Leig Einheit Wagen-paar
Leig Einheit wagens:
Algemeen
Leig-einheit wagons (afkorting voor LEICHT), vertaald lichte-goederentrein, waren lichte express goederenwagons, waarmee vracht kon worden vervoerd. De wagons werden ontwikkeld als hogesnelheidsgoederentransport, omdat het goederentransport per spoor trager was dan het transport over de weg. Het doel was om de lange rangeer- en koppeltijden in de bediende stations te vermijden door de stukgoederen naar het bestemmingsstation te transporteren zonder tussentijds te laden. Het sorteren van de stukgoederen werd al tijdens het transport gesorteerd. De Leig Einheit wagons werden getrokken door locomotieven van de Bouwserie 50, Pruisische P 8 en ook wel door diesellocomotieven van de Bouwserie V 36 en Bouwserie V 60 en elektrische locomotieven zoals de Bouwserie E 44/144.
Ontwikkeling
Dit type goederenwagon werd eind jaren 1920 geïntroduceerd door de Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft (DRG) en was bekend onder de naam "Stückgut-Schnellverkehr". Het concept werd ontwikkeld voor het snelle goederenverkeer. Ze werden later ook gebruikt door de Deutsche Bundesbahn (DB) en de Deutsche Reichsbahn in de DDR (DR / DDR). De Leig-eenheden mochten maximaal twaalf assen hebben, wat overeenkwam met zes grote wagons met twee assen of drie speciaal geprepareerde Leig-eenheden. Bij de Deutsche Reichsbahn (DRG) bestond de combinatie uit gesloten goederenwagons van het type Gl 11 welke kortgekoppeld werden met een speciale koppeling. Een andere variant was de combinatie van een grote goederenwagon gekoppeld aan een bagage-wagon. Bij de Deutsche Bundesbahn werden vanaf 1953 Leig-eenheden gebouwd bestaande uit 2 wagons van het type Glmhs 50.
Leig-wagens bestaan deels uit gesloten goederenwagens, maar zijn door de volgende kenmerken te onderscheiden:
- H - Speciale Gesloten goederen wagons (beschermd tegen weersinvloeden)
- kk - max.laadgewicht lager dan 20-25 ton
- 2, 3 of 4 assen
In de jaren zeventig kon het concept van het hogesnelheidsvrachtvervoer per spoor, niet langer gelijke tred houden met het steeds flexibeler wordende vrachtwagenvervoer en het gecombineerde vervoer over de weg. De Leig eenheden werden geleidelijk ter zijde gesteld. Hoewel het hogesnelheidsvervoer per spoor in de Bondsrepubliek Duitsland niet langer een belangrijke rol speelde, werd in de DDR een systeem van bagage en sneltreinen (Gex) en sneltreinwagens in passagiers- en sneltreinen opgezet.
Bronnen:
- wikipedia:Stückgut-Schnellverkehr [1]
Bijzonderheden/Opmerkingen
Literatuur
Verwijzingen
Intern
Extern
Diverse afbeeldingen
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten |
Modellen
|