- Beleid:Auteursrechten
- Beleid:Privacybeleid
- Portaal:Hulp en beheer/Regels en richtlijnen <- in opbouw
Oefenen voordat je een pagina aanmaakt
Voordat je een artikel gaat schrijven is het raadzaam om eerst wat te oefenen. Doe bijvoorbeeld eerst de Snelcursus in onze zandbak.
Ook is het aan te raden eerst wat kladblok artikeltjes te maken op je Gebruikerspagina, zodat je eerst een opzetje hebt wat je kan uitwerken en aanpassen, voordat je het ergens een plekje in de wiki geeft. Het voorwerk op je gebruikerspagina biedt een aantal voordelen:
- Je leert een beetje de wiki-syntaxes en mogelijkheden kennen.
- Je kunt rustig aan je artikel werken en naar hartelust wijzigen.
- redactie leden kunnen je tips geven of een opmerking plaatsen op je overlegpagina.
Een Sjabloon gebruiken (Inputboxen)
Als je meteen een artikel in de wiki wilt schrijven, dan zijn er sjablonen middels "Inputboxen" beschikbaar welke je vindt in de diverse sub-categorieën. Deze inputboxen starten een sjabloon voor je op waarin uitgebreid beschreven staat welke informatie je waar in het sjabloon dient in te vullen, en zorgt ervoor dat je artikel bij het opslaan van de pagina, een uniforme layout krijgt. Tevens wordt er een seintje naar de redactie gestuurd dat er een nieuwe pagina is aangemaakt en kan de redactie vervolgens je artikel beoordelen en nog tips voor verbetering geven. Het artikel zal zodra deze af is, door de wiki-redactie o.a. aan de onderwerp-lijsten en "In het nieuws" worden toegevoegd.
Daar waar een "Inputbox" is opgenomen, staat tevens informatie hoe de betreffende infobox te gebruiken.
Overige sjablonen bij het schrijven van een artikel
Er zijn een aantal sjablonen beschikbaar die je kunt gebruiken voor het schrijven van een artikel, of om een andere schrijver ergens op te attenderen. Zo kan het ook voorkomen dat je een artikel nog aan het schrijven bent, terwijl een andere wiki-schrijver of beheerder een opmerking in je artikel plaatst. Normaliter zal dat op de "overleg" pagina van het betreffende artikel gebeuren, maar in sommige gevallen kan dat ook rechtstreeks in het artikel het geval zijn.
Een handig sjabloon welke je kunt gebruiken als je een artikel aan het schrijven bent is de volgende sjabloon die aangeeft dat je nog met het artikel bezig bent.
Mee bezig Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt. Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen. |
Deze kun je bovenin je artikel plaatsen door de volgende syntax bovenin je artikel te vermelden:{{Meebezig}}
Verwijder deze syntax {{Meebezig}} zodra je klaar bent met je artikel.
Andere sjablonen kun je vinden in : Categorie:Sjablonen voor artikelboodschappen Deze zullen doorgaans hoofdzakelijk door de wiki-redactie gebruikt worden, maar in enkele gevallen kun je daar als schrijver ook gebruik van maken.
Belangrijkste Tips bij het schrijven van een artikel
Hulp en handleidingen
Uitgebreide informatie vindt je in de diverse Help pagina's en Handleidingen. Gebruik ook het Portaal:Hulp en beheer en raadpleeg het Gebruikersportaal regelmatig.