Württembergische AW

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 27 sep 2019 om 18:12 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" width="24" align="right" ! colspan="2" style= "background:#00b200; color:white" | Württembergse AW |- | colspan="2" | Bestand:Commons-Ansich...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Württembergse AW
Württembergse AW
Type AW
Aantal 1 stuks
Spoorwegmij's K.W.Sts.E.
DRG
Bedrijfsnrs. AW 1
Fabrikant Aktiengesellschaft Elektriztätswerke
Akkumulatorenfabrik Hagen
Bouwjaar 1867
Asvorm Boʼ2ʼ g2t
Lengte 11.500 mm.
Gewicht 27,23 / 28,2 t
Max. snelheid 40 km/h
Stroomsysteem Gelijkstroom/Accu
Aantal motoren 2
Remmen Elektrische rem
handrem
Uit dienst ~1908

Württembergse AW

De Württembergische AW (Akku triebwagen) is een treinstel met een stoomketel welke werd gebouwd in opdracht van de Königlich Württembergischen Staats-Eisenbahnen (K.W.St.E.) en was bedoeld voor inzet op de zijlijnen. In totaal werden 17 stuks gebouwd, waarvan de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (DRG) er 5 stuks van de K.W.Sts.E. overnam. Het treinstel biedt plaats aan 40 zitplaatsen.

Ontwikkeling en Bedrijf

De positieve ervaring van de Pfaltse Spoorwegen met verschillende soorten "omnibussen met elektrische of gasmotoren" bracht de Koninklijke Württembergse Spoorwegen ertoe ook dergelijke voertuigen aan te schaffen. Aangezien Württemberg geen eigen steenkoolmijnen had, besloot men om trajecten te elektrificeren om meer kostenefficiënter te kunnen worden. Met de steun van het bedrijf Aktiengesellschaft Elektrizitätswerke, voorheen OL Kummer & Co., Niedersedlitz - leverancier van elektrische apparatuur en besturing - evenals de Akkumulatorenfabrik Hagen - leverancier van batterijen - was in 1897 in de eigen werkplaatsen een personenwagen van het geslacht Litera E (Ci) naar een accumulator treinstel omgebouwd. Het rijtuig werd gebouwd met een doorlopend gangpad. Aan de twee uiteinden van de wagen waren bestuurderscabines. In het midden van het voertuig bevonden zich de zes compartimenten van de derde klasse. Ze werden in het midden gescheiden door een tussenwand met een doorgangsdeur.

Na een testperiode werd het voertuig in 1899 in de voorraad van de Württembergse staatsspoorwegen opgenomen. Daarvoor werden de accumulatoren vervangen door de leverancier, vanwege problemen die zich voordeden na een kilometerstand van 9938 km. De nieuwe cellen werden nu onder de stoelen geïnstalleerd. De aanpassing had tot gevolg dat het dienstgewicht steeg naar 28,2 ton. Het voertuig werd marginaal ingezet , wat ook suggereert dat het zijn beoogde kostenefficiëntie heeft bereikt. De AW werd gebruikt in het voorstedelijk verkeer van Stuttgart Hbf-Cannstatt en later op de route Friedrichshafen-Ravensburg. Later kwam ook het passagiersverkeer op het toen nog nieuwe goederentraject Untertürkheim-Kornwestheim op gang, waar de AW ook werd ingezet. Als zogenaamde "Schuster Express" vervoerde het treinstel voornamelijk werknemers van de Kornwestheimer schoenenfabriek Salamander. Na de aanschaf van de kittel-stoomtreinstellen en de benzine treinstellen van Daimler werd de accumulatorwagon na 1900 nauwelijks nog gebruikt. Rond 1903 werd de elektrische aandrijving weer verwijderd en werd de AW herbouwd tot een personenrijtuig (nummer 201). Hij kwam toen in de servicewerkplaats Oberesslingen in de gebruikte personeelstrein. In 1908 ging het rijtuig waarschijnlijk ter zijde gesteld.

Kleurenschema Württembergse AW

Het bovenste deel van de carrosserie was ivoorkleurig, het onderste deel in Beiers blauw. Het schilderwerk op het dak was waarschijnlijk grijsbruin.

Bronnen:[1]

Waar zijn deze locomotieven nog te zien?

  • Het unieke exemplaar van de Württembergse AW is in 1903 omgebouwd tot rijtuig en kort na 1908 verschroot.

Verwijzingen

Intern

Extern

Diverse Treinstellen Bouwserie AW

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

Modellen

  • Er zijn geen H0-modellen bekend van de Württembergse AW.
Stoomlocomotieven: I - II - III - IV - V - VI - VII - A - Ac (BR 34.82) - AD/ADh(BR 13.16/13.17) - B/B2 - B kr - C (BR 18.1) - D - E - F - Fc (BR 53.8) - F1 - F 1c - G - G 12(BR 58.10–21) - H(BR 57.3/57.4) - K (BR 59) - T - T 3(BR 89.3–4) - T 4(BR 92.1) - T 5(BR 75.0) - T 6(BR 92.0) - T 9(BR 91.20) - T 14 - T 18 - Tn(BR 94.1)
Treinstellen: AW - BW - DW/CiDT - DWss