Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen
Commons-Blason elsass-lothringen.png
Land Duitsland.gif: Elzas-Lotharingen (Keizerrijk Duitsland)
Opgericht 1871
Opgeheven 1938
Spoor lengte 2100 km

Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen

Na de Frans-Duitse oorlog werd In 1871 het aan Duitsland grenzende deel van het Franse Lotharingen in gedeeld bij het Duitse Rijk. De 740 km aan trajecten van het Franse "Compagnie des chemins de fer de l’Est" werden daarmee ook verkocht aan het Duitse Rijk voor 260 miljoen Mark. In 1871 werd voor het gebied Elzas en Lotharingen de Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen opgericht, die tot taak had om de spoorlijnen verder uit te breiden en te exploiteren.

Met de terugtocht van de Fransen, werd nagenoeg al het spoorwegmaterieel meegenomen, waardoor de Reichseisenbahn in Elsaß-Lothringen in de beginperiode materieel moest afnemen van andere Duitse spoorwegondernemingen. Later volgde nabouw van voornamelijk Pruisisch materieel, maar ook eigen ontwikkeld materieel welke door de firma Dietrich uit Reichshofen en de Elsässischen Maschinenbau-Gesellschaft Grafenstaden werden gebouwd. Ook werd een groot deel van het materiaal gebouwd door de firma Gebrüder Gastell uit Mainz en door "van der Zypen und Charlier" uit Köln-Deutz.

De voorschriften voor het dagelijks bedrijf werden volgens de voorschriften van de Preußischen Staatseisenbahnen overgenomen. De signalen stonden rechts van het spoor en ook werd op meer-sporige trajecten rechts gereden.

Omdat de Franse "Compagnie des chemins de fer de l’Est" ook pachter was van de Luxemburgse "Wilhelm-Luxemburg-Bahn" met 169 km aan spoorlijnen, werd de bedrijfsvoering hiervan ook overgenomen door de Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen. Tot aan 1912 groeide het spoorwegennet van de Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen tot 2100 km aan spoorlijnen, waaevan zo'n 78 km aan smalspoor.

Na de 1e wereldoorlog werden de Elzas en Lotharingen weer afgestaan aan Frankrijk, conform het vredesverdrag van Versailles. Het spoorwegennet werd overgenomen door de Réseau ferroviaire d’Alsace-Lorraine (AL) als zefstandige onderneming. In 1938 werd de AL toegevoegd aan de SNCF.


Bronnen:wikipedia Reichseisenbahnen in Elsaß-Lothringen[1]

Verwijzingen

Intern

Extern


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


Spoorwegmaatschappijen Duitse Keizerrijk
Baden (Bad.StB.) - Beieren (K.Bay.Sts.B.) - Elzas-Lotharingen - Hessen en Pruisen/Hessen (K.P.u.G.H.StE.) - Mecklenburg (M.F.F.E.) - Oldenburg (G.O.E.)
Pruisen (K.P.St.E.) - Saksen (K.Sächs.Sts.E.B.) - Württemberg (K.W.St.E.)